El dibuix guanya al virus, en el 10è aniversari del Barcelona Dibuixa

Llapissos, ceres, cartolines, papers, retoladors, tisores i colors i molts colors. Aquests són els materials que el passat diumenge 25 d’octubre, data del 139è aniversari de Pablo Picasso, van fer servir, a les sales i patis de diversos centres museístics, els participants del Barcelona Dibuixa, un esdeveniment de trobada generacional al voltant del dibuix que fa deu anys es va impulsar des del Museu i que ara és una de les cites culturals més consolidades de la tardor barcelonina. La pandèmia no va impedir la celebració d’aquesta autèntica festa del dibuix, que superant les previsions més pessimistes, va ser un èxit, amb un 74% de participació. La inscripció requeria reserva prèvia, en aforament reduït i totes les mesures per garantir la seguretat sanitària. El dibuix va guanyar la partida al virus i va exorcitzar totes les dificultats, en una edició que enguany també ha apostat de ple per la participació virtual a la web de l’esdeveniment. D’aquesta manera tots els tallers programats per aquesta edició tenen la seva versió a la xarxa i hi quedaran penjats permanentment.

El Museu va acollir presencialment set dels tallers del Barcelona Dibuixa, que en algun moment o altre de l’esdeveniment ja havien format part de la seva programació, en una manera de celebrar els seus deu anys d’història. Així, l’artista Joana Cera va convidar a les famílies a fer l’exercici d’aixecar el cap cap al cel, mirar els núvols i dibuixar-los en un paper blau. Els dibuixos es van penjar sobre un fons blau per crear un cel nou. Ben a prop, la il·lustradora Arienne Faber proposava que els participants dibuixessin en una caixa de cartró que simulava una pantalla de televisor, notícies del nostre entorn, però també bons desitjos de futur. S’hi van veure molts coronavirus però també bones notícies com la desaparició dels plàstics als oceans, l’accés de tota la humanitat a l’aigua potable o els polls vencent a la Covid-19.

El taller de Joana Cera va crear un cel on s'anaven penjant els dibuixos de núvols El taller de Joana Cera va crear un cel on s’anaven penjant els dibuixos de núvols

El duet Pin Tam Pon, format per Clara Sáez i Julia Abalde, convidava a crear dibuixos a partir de gomets amb formes geomètriques repartits en un paper, mentre que l’artista Agustina Guerrero va proposar dibuixar ulls i mirades en globus de text com els dels còmics. Poc a poc, en la paret de vidre de l’edifici del Centre de Coneixement i Recerca del Museu es va anar formant un mural amb mirades de tota mena. A l’auditori del Museu l’artista Anna Obón, amb un taller de títol molt apropiat, Il·lusiona’t!, ensenyava als participants a construir un rotoscopi, una divertida joguina molt fàcil de fer que enganya la nostra visió.

 Els ulls del taller d'Agustina Guerrero Els ulls del taller d’Agustina Guerrero
 L'artista Anna Obón va ensenyar els participants a construir un rotoscopi L’artista Anna Obón va ensenyar els participants a construir un rotoscopi

En el marc de l’exposició Contemporary Presences: Marijn van Kreij, que es pot veure a la Sala Mauri del Museu, el comissari de la mostra, Erich Weiss, en absència de l’artista Marijn van Kreij, va portar un taller sobre el tema de la còpia i la versió, al voltant de Las Meninas picassianes. La colorista decoració de la faldilla de la Infanta Margarida en una de les versions de Picasso del quadre de Velázquez és la inspiració d’aquest taller, en la qual els participants poden “copiar” aquest fragment, en una cadena infinita de versions. Molt a prop de la sala Mauri, el teòric i professor de disseny i arquitectura Oscar Guayabero feia tota una declaració d’intencions a favor del dibuix com a mitjà d’expressió i comunicació en un taller que convida els participants a sortir al carrer i dibuixar racons de la ciutat que s’aniran col·locant en un mapa a Google Maps.

Guayabero ha coordinat també tres webinars sobre el dibuix com a eina per ensenyar, per entendre i per pensar, que s’han penjat a la web. A cada sessió, Guayabero conversa amb un convidat que explora aquestes funcions del dibuix des de la seva pràctica professional, amb el contrapunt d’un docent que hi aporta la seva visió des de l’aula. També en l’apartat de la web, Barcelona.dibuixa.edu, s’ofereixen cinc propostes dirigides a les escoles per introduir el dibuix com a una eina per explicar, jugar, pensar, recordar, entendre… Un material que és consultable per a tothom i que ja queda disponible a la xarxa per als docents. Com en totes les activitats d’aquesta edició, també es convida a penjar els resultats de les propostes a la web.

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *