Els museus més mediàtics que mai, en temps de pandèmia

Ja feia temps que els museus tenien clar que calia repensar el seu paper cultural i social i la manera com els seus continguts arriben al públic. El confinament per la Covid-19, a banda del seu impacte immediat, ha fet surar de manera accelerada aquest procés de reinvenció. Segons dades d’un informe de la UNESCO, publicat al maig passat sobre les conseqüències de la pandèmia en els museus, dels 95.000 museus que hi ha actualment al món, un 90 per cent s’ha vist obligat a tancar les portes durant el confinament, i es calcula que més d’un 10 per cent no tornarà a obrir; si més no de manera immediata. L’informe constata també que en general el sector museístic va reaccionar molt ràpidament en el desenvolupament i ampliació de la seva presència digital, amb la intenció de no perdre el vincle amb els usuaris. En el cas del Museu, les activitats es van aplegar sota l’etiqueta #MuseuPicassoVirtual.

Museu Picasso virtual

Aquesta explosió d’activitats virtuals per part dels museus ha protagonitzat nombroses notícies en els mitjans de comunicació d’arreu del món. La presència dels museus en la informació cultural ha estat notable al llarg d’aquests mesos, fins i tot es pot dir que més àmplia que abans de la pandèmia. Els mitjans han donat veu als professionals dels museus en entrevistes i articles d’opinió, han difós més que mai els continguts virtuals i han informat sobre els reptes i problemàtiques als quals s’enfronten a partir d’ara els centres museístics. I finalment, la reobertura esglaonada dels museus és també una notícia destacada d’aquests dies.

Visitants Museu Picasso reoberturaLa sala on està l’obra Ciència i caritat, poc després de la reobertura del Museu Picasso de Barcelona. Foto: Miquel Coll

Però, quins són els reptes museístics tractats pels mitjans durant aquests mesos?

 La relació dels museus amb el turisme i la massificació

Es tornaran a repetir aquelles fotografies del Museu del Louvre mostrant-nos la sala on es troba La Gioconda plena de gom a gom, o bé les imatges de la Capella Sixtina, als Museus Vaticans, col·lapsada a causa del turisme massiu? La massificació i la relació dels museus amb el turisme, sobretot dels que fins ara depenien en gran mesura del públic forà, és un dels temes centrals en la redefinició dels museus durant la Covid-19, que hauran de teixir noves formes de relació amb els públics locals.

El museu serà social o no serà

S’haurà de reforçar el museu com a lloc de trobada, de participació social, com a espai de salut, com a àgora pública. Ha estat notícia, per exemple, com en algunes ciutats franceses s’estan utilitzant les sales de museus com a aules escolars durant el desconfinament.

Finançament i governança

El tancament dels museus ha suposat pèrdues milionàries per l’aturada sobtada dels ingressos propis, amb greus conseqüències per a les activitats futures i per a la situació laboral que pateixen els treballadors (diversos acomiadaments, ERTOs). S’hauran de redefinir les vies de finançament i la relació entre la qüestió pública i la privada, amb un tema de fons, que ara és urgent a l’Estat espanyol, com és la implantació d’una bona Llei de mecenatge.

Visitants Museu Picasso reoberturaUna parella de visitants contemplen una de les obres de la sèrie Las Meninas el dia de la reobertura del Museu Picasso de Barcelona, el 12 de juny. Foto: Miquel Coll

La relació entre allò presencial i allò virtual

El protagonisme del museu virtual durant les setmanes de confinament ha accelerat i ha posat de manifest de quina manera s’han de relacionar els continguts virtuals dels museu amb els presencials. La pròpia visita presencial —alterada per les mesures sanitàries a les sales— demana nova maneres de relació entre el visitant i les obres. En aquest sentit les reelectures i la posada al dia de les col·leccions permanents són cabdals. I un altre tema important: el museu virtual acaba portant més visitants al museu? De quina manera s’entrecreuen els públics virtuals i els presencials?

Canvis en les exposicions temporals

El confinament ha obligat molts museus a reprogramar, ajornar o anul·lar exposicions temporals. A mitjà i llarg termini, què succeirà amb moltes de les exposicions temporals que s’estaven organitzant? La incertesa que ha provocat el coronavirus obstaculitza els contractes de préstecs i les assegurances. Les exposicions temporals probablement s’han de reinventar i caldrà posar en valor la riquesa de les col·leccions pròpies.

Visitants Museu Picasso reoberturaLa dona de la còfia, al fons, rep els primers visitants després del tancament del Museu Picasso de Barcelona. Foto: Miquel Coll

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *