Els alumnes de l’escola Baixeras versionen Picasso

El confinament ha evidenciat la importància de la funció social i pedagògica dels museus, fins i tot amb les portes tancades. El Museu té molt clar el paper primordial que tenen les nostres activitats, raó per la qual manté fructíferes relacions amb la comunitat educativa i les escoles. Una d’elles és l’escola Baixeras, una de les escoles del barri que, des de fa quatre cursos, treballa conjuntament amb el servei Educatiu del Museu, no només amb les tradicionals visites escolars, sinó amb col·laboracions més concretes que han enriquit tant els educadors com, per descomptat, tots els docents del centre, que d’aquesta manera s’han apropat a la figura i l’obra de Picasso i a l’art en general.

L’escola Baixeras sent ja Picasso com a seu i per aquesta raó, durant la setena setmana de confinament, del 10 al 15 de maig, va organitzar una setmana artística dedicada al pintor amb diverses propostes virtuals per als docents. Una de les activitats que més va disparar la creativitat dels estudiants de tots els cursos va ser el Challenge, el repte, que va animar els nens i nenes a representar, a la seva manera, un conjunt d’obres del Museu des de casa i amb els materials que tenien més a mà.

La comunitat educativa de l’escola Baixeras ha representat vuit obres ben diverses de la nostra col·lecció de manera molt imaginativa. Una de les versions picassianes de la infanta Maria Margarita de la sèrie Las Meninas ha estat una de les més representades pels alumnes. La figura de la infanta ha estat recreada a través de treballades disfresses fetes amb materials com ara el cartró. Com si es tractés d’un quadre d’Arcimboldo, altres alumnes han emprat vegetals i fruites —patates, cogombres, una pinya, síndria o pastanagues— per formar la imatge de la infanta.

La Natura morta de 1901 ha estat també una de les pintures més recreades. Només calia una taula, vaixella, flors i fruites, però algunes propostes han anat més enllà, tot reflectint en algun dels elements el blau intens, protagonista del quadre. Algun dels alumnes han servit de model, amb la mateixa actitud postrada que la figura picassiana, per a recrear l’obra cubista Home amb fruitera, pintat durant l’estada de Picasso a Barcelona el 1917. La mateixa fruitera blanca que apareix en aquest darrer quadre centra l’obra Fruitera, pintada en el mateix moment. La pintura tardana de Picasso Home assegut ha inspirat dibuixos que versionen la figura que protagonitza el quadre, però també els ha animat a disfressar-se i, fins i tot, a disfressar el gos!

Natura mortaPablo Picasso. Natura morta. 1901. Oli sobre tela. MPB 4.273
Natura mortaMalena, de segon curs, ha construït una nova natura morta amb el blau intens de la Natura morta de Picasso

Veure més treballs [+]

Els alumnes han fet servir fotografies dels terrats que veuen des de casa seva i muntatges amb materials diversos —com ara peces de Lego o el rotllo de cartró del paper higiènic— per recrear l’obra Terrats de Barcelona. Picasso també va pintar la vista que veia des de la finestra de la casa de La Californie a l’obra Els colomins. Des dins de casa seva, els alumnes han reinterpretat l’obra tot dibuixant la vista que ells tenen des dels balcons i finestres, mentre que d’altres han reconstruït el quadre amb joguines, ninots —sobretot d’ocells de tot tipus— i materials de tota mena. Per últim, el plat de ceràmica Cursa de Braus i peix ha estat un dels més dibuixats i versionats amb plats i peixos reals o fins i tot substituint el peix per llaunes de tonyina o sardines.

Cursa de braus i peixPicasso, Pablo, Cursa de braus i peix (revers: Cares). Ceràmica (obra visual). Lloc d’execució Canes, [16/04/]1957. Donació, Jacqueline Picasso, 4-6-198. MPB112446
 El plat de ceràmica de Cursa de Braus i peix ha estat recreat amb cartró i paper per part de Juanes, de sisè curs

Veure més treballs [+]

L’escola Baixeras també ha animat els alumnes a seguir un itinerari picassià pels indrets del barri on el pintor va viure i tenia el taller, la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, on es pot contemplar el fris picassià, o el mateix Museu, davant de la porta tancada del qual s’han fotografiat molts dels participants.

En el moment de presentar la proposta a l’alumnat i les famílies, l’escola els va enviar una carta que resumia què han estat aquests anys de col·laboració i què ens han aportat. El reconeixement que implica la carta i el valor que s’atorga a aquest treball conjunt ens han emocionat tant que els hem demanat permís per reproduir-la íntegrament:

 Famílies de la Baixeras, ja som a la setmana set i aquest cop us hem preparat una setmana amb propostes artístiques. És per això que la majoria de tasques que hem pensat per a vosaltres tenen a veure amb l’art. Hem pensat que és un bon moment per participar de la proposta que llança el Museu Picasso. 

 Com sabeu l’escola treballa conjuntament amb el Museu des de fa quatre anys. Tant el claustre com l’alumnat hem après moltíssim durant aquest temps i ens ha semblat una molt bona manera d’agrair tots aquests anys de treball conjunt i d’engrescar-nos per a les properes col·laboracions.

 Tant mestres com alumnat ens hem aproximat al món de l’art mitjançant la metodologia VTS. Perquè ens entenguem; davant d’una obra d’art tothom té coses a dir si se’ns ajuda amb les preguntes i amb l’acompanyament necessari. Així doncs, podem considerar que totes nosaltres tenim coses a dir sobre l’art que observem, allò que veiem i allò que ens suggereix.

 Vàrem començar el curs 2015-16. Eren moments en què el departament d’Educació del Museu, un cop més, feia l’aposta d’obrir-se a les escoles del barri, per anar més enllà d’ésser un espai d’interès per a persones adultes i fer propostes educatives que ens acostaven a l’art. Van fer visites al Museu pensades per a escolars, i van omplir un museu, que tradicionalment era visitat per a adultes i turistes, amb criatures d’escoles i a més d’escoles de Ciutat Vella.

 Durant el curs 2016-17 a l’escola vam començar a pensar en la visibilització de les dones artistes. El Picasso ens va oferir la possibilitat de visitar i treballar a partir de l’exposició «Cubisme i guerra» amb obra de Maria Blanchard, artista cubista de la qual estem orgulloses d’haver participat de la reivindicació de la seva obra. Les educadores del servei Educatiu ens va acompanyar en aquest aprenentatge tant a l’alumnat com al claustre. 

 Durant el següent curs, 2017-18 se’ns va plantejar una proposta a partir d’una exposició d’obres de Picasso que mostraven el barri on vivim. No cal dir que un altre cop a les educadores ens van ajudar moltíssim i vam poder gaudir de les visites en grups reduïts al Museu per tal de gaudir d’algunes obres concretes en què inspirar el treball posterior a l’aula.

 Ens van proposar també un projecte interdisciplinari, «De l’escola al Museu». Va ser un gran treball que vàrem coordinar pel Museu i en què van intervenir també l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Petit Cinema i Camí Escolar.

 La nostra col·laboració amb el Museu va continuar amb el treball conjunt amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona durant el passat curs 2018-19.

 Tot aquest temps ens hem sentit privilegiades i volem mostrar el nostre agraïment al Museu Picasso i especialment a totes les persones que formen part del departament d’Educació: Vanessa Rojas, Maria Alcover i Anna Guarro.

 És per això que ens volem unir al Challenge que ens llança el Museu. Haureu de triar una de les obres que us proposem i fer la vostra pròpia interpretació del quadre amb aquells materials que pugueu tenir a casa (objectes quotidians, material reutilitzat o reciclat).

 

Veure tot els treballs dels alumnes [+]

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *