«Exposició Picasso 1936»: una eina entre l’arxivística, la web semàntica i la visualització de dades

L’any 2011, el Museu Picasso va organitzar la mostra documental «Picasso 1936. Empremtes d’una exposició». Amb motiu d’aquesta exposició, que, servint-se de diversos recursos tecnològics, narrava com es va gestar i com es va fer realitat l’exposició de Picasso que el 1936 va tenir lloc a Barcelona, Bilbao i Madrid, es va elaborar l’ontologia amb el domini «Exposició Picasso 1936». En els darrers anys el Museu ha treballat per convertir aquesta ontologia en una eina de recerca i coneixement consultable al seu lloc web.

Exposició «Picasso 1936. Empremtes d’una exposició» Barcelona, 2011 Fotografia, Juan Ávila. Museu Picasso, Barcelona.Exposició «Picasso 1936. Empremtes d’una exposició». Barcelona, 2011. Fotografia, Juan Ávila. Museu Picasso, Barcelona.

 

Prenent l’accepció informàtica d’ontologia com a formalització explícita d’un esquema conceptual compartit; la que ens ocupa, l’«Exposició Picasso 1936», s’ha construït amb la intenció de conceptualitzar la significació de la mostra d’obres de Picasso que es va poder veure el 1936, i d’entendre alhora la relació de l’artista amb la ciutat de Barcelona i amb Espanya. Aquesta ontologia —a mig camí entre l’arxivística, la web semàntica i la visualització de dades— s’ha fet sobre la base de l’experimentació, tot posant en pràctica noves maneres de formalitzar i estructurar la informació i la documentació que ens han permès representar de nou l’esdeveniment del 1936 i, finalment, generar i compartir nous coneixements sobre Picasso.

Visualització de l’ontologia «Exposició Picasso 1936» contruïda per a l’exposició de 2011. Barcelona, 2011

Visualització de l’ontologia «Exposició Picasso 1936» contruïda per a l’exposició de 2011. Barcelona, 2011. Fotografia Juan Ávila. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

 

L’ontologia identifica amb detall i un cert rigor formal tots els agents (ítems) que van participar en l’exposició del 1936; els agrupa en categories i, finalment, estableix relacions entre els membres (ítems) de manera que es va dibuixant el teixit humà i social que va fer possible l’exposició del 1936. Amb l’objectiu de fixar aquestes relacions, element essencial en la construcció d’una eina d’aquesta mena, ha estat fonamental i, possiblement, el procés més complex, definir uns criteris molt precisos, atès que condicionen el resultat òptim de l’ontologia, perquè en configuren la taxonomia. És per aquesta raó, que s’han determinat relacions formals o d’estructura en el context del domini i no pas de contingut, tot evitant-ne així les interpretacions. A més, per tal de perfilar més les relacions, s’han emprat elements com ara la intensitat de la relació o el grau d’atracció entre els membres.

Visualització de l’ontologia «Exposició Picasso 1936» contruïda per a l’exposició de 2011. Barcelona, 2011 Fotografia Juan Ávila. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.Visualització de l’ontologia «Exposició Picasso 1936» contruïda per a l’exposició de 2011. Barcelona, 2011. Fotografia Juan Ávila. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

 

El treball en equip i el work in progress entre l’equip del Museu i l’equip tècnic de programadors ha estat essencial per equilibrar teoria i pràctica i obtenir els resultats desitjats, ja que l’aplicació pràctica del que teòricament ens semblava apropiat no només ens en permetia ratificar la idoneïtat, sinó que també ens mostrava el camí per assolir els nostres propòsits.

Un pas molt important en aquest treball evolutiu ha estat la selecció de la forma de visualització. Hem optat per una visibilitat dinàmica i atractiva en què les icones de cada categoria d’ítems són formalment diferents en formes i colors i estan en constant moviment emulant un sistema físic. Per exemple, la categoria «persones» es representa amb una icona rodona i gris i la categoria «emplaçament», amb una d’hexagonal i taronja. Quan un usuari selecciona un ítem el pot desplaçar per la pantalla de manera que arrossega amb ell totes les seves relacions facilitant-ne la visualització. També resulta senzill reconèixer cada tipus de relació, atès que s’identifiquen amb línies de colors diferents que incorporen un petit triangle en què es pot llegir el nom de la relació. A més a més, a mode de guia, a la part inferior dreta de la pantalla es desplega un menú amb tots els tipus de relacions. Com a complement i per enriquir l’ontologia, tots els ítems inclouen un petit text descriptiu acompanyat d’una imatge.

Ontologia «Exposició Picasso 1936»:Ontologia en línia «Exposició Picasso 1936»

 

Finalment, i amb l’objectiu de facilitar la comprensió de l’ontologia, s’han predeterminat diferents escenes o visualitzacions que permeten contemplar exclusivament les relaciones establertes en aquell context: entorn artístic i social de Picasso, obres exposades, xarxa geogràfica, xarxa social, edició de textos, correspondència i relacions epistolars. Aquest menú apareix a la part superior esquerra de la pantalla.

L’ontologia amb el domini «Exposició Picasso del 1936» és la culminació del treball d’investigació i difusió sobre la mostra de Picasso del 1936 i ha esdevingut una eina de gestió i visualització de la documentació per representar de nou l’esdeveniment i compartir coneixements. És el nostre desig fer-la créixer amb la incorporació de nous ítems i noves relacions a mesura que la recerca avanci.

 

 

Sílvia Domènech

Cap del Centre de Recerca

CONTINGUTS RELACIONATS

Accedir a l’’ontologia «Exposició Picasso del 1936»

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *