Picasso, estrella de la pantalla

La vida i l’art de Picasso han traspassat les pantalles del cinema i de la televisió per construir històries de ficció audiovisual més o menys afortunades. Picasso és una figura central en la cultura del segle xx, raó per la qual tant el seu personatge com les seves obres han aparegut sovint al cinema i a la televisió.

Si prenem com a punt de partida la producció cinematogràfica, una de les aproximacions més cèlebres a la figura de Picasso és la que va fer el cineasta James Ivory amb el film Sobrevivir a Picasso (1996), centrada en els anys que el pintor, interpretat per Anthony Hopkins, va estar unit sentimentalment a Françoise Gilot però en què també apareixen altres dones de Picasso. De fet és la moguda vida sentimental de Picasso la gran protagonista d’aquest film, basat en el llibre Picasso, creador y destructor, d’Arianna Stassinopoulos Huffington, i en les pròpies memòries de Gilot, Vida con Picasso. Ni els hereus del pintor ni Gilot van donar el vistiplau a aquest film, raó per la qual els quadres que hi apareixen són imitacions.

Sobrevivir Natasha McElhone i Anthony Hopkins, en una escena de ‘Sobrevivir a Picasso’ (Warner Brothers)

Una de les propostes més delirants sobre la figura de Picasso és la comèdia sueca Las aventuras de Picasso (1978), de Tage Danielsson, que repassa tota la biografia del pintor però en clau d’esperpent i que inclou nombrosos anacronismes atès que no té en compte la cronologia dels fets. Fernando Colomo també va recrear en to de comèdia a La banda Picasso (2012) l’episodi de la hipotètica implicació del pintor i els seus amics en el robatori de La Gioconda. I per últim, tot i que el personatge de Picasso no hi apareix, en el film El robo más grande jamás contado (2002), dirigida per un altre director espanyol, Daniel Monzón, uns delinqüents planegen robar el Guernica.

Pel que fa a la televisió, cal esmentar dues sèries biogràfiques sobre Picasso. La primera, El jove Picasso, que va ser produïda l’any 1992 per a les televisions autonòmiques, i dirigida amb molta dignitat per Juan Antonio Bardem, està protagonitzada pel malagueny Tony Zenet i al llarg dels quatre episodis explica els primers anys de Picasso a Barcelona i París fins a l’execució de Les senyoretes d’Avinyó. En la sèrie podem veure els amics catalans de joventut del pintor i va ser rodada en bona part en escenaris reals. El jove Picasso dels Quatre Gats també va sortir en un dels episodis de la sèrie El Ministerio del Tiempo del 2015, en un cara a cara amb Velázquez. A banda, s’acaba d’anunciar que tornarà a aparèixer en un episodi de la nova i quarta temporada, interpretat de nou per Tony Zenet.

Per a qualsevol actor el fet d’interpretar el geni malagueny ha de ser tot un repte i així s’ho va prendre Antonio Banderas, malagueny també com Picasso mateix, a l’hora de posar-se a la pell del pintor a la sèrie Genius: Picasso, produïda per National Geographic el 2017, que en deu episodis també transita per la llarga vida de l’artista.

ntonio Banderas, caracteritzat de Picasso per a la sèrie Genius: Picasso (National Geographic)Antonio Banderas, caracteritzat de Picasso per a la sèrie Genius: Picasso (National Geographic)

Picasso i les seves obres també han estat vistes de manera puntual en diverses produccions recents. Per exemple, Rose, la protagonista de la superproducció de James Cameron Titanic, viatja en el vaixell amb diversos quadres d’art modern, entre ells una reduïda tela de Les senyoretes d’Avinyó. Evidentment, una concessió a la ficció perquè el quadre, com és palès, no va ser engolit pel mar en el naufragi del Titanic, i en el moment de la catàstrofe, Picasso encara guardava l’obra al seu taller.

La protagonista de Titanic, interpretada per Kate Winslet, amb la seva particular 'Les senyoretes d'Avinyó' (Paramount Pictures)La protagonista de Titanic, interpretada per Kate Winslet, amb la seva particular ‘Les senyoretes d’Avinyó’ (Paramount Pictures)

El personatge del pintor, juntament amb altres artistes i escriptors que residien a París a la dècada dels anys vint, apareix en alguns fragments de la deliciosa comèdia Midnight in Paris (2011), de Woody Allen. En una escena, que té lloc a casa de l’escriptora i col·leccionista Gertrude Stein, es poden veure algunes obres del pintor, entre elles el retrat que l’artista li va fer a Stein l’any 1906. Més recentment, en el film d’animació Dilili en París (2018), de Michel Ocelot, la petita protagonista de la pel·lícula, que investiga el segrest d’unes nenes, coincideix durant la seva recerca amb alguns dels artistes i científics més destacats del París de la Belle Époque, entre ells el jove Picasso, en una reunió al Bateau Lavoir, en què també hi són presents diversos artistes com ara Matisse, Brancusi, Henri Rousseau i Suzanne Valladon.

 

CONTINGUTS RELACIONATS

Tràilers d’algunes de les produccions esmentades

Las aventuras de Picasso

https://www.youtube.com/watch?v=itnxm1nOfVI

Genius

https://www.youtube.com/watch?v=knbNwQog4Ro

Sobrevivir a Picasso

https://www.youtube.com/watch?v=WeBwILw5V5c

Ministerio del Tiempo

https://www.rtve.es/alacarta/videos/programa/mdt-picasso-nenen/3058376/

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *