Un 2020 amb joies, quaderns i un objecte surrealista rescatat de l’oblit

Les joies i els quaderns de Picasso protagonitzaran dues de les grans exposicions temporals que es podran veure al Museu enguany, aquest 2020, i que tractaran dos aspectes poc coneguts de l’artista. El Museu també presentarà una exposició arran del recent descobriment d’un objecte de caire surrealista d’Óscar Domínguez, Jamais, de l’any 1938, una obra que el canari va regalar a Picasso, però que, fins ara fa un any, es desconeixia el lloc on es trobava. La proposta d’exposicions temporals per al 2020 és «polifacètica», en paraules del director del Museu, Emmanuel Guigon.

Nova programació 2020

El geni de Picasso va tocar moltes tecles però hi ha una faceta inèdita de la seva producció que encara no s’ha estudiat mai en profunditat: la joieria i l’orfebreria. L’artista va produir una gran quantitat d’objectes fantàstics de joieria, sovint a partir de materials que anava trobant o bé realitzats amb peces de ceràmica, i els quals van lluir les dones de la seva vida, com ara Dora Maar, Françoise Gilot i Jacqueline Roque, però també d’altres membres de la seva família i persones del seu entorn. Aquest aspecte gairebé íntim i molt poètic de la producció picassiana, juntament amb moltes peces de joieria de quatre amics i creadors coetanis de l’artista —Manolo Hugué, Julio González, Francisco Durrio i Pablo Gargallo—, així com d’altres creadors posteriors serà analitzat en l’exposició «Picasso i les joies d’artista» que s’inaugurarà el 8 de maig.

LASCH Kary H. 'Picasso examinant un collier' APPH7057. Tirage non daté 23 x 16,9 cm. Còpia moderna Musée national Picasso-Paris APPH7057 ©Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020LASCH Kary H.  Picasso examinant un collier. Tirage non daté 23 x 16,9 cm. Còpia moderna Musée national Picasso-Paris APPH7057 ©Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

El mateix dia inaugurem al Museu una altra mostra amb una història singular i emocionant: el redescobriment de l’objecte surrealista Jamais, d’Óscar Domínguez, una peça que es va exposar a la cabdal Exposition Internationale du Surréalisme de París el 1938. Jamais representa un fonògraf del qual sorgeixen unes cames de dona i una mà que fa d’agulla. L’obra es considerava desapareguda fins fa no gaire més d’un any. Tanmateix, com bé explica Emmanuel Guigon, durant la preparació de l’exposició «Picasso. La mirada del fotògraf» es van trobar diverses fotografies inèdites de Nick de Morgoli, en les quals es pot veure el pintor amb l’obra en qüestió. Finalment, la peça es va localitzar al magatzem d’una col·lecció familiar, d’on, un cop restaurada, sortirà per ser inclosa en la mostra.

Nick de Morgoli. Nick de Morgoli. 'Pablo Picasso amb l’objecte surrealista Jamais', d’Óscar Domínguez, París, 1947. Nick de Morgoli. Bibliothèque Emmanuel Boussard, París © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020Nick de Morgoli. Pablo Picasso amb l’objecte surrealista Jamais, d’Óscar Domínguez, París, 1947. Nick de Morgoli. Bibliothèque Emmanuel Boussard, París © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

Un altre aspecte de Picasso que ens dona les claus sobre el seu procés creatiu són els quaderns de dibuix. Picasso va conservar la majoria dels seus quaderns de dibuix al llarg de tota la vida, i dels 175 quaderns que va omplir des de l’any 1894 fins al 1967, el Museu en conserva 19; 17 dels quals donats al Museu per l’artista mateix i que corresponen a la seva infància i joventut, i 2 quaderns que són adquisicions posteriors. L’exposició «Els quaderns de Picasso», que s’inaugurarà el 20 de novembre, posa en valor la col·lecció del Museu, atès que mostrarà la totalitat dels dibuixos d’aquests quaderns, a través de les noves tecnologies, de manera que el públic en pugui apreciar tot l’esplendor. A més, la mostra explicarà el context d’aquest esbossos amb obres com ara retrats familiars, paisatges, làmines, guixos i estudis del natural, així com peces que il·lustren la relació de Picasso amb mestres com ara Velázquez, El Greco i Goya.

Pablo Picasso. 'Estudi per a Vell pescador'. Màlaga, 1895. MPB 111.171. Quadern MPB110.913. Donació, Pablo Picasso, 2-1970. Museu Picasso de Barcelona © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020Pablo Picasso. Estudi per a Vell pescador. Màlaga, 1895. MPB 111.171. Quadern MPB110.913. Donació, Pablo Picasso, 2-1970. Museu Picasso de Barcelona © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2020

El Museu, que en els darrers anys ha estat amatent en defensa de la creació actual en diàleg amb la col·lecció permanent, també acollirà exposicions de petit format de dos artistes contemporanis: Carlos Pazos presentarà una instal·lació que reflexiona sobre la figura de Picasso en el cinema, i la francesa Hélène Delprat ens mostrarà el seu treball multidisciplinari que barreja el documental i la ficció.

 

Continguts relacionats

Exposicions futures >

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *