El Museu com a eina d’inclusió social

Lluny del concepte de museu com a simple contenidor d’obres d’art, el Museu Picasso fa anys que ha adquirit el compromís d’implicar-se amb programes d’inclusió social per a diversos col·lectius, els quals fan servir l’art com a eina d’enriquiment personal i recurs de formació. A més dels programes amb institucions educatives, des del Departament d’Educació del Museu impulsem activitats de tota mena dins d’aquest àmbit, que, tal com succeeix amb els projectes per a docents, representen una feina silenciosa i amb molt poca visibilitat en l’àmbit mediàtic però, en canvi, molt profitosa tant per als participants i entitats socials que hi col·laboren com per al Museu mateix. I és que l’art és una eina molt poderosa.

Taller de memòria per a la gent gran al Museu Picasso

Des de fa més d’una dècada, el Museu col·labora amb entitats socials sense ànim de lucre en els barris de la Ribera, Santa Caterina i Sant Pere, al voltant del museu. Una de les col·laboracions més consolidades amb aquestes entitats socials es fa amb la Fundació Comtal, que efectua un servei d’acollida per a infants en horaris extraescolars i de suport a les famílies. Amb la Fundació Comtal, el Museu organitza un taller amb nens i adolescents, que porta a terme juntament amb l’Associació Art&Coop i que és impartit per l’artista Karen Rosentreter Villarroel. Aquest taller tracta sobre el tema del mural i culmina amb la transformació d’una porta del local de la fundació amb un grafit que pinten els nois i noies. El Museu també ofereix diverses activitats dirigides als infants i a les seves famílies i una assessoria continuada, i així mateix col·labora en el programa «Construeix-te» per a infants i joves nouvinguts i nouvingudes.

Nens pintant un grafit, en el taller de mural que fa el Museu Picasso amb la Fundació Comtal

L’entitat Bayt al Thaqafa, que es dedica a l’acollida i formació dels immigrants arabomusulmans, és una altra de les entitats amb què col·labora el Museu, en aquest cas a través de visites guiades.

El museu participa amb diverses entitats que acullen i donen suport a immigrants El museu participa amb diverses entitats que acullen i donen suport a immigrants

D’altra banda, el Picasso atorga beques de transport per facilitar la visita al Museu de grups de docents de fora de Barcelona i d’escoles situades en zones amb risc d’exclusió social. Una de les activitats de l’àmbit social més consolidades és el «taller quinzenal per a infants hospitalitzats a Sant Joan de Déu», que imparteix la pintora i il·lustradora Anna Obon a la sala de jocs de l’hospital.

El Museu també forma part de la xarxa Apropa Cultura, que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social, amb la intenció de fer accessible la cultura a les persones amb risc d’exclusió social. En aquesta plataforma, el Museu és la institució cultural més votada amb la cinc estrelles, la valoració màxima.

Un dels col·lectius al qual el Museu també dedica una part de la seva activitat educativa és la gent gran. El projecte més destacat en aquest àmbit és el taller «Picasso en la memòria», un curs de sis mesos destinat als més grans de 65 anys, en el qual, a partir de la figura i de les obres de Picasso de la col·lecció permanent del Museu, vol potenciar i mantenir les capacitats cognitives dels assistents, millorar-ne les relacions socials i, fins i tot, incidir en altres aspectes com ara el reforç del l’hàbit de lectura. Aquest taller, que es fa anualment d’octubre a març, amb grups d’una vintena de persones i que és totalment gratuït, és un dels més consolidats en la programació educativa del Museu.

Un moment d'una de les visites a la col·lecció permanent del taller de memòria per a la gent gran Un moment d’una de les visites a la col·lecció permanent del taller de memòria per a la gent gran

Així mateix, i tot prenent com a referència l’experiència adquirida en aquest taller de llarga durada i també destinat a la gent gran, el Museu organitza un format reduït d’aquest curs amb el nom de «Una visita per recordar». En aquest cas, el taller, que té una durada de 50 minuts, parteix de les reflexions que sorgeixen arran de l’observació de quatre de les obres de la col·lecció permanent.

 

1 Comment
  • This Family We Love
    març 14, 2020

    El Consorci de Museus enten la mediacio cultural com una practica que s’esten en diferents contextos no nomes des de la perspectiva del museu sino tambe des de l’ambit de l’escola i de l’ambit social. Aquestes tres convocatories —“Lugar comun”, “Reset” i “Altaveu”— se centren en el potencial de l’art com un vehicle d’expressio, pero tambe com una eina de transformacio social, d’aprenentatge, d’inclusio i de visibilitat.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *