Habitants del Museu: La infanta Margarida Maria, una icona tràgica

Quan l’any 1656 Velázquez pinta Las Meninas, el retrat més revolucionari d’una família reial que s’havia fet fins a aquell moment, la infanta Margarida Maria Teresa d’Àustria, que aleshores té 5 anys, és l’hereva a la corona espanyola. En aquell moment, encara no havia nascut el seu germà Carles, que acabaria regnant i que, a causa de la seva fràgil salut, seria conegut amb el sobrenom d’El Hechizado. Tanmateix, quan Velázquez pinta la seva gran obra mestra, Margarida encara és la garantia de la continuïtat dels Àustria a l’Estat. El pintor la situa en el centre de la composició, vestida de blanc. La nena, amb els seus llargs cabells rossos, mira l’espectador. Margarida ha acabat passant a la història per ser una de les imatges més icòniques de la història de la pintura.

L’any 1957 Picasso s’encarregaria també de multiplicar la imatge de la petita infanta amb la seva sèrie de Las Meninas, que es conserva al Museu, amb quaranta-cinc obres que reinterpreten el quadre de Velázquez, a qui el malagueny admirava profundament. Margarida, doncs, va esdevenir també icona de l’obra picassiana atès que li va donar un tracte preferent a la sèrie.

Pablo Picasso. Las Meninas (infanta Margarida Maria). Canes, 6 de setembre de 1957. Oli sobre tela. 46 x 38 cm. Donació Pablo Picasso, 1968. Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.449.

Però quina vida va tenir la petita Margarida? Velázquez ja l’havia pintada quan només tenia 2 anys i la pintaria sovint en el futur, entre d’altres coses perquè aquests retrats eren enviats a d’altres corts. Una de les ciutats on anaven a parar els retrats era Viena, on residia el seu oncle, l’emperador Leopold I, i a qui Margarida va ser promesa des de ben petita. Leopold era germà de la seva mare, Mariana d’Àustria, neboda i segona esposa del rei Felip IV; l’endogàmia dels Àustria. Margarida, doncs, malgrat tenir una vida de luxe, no podia escollir. Per a l’Estat, des del seu naixement, la noia era només una moneda de canvi en la política europea i el seu matrimoni amb Leopold suposava la reconciliació entre les dues branques dels Habsburg.

Atès que el príncep Carles tenia una salut delicada i Margarida era la següent candidata a la corona espanyola, el casament de la infanta amb Leopold es va «retardar» fins al 1666, quan la noia tenia quinze anys i l’emperador, vint-i-sis. El matrimoni es va celebrar per poders el 15 d’abril i dies després la jove, acompanyada per un seguici luxós, va començar el viatge cap a Viena, que s’allargaria fins als set mesos. Una de les parades del trajecte va ser Barcelona, on va ser rebuda amb gran pompa. A causa d’una indisposició, la nova emperadriu consort del Sacre Imperi Romanogermànic va haver de romandre un mes a la Ciutat Comtal. Va arribar finalment a Viena el 5 de desembre.

Sembla ser que la relació entre l’emperador i Margarida va ser bona. Tots dos compartien l’amor pel teatre i l’òpera i l’emperadriu va promoure la representació d’autors espanyols a la capital. Els esperava tanmateix un destí tràgic. Margarida va tenir quatre fills però només una arribaria a l’edat adulta, Maria Antonia. El primer va viure només un any i el tercer va sobreviure unes hores. Margarida, molt deprimida, va tornar a quedar embarassada el 1673 però no va superar les complicacions del quart part, i tant la mare, de només vint-i-un anys, com el nadó van morir. L’emperadriu va ser enterrada a la cripta dels Caputxins de Viena.

A la sèrie de Las Meninas de Picasso, la imatge lluminosa de la infanta és reinterpretada de manera individual fins a disset vegades. Les variacions van des del retrat en blanc i negre fins al multicolor, des de plasmar-la amb formes simplificades a taques, o amb traços rítmics, densos i superposats. Això sí, en cap moment no deixa de tractar-la amb dolçor. Velázquez va situar la futura emperadriu austríaca al centre de les nostres mirades i Picasso no dubta a fer el mateix quan homenatja el mestre sevillà.

Pablo Picasso. "Las Meninas" (infanta Margarida Maria). Canes, 14 de setembre de 1957. Oli sobre tela. 100 x 81 cm. Donació Pablo Picasso, 1968. Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.459.Pablo Picasso. Las Meninas (infanta Margarida Maria). Canes, 14 de setembre de 1957. Oli sobre tela. 100 x 81 cm. Donació Pablo Picasso, 1968. Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.459
Pablo Picasso. Las Meninas (infanta Margarida Maria). Canes, 21 d’agost del 1957. Oli sobre tela. 100 x 81 cm. Donació Pablo Picasso, 1968. Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.436Pablo Picasso. Las Meninas (infanta Margarida Maria). Canes, 21 d’agost del 1957. Oli sobre tela. 100 x 81 cm. Donació Pablo Picasso, 1968. Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.436

 

1 Comment
  • Jonathan Andrews
    gener 16, 2020

    Please put me on your mailing list. Thx

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *