Escola i museu, un intercanvi enriquidor

Els museus han deixat de ser simples contenidors i exhibidors d’obres d’art. La funció educativa de les institucions museístiques ha anat adquirint al llarg dels darrers anys una gran importància, però no només respecte a les visites i la difusió de l’art, sinó també pel que fa a la col·laboració amb les institucions educatives i amb una visió transversal sobre la funció dels museus i l’art a la societat. En general, aquesta mena d’activitats gaudeixen de molt poca difusió mediàtica però, en canvi, acaben implicant un ampli sector de la comunitat educativa.

El departament d’Educació del Museu Picasso impulsa i col·labora en projectes que creen sinèrgies interessants entre el Museu i institucions educatives properes, més enllà de les visites tradicionals i els talleres escolars. A través de totes aquestes activitats, aprèn tant el personal del Museu que hi participa com els docents i els alumnes de les escoles. És doncs un intercanvi molt enriquidor.

El curs que acaba de cloure’s ha estat el primer en què el Museu ha participat en el projecte de les Escoles Tàndem, impulsat i finançat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i que treballa perquè centres educatius i institucions culturals i científiques de referència col·laborin plegats per singularitzar el centre d’educatiu i aportar innovacions que permetin l’assoliment de l’excel·lència. L’aplicació d’aquest programa, que té una durada de tres anys, implica que tot el claustre treballi conjuntament amb professionals de la institució. El Museu ha iniciat el projecte amb l’escola El Turó, del barri de Nou Barris de Barcelona, amb l’objectiu d’acabar singularitzant el centre en l’àmbit de l’art i el patrimoni artístic. Aquest primer curs de col·laboració ha servit per analitzar i definir la situació actual de l’escola i establir conjuntament les línies metodològiques que caldrà treballar al llarg dels dos propers cursos per tal d’aconseguir renovar el centre.

Visita al museu dels alumnes de l'escola El Turó, dins del projecte TàndemVisita al museu dels alumnes de l’escola El Turó, dins del projecte Tàndem

El Museu també col·labora amb els centres educatius que ofereixen un Aprenentatge Servei (ApS) als seus alumnes, una proposta que integra l’aprenentatge acadèmic amb un servei a la comunitat, habitualment en institucions pròximes al centre. L’ApS serà obligatori a partir del curs vinent a tots els instituts de Catalunya però hi ha alguns centres que ja han començat a implementar-lo, com ara l’Escola Tècnico-Professional Xavier que ja fa tres anys que col·labora amb el Museu en el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil, organitzant sessions formatives sobre temàtica picassiana als alumnes, amb l’objectiu que adquireixin els coneixements per a organitzar una visita i una activitat educativa al Museu dirigida als alumnes d’educació infantil. En el marc del programa d’ApS, el Museu també ha col·laborat aquest darrer curs amb els alumnes de 4t curs d’ESO de l’Institut Vila de Gràcia. En aquest cas, el repte va raure en què els estudiants fessin seu el Museu: i van decidir crear un joc de pistes perles sales del Museu. Van convidar els seus companys a jugar-hi, i al llarg de tot un matí el Museu va esdevenir el seu camp de joc; una experiència inoblidable tant per als alumnes com per al personal del departament.

Els alumnes d’Educació Infantil de l’ETP Xavier, en una de les pràctiques al museu
Els alumnes de l'Institut Vila de Gràcia, durant el joc de pistes que van elaborar a la sala de 'Las Meninas' del museuEls alumnes de l’Institut Vila de Gràcia, durant el joc de pistes que van elaborar a la sala de ‘Las Meninas’ del museu

ApS de de l’Institut Vila de Gràcia

D’altra banda, un cop acabat el curs escolar i tal com fem des de ja fa deu anys durant el mes de juliol, el Museu organitza cursos de formació per a professorat de primària i secundària, que versen sempre sobre temes relacionats amb l’art com a eina pedagògica. El primer dels cursos d’enguany és «L’art: una eina d’aprenentatge transversal», de l’1 al 5 de juliol, i que vol definir un marc teòric i metodològic per a realitzar projectes interdisciplinaris des de l’art. Al curs, a més a més, s’empra l’obra de Picasso com a exemple d’eina de treball.

Així mateix, també dirigit al professorat de tots els àmbits acadèmics, el curs «Parlem d’art: les estratègies de pensament visual com a eina educativa» té lloc del 8 al 12 de juliol, amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya i del Centro Atlántico de Arte Moderno. Tracta sobre les estratègies de pensament visual (Visual Thinking Strategies, VTS, en les sigles de la veu anglesa) que s’utilitzen a nombrosos museus del món, entre ells, el Picasso, per exercitar les habilitats verbals i comunicatives a partir de les obres d’art. Les VTS han demostrat ser una eina molt eficaç i útil per a treballar amb tota mena de públic, tant infants com adults, i amb capacitats diverses. Aquestes estratègies no només ajuden a adquirir el coneixement de l’art, sinó també a fomentar el pensament crític i creatiu, l’autoestima i la inclusió dels participants.

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *