Els Porxos d’en Xifré, la primera residència de Picasso a Barcelona

Els Porxos d’en Xifré, la primera residència de Picasso a BarcelonaPablo Picasso: Terrat de les Cases d’En Xifré. Pintura sobre taula. 04.10.1895. Oli sobre fusta. 10 x 15,4 cm. MPB 110.172

 

Els Porxos d’en Xifré és un edifici històric de Barcelona que va ser inaugurat el 1840 després de quatre anys de treballs. Ocupa l’illa formada pel passeig d’Isabel II, el Pla de Palau i els carrers de la Reina Cristina i de Llauder, terrenys que es van urbanitzar el 1834 arran de l’enderroc de la muralla de mar. L’edifici va ser el primer que va sortir a un daguerreotip fet a Espanya i està decorat amb simbologia maçònica. Però, sabíeu que va ser el primer lloc on va viure Picasso quan la seva família es va traslladar a Barcelona?

El punt exacte on va viure la família de Picasso és l’actual número 4 del passeig d’Isabel II, on abans hi havia una pensió. El matrimoni format per José Ruiz Blasco i Lola Picasso, juntament amb el jove Pablo i la seva germana Lola, s’hi va instal·lar el 21 de setembre del 1895 (l’altra germana, Conchita, havia mort al gener). Segurament, la família va escollir aquesta ubicació perquè quedava molt a prop de l’estació de França i estava just al davant de l’Escola Llotja, on coincidiran pare i fill: José Ruiz com a professor de Belles Arts i Pablo, com a alumne.

En aquella època, els Porxos d’en Xifré acollien establiments molt coneguts, com ara l’orxateria del Tio Nel·lo i el Cafè Cuyàs, que actualment és el restaurant 7 Portes. Picasso, que era un adolescent a punt de fer 14 anys, pujava sovint al terrat de l’edifici per observar el paisatge urbà, i allí va inspirar-se per fer algunes pintures que formen part de la col·lecció del Museu Picasso i que molt probablement van ser les primeres que va fer a Barcelona. Hi destaquen les formes arrodonides dels dipòsits d’aigua, i s’aprecia un primer intent d’experimentar amb estils alternatius.

Poques setmanes després, tota la família es trasllada a un pis més ampli i còmode a la mateixa illa de cases dels Porxos d’en Xifrè, però a la part posterior de l’edifici; en concret, al pis 2n, 2a de l’actual número 3 del carrer de la Reina Cristina. Els Ruiz-Picasso s’hi van quedar fins a l’estiu de 1896, quan van marxar al carrer de la Mercè.

Més informació:

 

Redacció del Museu

1 Comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *