El Museu Picasso de Barcelona conserva l’arxiu Jaume Sabartés. El Fons va ingressar al Museu en dos moments diferents. Una primera part, per donació de Jaume Sabartés a la seva mort l’any 1968; aquesta documentació va ser enviada al Museu pel mateix Picasso i va ser rebuda per Josep Selva el 16 de febrer del 1968. I una segona part, per compra a la Galeria Miquel Alzueta S. l. el 29 de setembre del 2008. L’arxiu aplega una part de la documentació que Jaume Sabartés —escriptor, secretari personal i gran amic i confident de Picasso— va reunir entre 1935 i 1968, any de la seva mort.
Jacqueline Roque. Jaume Sabartés a La Californie. Canes, 25 de desembre 1956. Fotografia amb sals de plata, 30 x 24 cm. Fotografia dedicada i signada per Jacqueline (revers). Museu Picasso, Barcelona. Fons Jaume Sabartés. Adquisició, 2008. Foto: Arxiu Museu Picasso, Barcelona
La primera part, ingressada el 1968, la va enviar Picasso per desig de Sabartés i va arribar en dues caixes de cartó lligades amb corretges de cuir. Actualment, s’està treballant per garantir-ne la conservació definitiva, ja que per voluntat de Picasso no podia fer-se pública fins passats 50 anys.
Foto: Museu Picasso, Barcelona. Barcelona, juny de 2009
Tenint en compte el que hem pogut veure fins ara, es tracta de la correspondència, aproximadament unes 700 cartes, que Picasso va enviar a Sabartés entre 1935 i 1968, tot i que el gruix de la documentació comença cap al 1945. Sembla que els temes de les missives són principalment qüestions diàries i gestions administratives que Sabartés, com a secretari de Picasso, duia a terme. Tot i això, el to de Picasso és molt afectiu i mostra una gran estima cap al seu amic Jaumet. Com no podia ser d’una altra manera, tractant-se de Picasso, l’estètica de les notes és atractiva: ara escrivia en retolador negre, ara en blau, ara combinava ceres de diferents colors per a una carta de tan sols deu línies… En definitiva, Picasso.
Carta de Pablo Picasso a Jaume Sabartés. Canes, 7 de maig de 1964. Tinta manuscrita, retoladors de color negre, blau i verd, 17 x 21 cm. Museu Picasso, Barcelona. Fons Jaume Sabartés. Donació, 1968. Foto: Arxiu Museu Picasso, Barcelona
Carta de Pablo Picasso a Jaume Sabartés. Canes, 4 de febrer de 1957. Tinta manuscrita, retoladors de color blau i verd, 21 x 27 cm. Museu Picasso, Barcelona. Fons Jaume Sabartés. Donació, 1968. Foto: Arxiu Museu Picasso, Barcelona
La segona part, ingressada el 2008 i procedent d’una galeria d’art, va arribar al Museu en diversos contenidors i amb els documents agrupats en lots que corresponien a la valoració econòmica que s’havia fet del fons. Així doncs, l’organització del fons, en arribar al Museu, no corresponia a la pròpia de creació del seu productor, sinó a una agrupació fictícia formada a fi de fer-ne la valoració econòmica. En primer lloc, es va procedir a fer el registre d’ingrés i l’assignació del tipus de fons (quadre d’organització de fons). Després, es van sotmetre els documents a un estudi identificatiu per intentar, en la mesura que va ser possible, tornar a donar-li l’estructura documental pròpia de la seva creació i aplicar les eines pròpies d’arxiu (classificació funcional i descripció a tres nivells). Paral·lelament a les tasques de tractament documental, es va aplicar el tractament de preservació corresponent i, finalment, es va digitalitzar.
Foto: Museu Picasso, Barcelona
La documentació, de tipologia diversa (textual, iconogràfica, hemerogràfica, fotogràfica, etc.), reflecteix l’activitat professional de Jaume Sabartés i la seva relació amb Picasso: gestions de Sabartés amb editors per a la publicació dels seus escrits, documentació personal, recerques per biografiar Picasso o gestions per llegar el seu patrimoni —la donació de la col·lecció d’obres de Picasso a Barcelona i de la biblioteca a Màlaga. D’entre el conjunt documental, destaquen els mecanoscrits originals de molts escrits de Sabartés i les més de 600 fotografies que testimonien la relació de Sabartés amb Picasso. Destaquen, per la seva especial vàlua, un parell de poemes autògrafs de Picasso dedicats a Sabartés.
Quant a la documentació bibliogràfica, el fons consta de més d’un centenar de publicacions, moltes dedicades pels seus autors, com ara Kahnweiler, Penrose o Éluard.
Sílvia Domènech
Cap del Centre de coneixement i recerca
setembre 15, 2018
Is there anything in the material that was not to be opened for 50 years that was odd or damaging to someone’s reputation?