Si visiteu el Museu aquests dies podreu gaudir d’un fet poc habitual: la restauració en directe de la que es considera obra cabdal de la formació de l’artista, Cència i caritat, peça de grans dimensions, creada l’any 1897, i que enguany celebra el 120è aniversari.
Picasso va pintar Ciència i caritat a Barcelona, al pis més alt del carrer de la Plata, 4, un estudi llogat pel seu pare, i que avui dia s’ha reconvertit en hotel. L’obra es va presentar a l’exposició de 1897 a Madrid, on va ser guardonada amb una de les cent vint-i-cinc mencions honorífiques que s’hi atorgaven. Un cop finalitzada l’exposició, l’obra va anar a raure a Màlaga, a casa del seu oncle, en Salvador Ruiz. El 1918 va tornar a la casa familiar del passeig de Gràcia, fins al 1970, any en què Picasso va donar-la al Museu Picasso de Barcelona.
Pablo Picasso. Ciència i caritat. Barcelona, [març-abril del] 1897. Oli sobre tela 197 x 249,5 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.046. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia
La primera restauració de la pintura data del l’any mateix de la donació, el 1970. L’obra es trobava en unes condicions de conservació deficitàries, tal com documenten les fotos de l’època i diversos testimonis orals. Els especialistes i tècnics van treballar sota una gran pressió amb l’objectiu de poder-la presentar a temps per a la inauguració del Museu. En aquell moment, es va portar a terme una restauració en profunditat, amb un tractament integral del suport i de la capa pictòrica, amb els criteris i els materials dels quals es disposava aleshores. Després de mig segle, alguns dels materials aplicats en aquella restauració han envellit; els pigments aplicats en els retocs de color i els vernissos s’han alterat i modifiquen la visió correcta de l’obra.
Restauració de l’obra Ciència i caritat al Palau Nacional. Barcelona, 1970. Fotografia, Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
L’any 2008 es va realitzar el primer estudi cientificotècnic de la pintura Ciència i Caritat. La finalitat d’aquest estudi fou aprofundir en la tècnica pictòrica de Pablo Picasso i valorar-ne l’estat de conservació. L’estudi es va realitzar amb el suport científic de Patrimoni UB i la col·laboració del MNAC.
El resultat d’aquest treball es va plasmar a la mostra «Ciència i Caritat al descobert», presentada al Museu Picasso el 29 de novembre de 2010.
Cartell exposició Ciència i caritat al descobert. 29/11/2010. Exposició oberta del 30 de novembre de 2010 al 20 de febrer de 2011. Organitzada i produïda pel Museu Picasso, Barcelona. Museu Picasso, Barcelona
L’objectiu del Museu pel que fa al segon estudi, aquest 2017-2018, no és fer una intervenció estètica de l’obra. L’actuació vol assentar físicament la pintura per tal de restablir l’estabilitat perduda al llarg dels anys. El projecte compta amb l’aplicació de tecnologia d’última generació i amb la col·laboració d’un equip de treball multidisciplinari que ens permet portar a terme un estudi a fons i una intervenció no invasiva de l’obra.
En la fase prèvia al treball de restauració, durant el mes de juliol del 2017, s’han fet milers d’imatges d’alta resolució de la superfície pictòrica de l’obra, capturades amb llum visible, ultraviolada i infraroja, i mitjançant un sistema mecànic robotitzat amb diferents sensors que ha captat 130 imatges de 21 megapíxels cadascuna i ha permès obtenir una imatge d’1,7 gigapíxels en total. Mitjançant un programari de visor piramidal l’usuari podrà explorar fins al més mínim detall de l’obra, gràcies a un potent zoom, tot navegant pel lloc web del Museu, amb l’ordinador, la tauleta o el telèfon.
Una de les principals novetats d’aquesta restauració rau en el fet que es fa en directe, en concret, a la sala 3 del Museu, amb el propòsit de minimitzar l’impacte que provocaria la retirada de l’obra del circuit permanent, i alhora per fer-ne partícips els visitants, implicant-los en la vida de la institució museística. Així doncs, durant el mes de desembre de 2017 es treballarà in situ en la fase de neteja de la pintura. El mes de gener de 2018, un cop finalitzada aquesta primera fase, es traslladarà l’obra al taller on es realitzarà el procés de fixació. A mitjans febrer està previst que la pintura torni a les sales per continuar amb el retoc de color. Durant el mes de maig s’acabarà la restauració de l’obra i es repetirà la gigafoto que ens permetrà contemplar l’obra en tot el seu esplendor.
Procés de restauració de Ciència i caritat. Novembre 2017. Museu Picasso, Barcelona
Redacció del Museu Picasso
Enllaços relacionats
Per a informació més detallada consulteu el dossier de premsa (pdf)
Web de l’exposició “Ciència i caritat al descobert”
agost 19, 2019
Ciencia & caridad no fue hecha por Picasso, eso es algo mas que obvio, el nunca tuvo las herramientas técnicas para pintar o dibujar de manera academico realista. Es increible como esta mentira se ha propagado hasta quedar como una verdad. La obra es de Jose Garnelo & Alda, vamos es hora de ir corrigiendo esto.