«Picasso. Retrats», la fascinació pel rostre

«Picasso. Retrats», del 17 de març al 25 de juny de 2017, aterra al Museu Picasso de Barcelona després de la bona acollida que ha tingut a la National Portrait Gallery de Londres.

L’exposició posa de manifest la importància del retrat en el treball de Picasso amb la mostra de 81 obres que reflecteixen l’extraordinari ventall d’estils que va cultivar amb totes les tècniques i en totes les fases de la extensa carrera.

24 olis, 33 dibuixos, 6 escultures, 8 fotografies i 7 gravats, provinents de col·leccions públiques i privades d’arreu del món, componen aquesta magnífica exposició.

Cartell exposició "Picasso. Retrats"

Cartell exposició «Picasso. Retrats»

 

«L’espectador es veurà envoltat d’obres plenes d’intel·ligència i sensibilitat, obres espletes d’històries que portaran el visitant a imaginar-se la vida real, o també fictícia, de Pablo Picasso» descriu Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso.

 

Inauguració exposició "Picasso. Retrats"
Inauguració de l’exposició «Picasso. Retrats», 16 de març de 2017. Foto: David Campos. Museu Picasso de Barcelona

 

Inauguració exposició "Picasso. Retrats"

Inauguració de l’exposició «Picasso. Retrats», 16 de març de 2017. Foto: David Campos. Museu Picasso de Barcelona

 

Segons el parer de Elizabeth Cowling, comissària de «Picasso. Retrats»: «La figura humana sempre va ser el tema principal de Pablo Picasso i el retrat sempre va ocupar un lloc important en el seu art. Va realitzar retrats amb tots els mitjans tècnics i tot el ventall d’estils que va conrear». El fet que Pablo Picasso no treballés per encàrrec sinó que retratés les persones del seu cercle íntim li donava una llibertat extraordinària com a retratista. Exempt de pressió externa, sovint representava el mateix model de maneres i amb estats d’ànim totalment diferents. La imprevisibilitat i la innovació són els trets distintius dels seus retrats.

Tot observant la gran mostra d’obres, el públic serà partícip de la versatilitat de l’artista que capgirava totalment els mitjans i els estils pictòrics dels retrats que emprenia el mateix any o, fins i tot, amb pocs dies de diferència.

Un bon exemple en són els tres retrats femenins de l’any 1938 que trobem a la Sala 4. Són tres dones molt properes a Picasso que interpreta d’acord amb la seva visió i coneixement; tres retrats en què el posat de la model és semblant però executats amb mitjans i tècniques totalment diferents.

Retrat de Marie-Thérèse Walter

Dona amb les mans plegades (Marie-Thérèse Walter). 8 de gener del 1938. Oli i llapis de cera sobre tela, 800 x 600 mm. Col·lecció Sr. i Sra. J. Tomilson Hill

 

Retrat de Nusch Éluard

Retrat de Nusch Éluard. 9 de febrer de 1938. Llapis i carbonet sobre tela, 960 x 720 mm. Col·lecció particular 12843

 

Retrat de Dora Maar
Dora Maar asseguda. 13 de maig del 1938. Tinta, guaix i oli sobre paper encolat sobre tela, 689 x 625 mm. Tate, adquisició 1960

Així doncs, ens trobem davant d’una Marie-Thérèse Walter afable i voluptuosa, en què les formes modelades i corbes amb què la representa l’artista evoquen la seva sensualitat. Tot seguit, un retrat de Nusch Éluard, que desperta en l’espectador la sensació de translucidesa i feblesa del cos de la model, projectat amb formes punxegudes i angulars. I acaba amb Dora Maar i la tensió que desprèn el seu posat ferm, amb dimensions desmesurades i la intensitat dels tons negres.

A més, a l’exposició podreu gaudir dels retrats d’altres personatges del cercle íntim i familiar de Picasso com ara Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau, Françoise Gilot, Max Jacob, Lee Miller, Fernande Olivier, Jacqueline Roque, Olga Khokhlova, Jaume Sabartés, Erik Satie, Ígor Stravinski i Miguel Utrillo, entre d’altres.

Durant la visita a l’exposició, podreu examinar diversos arxius fotogràfics i audiovisuals de l’entorn de l’artista i contrastar-los amb els seus retrats. Així mateix, hem col·locat un codi QR que ens porta a la web de l’exposició, amb informació ampliada dels personatges i les obres que ens ofereix la possibilitat de gaudir d’una visita més didàctica i interactiva.

Localització Codi QR

Localització codi QR, exposició «Picasso. Retrats». Museu Picasso de Barcelona

 

D’altra banda, s’han programat un seguit d’activitats al voltant de l’exposició com ara el 3r Congrés Internacional de Picasso «Picasso i identitat» , que se celebrarà enguany del 27 al 29 d’abril; el taller familiar: «Les cares de Picasso, i les nostres!», i el concert «Picasso. Retrat d’Ígor Stravinski» del 25 de maig en col·laboració amb l’ESMUC.

Una altra de les activitats organitzades que ha gaudit de molt bona rebuda ha estat «Retrats: lectures-vermut sobre els personatges de l’exposició», en què, al llarg de tres sessions de lectures dramatitzades i amb l’ajut de grans actors i músics, hem explorat l’àmplia visió de la relació de Picasso amb diversos personatges que poblaven la seva vida. Tot això, acompanyants d’un bon vermut!

Making of del cicle de lectures dramatitzades
Making of del cicle de lectures dramatitzades basades en els personatges de «Picasso. Retrats» amb grans actors catalans. 1a lectura amb Enric Majó i Dafnis Valduz, dirigits per Anna Barrachina. Foto: Jordi Mota

 

Making of del cicle de lectures dramatitzades

Making of del cicle de lectures dramatitzades basades en els personatges de «Picasso. Retrats» amb grans actors catalans. 1a lectura amb Enric Majó i Dafnis Valduz, dirigits per Anna Barrachina. Foto: Jordi Mota

 

Enllaços relacionats:

Web de l’exposició 

Venta d’entrades

1 Comment
  • Icia
    maig 4, 2017

    Tenéis un blog muy bonito

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *