Balanç del 2016 al Museu Picasso

Aquest 2016 ha estat un any especialment important per al Museu; un any que ens fa pensar que el 2017 encara ha de ser millor. Aquestes són les fites més destacades assolides al llarg de l’any que tot just hem deixat enrere:

Pel que fa a l’afluència, el Museu Picasso va rebre un total de 954.895 visitants, el 50 % dels quals va adquirir l’entrada anticipadament a través de la nostra web. 2016 esdevé així l’any de consolidació d’aquest sistema de venda d’entrades, introduït fa dos anys i que aquest gener millorem tot incorporant la possibilitat de reservar també en línia les entrades gratuïtes del primer diumenge de mes i dels diumenges a la tarda (a partir de les 15 h); una modificació esperada per molts usuaris que permetrà descongestionar el carrer Montcada també el cap de setmana.

Compra online Museu Picasso
Gràfica que permet veure l’ocupació a temps real de les diferents franges horàries pel mateix dia

 

En l’àmbit de les exposicions, destaca «Cubisme i guerra: El cristall dins la flama» que encara es pot visitar fins al 29 de gener. Més de 72.000 visitants ja han pogut gaudir de la selecció d’obres de Picasso, Maria Blanchard, Juan Gris i Diego Rivera, entre d’altres. L’exposició, comissariada per Christopher Green, il·lustra com el cubisme va sobreviure i va evolucionar a París en el marc de la Primera Guerra Mundial. Inaugurada el 21 d’octubre, la mostra ha contribuït de manera decisiva en l’increment de més de 4.620 visitants locals en el darrer trimestre de l’any en comparació amb el 2015; un augment que demostra l’èxit d’aquesta exposició també entre el públic de Barcelona.

Exposició Cubisme i guerra
Cartell de l’exposició “Cubisme i guerra. El cristall dins la flama”

 

A més, el Museu Picasso ha acollit 5 exposicions de petit format que posen en valor les tasques de recerca que realitzem a l’entitat, i que aporten noves lectures sobre les obres de la nostra col·lecció permanent. Mostres com ara «Últimes donacions i adquisicions» i «Jacqueline» ens han ofert una mirada més íntima i propera a la figura de Picasso mentre que «Els 156 gravats», «Mitologies, obra gràfica a la col·lecció del museu» i «Picasso, fotografia i ceràmica» s’han centrat en aspectes específics de la vasta producció artística del geni malagueny.

Un any més, el Museu s’ha bolcat amb Barcelona i els barcelonins amb un complet programa d’activitats dirigides al públic de totes les edats. Entre aquestes, destaquem Zoom: La col·lecció en anàlisi, una activitat que vam estrenar el gener passat i que, gràcies a la bona acollida, enguany torna a partir de dijous 2 de febrer. Es tracta d’una innovadora activitat mensual amb què pretenem donar una nova visió d’obres emblemàtiques de la nostra col·lecció. Primer, hi ha una part teòrica de la mà d’historiadors i experts per contextualitzar l’obra escollida i, després, hi ha una segona part pràctica en què convidem els assistents a realitzar, de la mà d’un artista, un exercici creatiu inspirat en l’obra en qüestió.

Zoom. La col·lecció en anàlisis
Cartell 2016 de Zoom. La col·lecció en anàlisi

 

Així mateix, cal destacar l’èxit del Big Draw Barcelona, que el passat 30 d’octubre va celebrar la setena edició i va reunir més de 16.000 persones en els vint tallers gratuïts repartits pels barris del Born i la Ribera. Aquesta important participació consolida el model que enguany ja té data confirmada per a la vuitena edició, el diumenge 22 d’octubre. A més, al llarg de 2016, el Museu ha atès més de 20.000 alumnes, des de Primària a cicles universitaris, i ha continuat treballant per a la inclusió social a través d’iniciatives com ara la participació activa al programa Apropa Cultura, l’organització de visites guiades per a persones amb capacitats visuals i auditives diverses i el taller per als joves pacients de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Big Draw. La Festa Del Dibuix
Cartell del Big Draw. La Festa Del Dibuix 2016

 

El foment del coneixement és una altra de les funcions principals del Museu Picasso i, en aquest sentit, l’any 2016 vam organitzar la 3a conferència magistral Jaume Sabartés, amb la presència de Christopher Green, que ens va oferir la seva visió sobre «Picasso i els seus amics: el cubisme com a realisme, 1914-1918», un avançament de l’exposició estrella de 2016 que ell mateix ha comissariat. A més, també hem publicat en línia la primera de les conferències magistrals, a càrrec d’Elizabeth Cowling, i el segon Quadern de la Col·lecció, dedicat a la restauració de «La mare de l’artista». La publicació vol fer més accessibles les obres de la nostra col·lecció i les tasques que realitzem al centre; un objectiu que l’any 2017 volem potenciar encara més per tal de fer del Museu Picasso un centre de referència internacional en la divulgació i recerca de Pablo Picasso. En aquest sentit, del 27 al 30 d’abril organitzarem el 3r Congrés Internacional de Picasso, que reunirà a Barcelona experts de tot el món per debatre i reflexionar sobre el concepte de «Picasso i identitat». Precisament aquest concepte és un dels punts de partida de una de les exposicions destacades de 2017: «Picasso. Retrats», una coproducció amb la National Portrait Gallery de Londres que inaugurarem el 17 de març, i que portarà a Barcelona més de setanta obres de Picasso que posen de manifest l’amplitud de la seva obra i la diversitat d’estils i tècniques aplicades al retrat.

3a conferència magistral Jaume Sabartés
3a conferència magistral Jaume Sabartés, amb la presència de Christopher Green

 

Restauració de la mare de l'artista

Quadern de la Col·lecció, dedicat a la restauració de «La mare de l’artista»

 

3r Congrés Internacional de Picasso

3r Congrés Internacional de Picasso 2017

 

Redacció del Museu

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *