Canvis a la Col·lecció durant el mes de setembre de 2016: la ceràmica és la protagonista

El 1955 va tenir lloc a Canes el primer congrés organitzat per l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, amb motiu del qual es va celebrar una exposició. Pablo Picasso hi participà amb diverses de les seves obres. Aquest setembre té lloc a Barcelona el 47è Congrés, dedicat a la ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic. En aquest context presentem les 41 peces de ceràmica donades per Jacqueline Picasso el 1982, una selecció de fotografies de la nostra col·lecció que documenta el Picasso ceramista i els gravats originals que l’artista va realitzar per a les exposicions que es van celebrar a Valàuria.

L’interès de Picasso per la ceràmica comença quan trasllada la seva residència al sud de França acabada la Segona Guerra Mundial. El 1946 Picasso visita el taller de terrisseria Madoura, a Valàuria, i els seus propietaris, Suzanne i Georges Ramié, el conviden a col·laborar amb ells i els seus artesans. A partir d’aquest moment treballa la ceràmica amb més o menys dedicació fins a mitjan anys setanta.

David Douglas Duncan - Picasso a La Californie pintant Natura morta amb dos peixos

David Douglas Duncan. Picasso a La Californie pintant Natura morta amb dos peixos. Canes, abril 1957. Còpia moderna digital per injecció de tinta. 60 x 50 cm [73 x 55,5 cm]. Fons David Douglas Duncan. Museu Picasso, Barcelona

 

La dedicació de Picasso a la ceràmica va ser intensa entre els anys 1947 i 1963. La capacitat creadora, conjugada amb els seus dots d’artesà, el dugué a realitzar una sèrie d’experimentacions que desbarataren tots els processos i tècniques tradicionals d’aquest art mil·lenari.

La col·lecció de ceràmica del museu està formada per plats longs, plates ovals, plats rodons, olles, escudelles, gerres i gerros.

Pablo Picasso - Mussol

Pablo Picasso. Mussol. Canes, 17 de febrer del 1961. Argila blanca cuita, tornejada, decorada amb engalba vermella i engalba negra, amb incisions. 47 x 21,8 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Jacqueline Picasso, 1982. MPB 112.430. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografía

 

La lluminositat i la mediterraneïtat que defineixen l’estil picassià d’aquest període queden reflectides en les ceràmiques i es repeteixen els temes presents a la seva pintura i dibuix: les curses de braus, caps de faune, peixos, paisatges idíl·lics, etc.

Pablo Picasso - Cara de faune

Pablo Picasso. Cara de faune. Valauri, 16 d’octubre del 1947. Argila blanca cuita, emmotllada, decorada amb engalbes i òxids, banyada amb vernís.31,8 x 38 x 3,8 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Jacqueline Picasso, 1982. MPB 112.462. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

Aquesta activitat va ser captada per amics i fotògrafs ―Marcos Chamudes, David Douglas Duncan, Roberto Otero i André Villers— que retraten Picasso treballant la ceràmica a través d’una mirada còmplice i una aproximació personal a la vida i obra de l’artista.

Les ceràmiques, cartells i fotografies es poden veure a les sales A, B, 16 i a la Sala Neoclàssica.

Pablo Picasso - Perfils de dona i Mussol

Pablo Picasso. Perfils de dona i Mussol. Valauri, 9 d’agost del 1950. Peça manufacturada d’argila rosa amb xamota cuita i vidrada al plom (alcofoll) a l’interior, decorada amb engalba negra. 18,5 x 27,7 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Jacqueline Picasso, 1982. MPB 112.433. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

Pablo Picasso. Primer cartell Valauri
Pablo Picasso. Primer cartell Valauri . Valauri, 5 de juny del 1948. Litografia en dos colors (negre i marró). Lavis i llapis litogràfic sobre paper report transferit sobre pedra, estampat sobre paper vitel·la Arches amb filigrana (prova Sabartés). 50 x 65,5 cm (làmina). Museu Picasso, Barcelona. Donació Jaume Sabartés, 1962. MPB 70.140. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

Pablo Picasso - Cara de faune negre

Pablo Picasso. Cara de faune negre. Valauri, 18 d’octubre del 1947. Argila blanca cuita, emmotllada, decorada amb engalbes, puntejada, amb incisions, banyada amb vernís. 32,2 x 38 x 3,7 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Jacqueline Picasso, 1982. MPB 112.466. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

Pablo Picasso - Exposition Vallauris - 57
Pablo Picasso. EXPOSITION VALLAURIS – 57 . Valauri, 1957. Gravat amb gúbia sobre planxa de linòleum, estampat sobre paper òfset gruixut. 99,8 x 65,8 cm (làmina); 63,3 x 53,3 cm (planxa). Edició Association des poitiers de Vallauris. Impressió d’Hidalgo Arnéra. Prova d’artista no numerada. Museu Picasso, Barcelona. Donació Jaume Sabartés. MPB 70.859. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografía

 

A més d’aquestes incorporacions a les sales i com fem habitualment cada setembre, durant aquest mes es realitzen canvis a les sales de la permanent, atesos els préstecs a diverses exposicions i a les rotacions d’obres en paper.

 

Destaquem:

-Primera comunió (MPB 110.001) torna a la Sala 2, juntament amb les obres fetes a Barcelona el 1896 i just desprès a Màlaga.

Pablo Picasso - Primera Comunió

Pablo Picasso.  Primera comunió.  Barcelona, 1896. Oli sobre tela. 166 x 118 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.001. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

-Posem a la Sala 3 Còpia de “Felip IV” de Velázquez (MPB 110.017), obra important per entendre l’activitat de Picasso a Madrid el curs 1897-98.

-El piano (MPB 70.472) torna a la Sala 14, on es mostrarà en el conjunt de Las Meninas, del qual forma part.

Pablo Picasso - El Piano

Pablo Picasso. El piano. Canes, 17 d’octubre del 1957. Oli sobre tela. 129,5 x 96,5 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1968. MPB 70.472. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

-Mostrarem L’Ofrena (MPB 112.761) a l’ala esquerra de la Sala 8.

MPB 112761 0013

Pablo Picasso. L’ofrena. París, 1908. Guaix sobre cartó amb imprimació blanca. 30,6 x 30,6 cm. Donació Lord Amulree, 1985. Museu Picasso, Barcelona. MPB 112.761. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

-Arlequí (MPB 10.941) i Dona amb mantellina [Fatma] (MPB 110.004) tornen al museu i s’exposaran al seu emplaçament habitual, la Sala 9.

Dona amb mantellina [Fatma]

Pablo Picasso. Dona amb mantellina [Fatma]. Barcelona, juny-novembre del 1917. Oli i carbonet sobre tela. 116 x 89 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB110.004. Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia

 

Malén Gual

conservadora de la col·lecció

2 Comments
 • Ana
  setembre 22, 2016

  ¡Hola!
  Ayer estuve en el Museo y no pude encontrar “El final del número” (1901), ¿es posible que me haya despistado o lo habéis retirado temporalmente? Si es así, ¿cuándo lo volveréis a exponer? ¡Gracias!

 • Museu Picasso
  setembre 26, 2016

  Hola Ana, “El final del número” se encuentra en la reserva del museo por motivos de conservación preventiva. Si quieres, te podemos enviar un email cuando vuelva a las salas. Esperamos que hayas disfrutado de la visita con las obras expuestas actualmente.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *