Curs de formació de mestres: l’art com a vivència i procés participatiu

Des de la setmana passada ja tenim obertes les inscripcions per al curs de formació, adreçat a mestres de primària i secundària, que organitzem cada any des del departament de Serveis Educatius del museu i que tindrà lloc del 4 al 8 de juliol.

Aquest és un curs que els Serveis Educatius i Activitats planifiquem amb molta il·lusió, atès que ens permet aprofundir i compartir línies de treball que, tot partint de les possibilitats que ens ofereix la nostra col·lecció, no es limiten al vessant historicista, sinó que exploren com l’art pot servir com una eina educativa transversal de primer ordre.

Curs de formació de mestres

Curs de formació de mestres

 

El fet de treballar a partir de l’obra d’art i del procés artístic ens permet obrir més aproximacions a Picasso que no pas si treballem amb una visió merament centrada en aspectes historicoartístics, atès que ens proposa opcions més obertes i més properes a la realitat de l’aula. Així mateix, gràcies al treball orientat al procés artístic, aprenem des de la praxi i la participació, alhora que es generen experiències positives i duradores, i afavoreix que tots plegats, tant els participants com els organitzadors, ens convertim en una unitat.

L’estructura i els continguts del curs han anat variant molt al llarg dels set anys que fa que l’organitzem; a les primeres edicions vam demanar a diversitat d’interlocutors que ens expliquessin les seves experiències amb l’obra, mentre que a poc a poc vam anar desenvolupant, fins a consolidar-la ara fa 2 anys, una formació més basada en el procés i en la vivència dels participants com a mètode d’aprenentatge.

Curs de formació de mestres
Curs de formació de mestres

 

Aquesta nova mirada, ens demanava reduir el nombre de ponents —malauradament, amb la contrapartida d’haver de prescindir de col·laboradors magnífics— per tal de centrar-nos en només 2 o 3 propostes, de més durada, i proporcionar als mestres l’oportunitat de viure i experimentar metodologies obertes que acullin els interessos dels alumnes, que, al seu torn, les incorporin als processos de treball. És a dir; es tracta de posar en pràctica les idees i tècniques que abans comunicàvem amb les ponències, tot donant al mestre, a través de la vivència personal, les eines per aplicar el coneixement a l’aula.

Curs de formació de mestres

Curs de formació de mestres

 

En aquest curs, amb les aportacions de Dimas Fàbregas, Xavier Garriga, Carles Parellada i Oriol Vilapuig, portem els continguts més enllà i us proposem explorar diverses vies d’expressió artística, en què la vida mateixa de l’artista esdevé art. Així mateix, analitzem les experiències vitals com a eines de profit per a treballar a l’aula tot un seguit de competències, a partir de l’expressió artística.

Curs de formació de mestres

Curs de formació de mestres

 

Aquestes innovacions en el plantejament ens han portat també a establir un canvi de format i d’ordre de continguts. Enguany ens proposem viure primer quatre dies d’experimentacions de la mà de Dimas Fàbregas, Xavier Garriga i Oriol Vilapuig, per acabar, el darrer dia, amb unes reflexions teòriques, de la mà de Dimas Fàbregas i de Carles Parellada, sobre els processos que s’han estat seguint i sobre quines aportacions i implicacions tenen a l’aula —i potser més enllà.

 

Serveis Educatius

Maria Alcover, Anna Guarro i Vanesa Rojas

No tags Permalink 0 17844 Visits

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *