Treure a la llum l’altra cara del Museu Picasso

El Museu Picasso és un dels espais de la ciutat de Barcelona que atreu més visitants. A més d’oferir un contingut cultural d’indiscutible reconeixement, és alhora un lloc de referència urbana on la ciutat es mostra, s’explica i es representa. Un edifici en què conviuen diverses èpoques i estils arquitectònics de gran interès històric i patrimonial.

 

Durant el dia, la il·luminació de l’edifici ha de ser un complement de la llum natural en els espais que romanen a la penombra i, a la nit, ha de situar l’edifici en el mapa del paisatge nocturn de la ciutat, mostrant la seva bellesa i permetent que aporti identitat al barri en què es troba.

 

Pati Baró de Castellet del Museu Picasso
Pati Baró de Castellet. Foto: La Invisible Lighting Design Studio

 

El nou projecte d’il·luminació no és una proposta d’il·luminació museogràfica, sinó que té com a objectiu il·luminar la resta d’espais del museu, més enllà de les sales d’exposició: els espais pels quals el visitant camina, transita i es comunica amb l’edifici. Es tracta doncs d’una il·luminació documental que vol mostrar el caràcter propi i funcional de l’edifici, així com de representació, atès que ateny la il·luminació, tant dels passadissos com dels patis i les façanes interiors.

 

Passadissos del Museu Picasso
Passadissos del Museu. Foto: La Invisible Lighting Design Studio

La nova proposta d’il·luminació vol millorar diversos aspectes com ara el confort visual, l’eficiència energètica i la uniformitat, tot oferint contrastos allà on sigui interessant destacar els diferents elements arquitectònics.

 

La presència de las lluminàries i aparells en un entorn d’aquestes característiques té una gran importància. Per aquesta raó, proposem una solució única que rau en un sistema que englobi totes i cadascuna de les necessitats. Es tracta d’un element geomètric estable, de formes netes i tonalitat fosca. És també un element de presència considerable, que no es vol ocultar sinó ben al contrari; mitjançant una presència contundent i una forta identitat s’integra a l’entorn, sense intentar mimetitzar-se.

 

Pati Aguilar del museu Picasso
Pati Aguilar. Foto: La Invisible Lighting Design Studio

 

La il·luminació dels patis, d’altra banda, té una funció més arquitectònica, atès que l’entorn estarà il·luminat a través d’algunes superfícies i suports arquitectònics més destacables. En general, les lluminàries romandran ocultes o integrades en l’arquitectura mateixa.

 

Si bé el canvi de la il·luminació tindrà una incidència subtil pel que fa a l’impacte visual en general, serà l’atmosfera del museu la que experimentarà una gran transformació.

 

Maria Güell

La Invisible Lighting Design Studio

 

Enllaços relacionats

Visita virtual dels patis del Museu Picasso

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *