El 2015 en perspectiva

Acaba l’any i des del museu fem una mirada enrere per valorar els objectius que hem aconseguit. Aquest ha estat un any molt ple de propostes i projectes, d’entre els quals ens agradaria destacar els següents:

Exposició «Picasso/Dalí. Dalí/Picasso»: ben rebuda pel públic i per la crítica, l’exposició ha estat una de les més visitades en la història del museu, i representa un pas endavant en l’objectiu del museu de ser un centre de referència en la recerca entorn de Picasso. En aquest cas, s’ha explorat, per primera vegada, la relació i vinculacions de dos dels artistes més rellevants del segle xx, Salvador Dalí i Pablo Picasso, en una coproducció amb el Dalí Museum de Saint Petersburg (Florida, EUA) i la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, dos dels museus de referència pel que fa a l’estudi de Dalí.

Exposició Picasso/Dalí. Dalí/Picasso. 19/03/2015. Museu Picasso, Barcelona. Fotògraf: Àlex Garcia Martínez

Inauguració de l’exposició amb el seu comissari, William Jeffett

 

Increment del patrimoni del museu: en aquest àmbit cal destacar la valuosa donació del fons documental de la historiadora Brigitte Baer que va fer el seu nebot David Leclerc, i que enriqueix un patrimoni documental que ha anat augmentant en els darrers anys, amb incorporacions com la donació del fons de l’Editorial Gustavo Gili l’any 2014 i la donació de David Douglas Duncan d’una selecció de 163 fotografies del seu fons l’any 2013, en ocasió del 50è aniversari del museu. Aquestes incorporacions reforcen la tasca de creixement de la col·lecció del 2014, amb la compra de la col·lecció Gili-Torra, que aportà dibuixos, gravats i un carnet de dibuix dels anys cinquanta. En l’àmbit documental, el Centre de Documentació i Recerca es consolida com un arxiu de referència per la recerca sobre Picasso, sobretot pel que fa a la documentació entorn dels gravats, dels quals posseïm una extensa col·lecció que actualment s’està catalogant.


BrigitteBaer_laPedrera Mostra_tipologies_Fons Baer

Fotografia de Brigitte Baer a La Pedrera. Barcelona, 1990. Foto: David Leclerc | Mostra de les diferents tipologies del Fons Brigitte Baer. Museu Picasso, Barcelona. Donació David Leclerc, 2015


Roda de premsa. Museu Picasso, Barcelona. Fotògraf: Josep Maria Llobet

 

Un museu per a la ciutat: les accions de relació amb el nostre entorn han anat creixent i consolidant-se durant el 2015, amb una ampliació de l’activitat socioeducativa a través de propostes com: els «Projectes de barri», que enguany s’han adreçat a escoles i també a entitats sense ànim de lucre del nostre veïnat; activitats formatives per a professionals de l’educació com el Pica-Picasso, entre d’altres; els nostres projectes d’inclusió social, on ens agradaria destacar els tallers de memòria per a gent gran del barri, o el treball amb Apropa Cultura; la consolidació del Big Draw, que s’ha convertit en un referent de l’oci familiar a Barcelona; i l’èxit del programa educatiu per a les escoles, a través del qual hem acollit 20.000 alumnes de tot Catalunya en les nostres visites-taller i visites dinamitzades.


taller de memòria per a gent gran del barri

Taller de memòria per a gent gran del barri


Big Draw. La Festa Del dibuixBig Draw. La Festa Del dibuix

Big Draw Barcelona 2015. Museu Picasso, Barcelona. Fotògraf: Jordi Mota

 

El museu com a creador de coneixement: la formació de professionals i la recerca de noves vies d’interpretació i anàlisi de l’obra picassiana han estat també protagonistes de les accions del museu, en particular amb la celebració del seminari «L’època blava: noves lectures a través de l’estudi tècnic», un esdeveniment de ressò internacional on es van presentar recerques de primer ordre entorn d’aquest període de Picasso, entre elles els estudis realitzats pel museu mateix, que aporten noves revelacions sobre el procés creatiu de l’artista. També va tenir lloc la segona «Conferència magistral Jaume Sabartés», amb la participació de l’historiador de l’art Yve-Alain Bois, que presentà per primera vegada una recerca sobre la relació de l’artista amb l’abstracció.


Seminari «L’època blava: noves lectures a través de l’estudi tècnic». Foto de famíla del director Bernardo Laniado-Romero amb les ponents Patricia Favero, Allison P. Langley ,Ann Hoenigswald, Julie Barten, i Reyes Jiménez de Garnica. Fotografia: Dani Rovira | Seminari «L’època blava: noves lectures a través de l’estudi tècnic». Museu Picasso, Barcelona. Fotògraf: Dani Rovira


Conferència magistral

«Conferència magistral Jaume Sabartés». Museu Picasso, Barcelona. Fotògraf: Dani Rovira

 

Renovació de les infraestructures: potser aquest és l’àmbit menys glamurós de les fites aconseguides pel museu aquest 2015, tanmateix és imprescindible per al bon funcionament del museu i és on s’han destinat molts esforços i recursos, tant humans com econòmics. La renovació de gran part del nostre sistema de climatització, totalment obsolet i que podria haver causat problemes tant per al públic com per a les obres de la col·lecció, ha estat una obra de gran magnitud, tot i ser pràcticament invisible per al visitant del museu. Una tasca que possibilita el bon funcionament del museu i que continuarà durant el 2016.

 

Redacció del museu

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *