Un nou Big Draw Barcelona

Iniciar l’organització de cada edició del Big Draw és com iniciar una aventura. És un moment màgic ple de possibilitats i de portes que s’obren a mida que vas avançant, a través de les quals s’entreveuen mons plens d’idees i de color.

Big Draw_Twitter

Comencem aquest procés al mes de març, sense gaires idees preconcebudes de qui acabarà participant. El punt de partida habitual és una llista que anem confeccionant al llarg de l’any, amb els noms de persones amb qui ens hauria agradat contactar per l’edició anterior, però que per una raó o altra no vam poder, treballs que ens han interessat, recomanacions de col·laboradors i projectes que ens han arribat. A aquesta primera selecció s’hi afegeixen també altres propostes que vagin arribant durant aquest temps.

A menys que ens hagin passat una proposta molt concreta que clarament pot funcionar molt bé per a un dels espais, quan fem les primeres reunions amb possibles talleristes no tenim definida encara la seva ubicació: serà a partir de la proposta que ens facin que anirem veient els espais idonis per a cada un d’ells. I també serà a partir de definir les primeres propostes que anirem contactant amb altres professionals per buscar mirades sobre el món del dibuix que siguin força divergents i que formin el calidoscopi sobre el dibuix que volem que sigui cada Big Draw.

A partir d’aquí és una mica com muntar un trencaclosques, tot veient quines peces encaixen amb les altres. A aquest llistat de propostes hi contraposem el llistat d’espais, tant els propis que gestiona el museu com també els de les entitats participants, per si alguna de les propostes que tenim seria més adequada per un altre espai que no pas per a nosaltres.

Big Draw_2014

Taller de l’edició 2014 del Big Draw Barcelona

Els tallers “Big Draw”-en la versió molt nostra que hem creat a Barcelona- tenen unes especificitats que sovint són un repte pels creadors a qui proposem un taller, un repte que els demana simplicitat alhora que complexitat; que els demana una reflexió entorn allò que és bàsic sobre el dibuix en el doble sentit de la paraula, el de “senzill” però també el de “fonamental”.

Fidels al concepte de celebració mediterrània de carrer que li hem volgut donar a la Festa del Dibuix des de la seva primera edició, un bon taller Big Draw és accessible a tothom; pot ser realitzat de manera satisfactòria per qui no tingui excessiva destresa o coneixements de dibuix, però també permet que l’especialista pugui aprofundir en totes i cada una de les propostes. Volem també que pugui ser copsada pels participants només veient el que estan fent els altres, i que la seva participació en el taller sigui àgil i sense horaris, escollint cada un quan s’incorpora al taller que l’interessa i quant de temps li dedica.

Aquestes premisses, lluny d’espantar a les ments creatives, sembla que les esperonin, i podem dir amb satisfacció que en les sis edicions ja realitzades, no hi ha hagut cap creador a qui li haguem demanat de participar, que no ho hagi volgut fer! També ens satisfà veure com cada any rebem més propostes pensades específicament pel Big Draw, que ja incorporen aquestes característiques: il·lustradors, artistes, dissenyadors, etc., que hi han participat com a públic i que en volen formar part, i que ja entenen un funcionament que no és l’habitual en tallers però que a l’hora permet propostes molt creatives.

Vídeo de presentació de l’edició Big Draw Barcelona 2015

Per a la consolidació del Big Draw com a fita creativa a Barcelona també ha estat molt important el paper de les entitats del barri que convidem a participar. La seva implicació ha estat cabdal per què el projecte s’hagi consolidat com un projecte de barri i de ciutat, ja sigui participant amb tallers d’artistes que ells han seleccionat o amb tallers que hem suggerit nosaltres. Amb una programació que cada entitat ajusta a la seva disponibilitat i la rellevància del dibuix en la seva tasca quotidiana, les seves propostes ens enriqueixen a tots i des del museu agraïm que facin seu un projecte que nosaltres proposem, amb el benentès de que es pot donar el cas de que en algunes edicions potser a alguna entitat no serà possible participar-hi però la porta sempre està oberta a futures col·laboracions.

Des del museu recolzem aquestes participacions amb diverses tasques: per una banda, els oferim el marc general del festival, amb una campanya de comunicació complexa i exhaustiva per la diversitat de mitjans que incorpora, liderada plenament des dels departaments de Comunicació i Xarxes Socials del Museu Picasso. També fem un seguiment de les propostes i col·laborem en la seva definició i dimensionat, revisant processos per tal d’assegurar un funcionament àgil i una qualitat de tots els tallers. Proporcionem personal de suport i ens responsabilitzem de tota la infraestructura del festival, així com de la cobertura mediàtica, el seguiment audiovisual i l’activació a les xarxes socials. I per últim, des del museu gestionem les relacions amb els patrocinadors i proporcionem a tots els tallers el material que ens sigui possible.

Big Draw_11_bis

Taller de l’edició 2011 del Big Draw Barcelona

Per acabar, voldria fer una última menció als patrocinadors i la seva rellevància amb una única frase: el Big Draw no seria possible sense ells. Així doncs, i per compensar la poca repercussió mediàtica que els patrocinis d’esdeveniments culturals tenen, quan són moltes vegades crucials per que siguin possibles, aprofito aquest text per agrair la col·laboració de Staedtler i Canson, amb qui hem desenvolupat una estreta i valuosa relació, i de Raima, que s’ha unit aquest any al projecte amb la mateixa generositat i entusiasme que els mencionats anteriorment, així com el suport de Playcolor.

Aquest proper el 25 d’octubre de 2015, dia del 134 aniversari de Pablo Picasso, us convidem a que vingueu a celebrar-ho i a gaudir, llapis en mà, d’aquesta nova edició del Big Draw, que ha estat preparada amb molta cura, molt d’entusiasme i sobretot amb molta creativitat per part dels talleristes convidats, a qui també agraïm i celebrem la seva generositat. Us hi esperem!

Anna Guarro
Responsable de Serveis Educatius i Activitats

Enllaços relacionats
Web del Big Draw Barcelona 2015
El Big Draw Barcelona al blog del museu

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *