Selecció de tweets del seminari “Estratègia digital als museus”

Els passats 11 i 12 de maig vam tenir el plaer d’assistir a les jornades “Estratègia digital als museus” que es van celebrar al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Va ser una trobada profitosa que ens van permetre compartir coneixements amb professionals de la gestió digital i explorar diferents vivències de diversos museus durant els vertiginosos canvis digitals que hem viscut els últims anys. Encerts i errors, bones pràctiques, experiències profitoses i molts bons exemples van ser els ingredients principals d’aquest seminari que ens va deixar amb moltes idees per planificar i dur a terme.

A continuació seleccionat alguns tweets del seminari comentats per persones del museu que vam assistir a els jornades:

Conxa Rodà va fer referència a la importància de supeditar la tecnologia a les necessitats de les nostres audiències i de les estratègies dissenyades per oferir-los serveis. En aquest sentit va reflexionar sobre les diverses estratègies adoptades per museus i el processos de reflexió i anàlisi previs, amb valoracions sobre quins tipus de tecnologies poden necessitar els museus (“necessitem la penúltima tecnologia”) i una reflexió sobre les tendències per tal que totes aquestes estratègies estiguin sempre al servei dels usuaris.

Genís Roca va fer un ràpid repàs de l’evolució d’internet per plantejar en quin punt estem actualment, on la internet de les coses proporciona grans quantitats de dades que, degudament generades i analitzades, ens aporten informacions sobre les nostres audiències que permeten redefinir i personalitzar els serveis que els museus oferim. I és que altra vegada hem de recordar que la tecnologia per si mateixa no aporta valor: el seu significat és en com la usem per convertir els nostres continguts en experiències significatives per als nostres públics, ja que són les experiències les que generen una transferència cultural.

Anna Guarro – Serveis Educatius i Activitats i Continguts digitals

Si en alguna cosa han insistit tots els ponents del seminari és en la necessitat de la transversalitat entre departaments a l’hora de planificar una bona estratègia digital. És evident que no ha de ser una feina que faci de manera aïllada el departament de comunicació, necessita els coneixement i l’experiència d’altres professionals del museu. Qui millor que conservadors i comissaris per dotar de rigor i coneixement els continguts dels que parlava Clara Guash? Qui coneix millor l’audiència que els responsables de públics per ajudar-nos en la gestió de les dades a les que es refereix Genís Roca? Perquè l’estratègia és precisament això, tenir un objectiu i remar tots junts en la mateixa direcció per aconseguir-lo.

Anna Bru de Sala – Premsa i Comunicació

Anna Geli ens va explicar la importància de l’analítica web a l’hora de saber si s’aconsegueixen els objectius marcats o, almenys, per saber si vas en la direcció correcta i poder prendre mesures per corregir les nostres accions i millorar resultats. No fer-ho, és com caminar a cegues. I com fer-ho? Hi ha diverses eines, però una de les més conegudes i utilitzades és Google Analytics . La informació que et proporciona, permet mesurar els resultats del que fas a la teva web (què interessa més als teus usuaris, d’on vénen, quines paraules claus utilitzen per trobar-te, què fa la teva competència…). Es poden obtenir moltes dades, tantes, que és molt fàcil perdre’s. Per això, abans d’entrar-hi, és important fer una planificació completa del procés que seguirem (què ens interessa mesurar i analitzar). Un cop feta la planificació, passarem a la fase d’implementació i configuració de GA. Després interpretarem les dades extretes i prendrem decisions per optimitzar el nostre lloc web i assolir els nostres objectius.

Mireia Llorella – Web

En la seva presentació Clara Guash ens va parlar sobre sobre com s’ha de crear una bona estratègia de continguts des del principi fins al final. En la imatge d’aquest tweet hi trobem representats  els ingredients necessaris per a desenvolupar-la. I tots aquests ingredients, que són igualment importants, hem de tenir en compte que estan interrelacionats entre sí. D’aquesta manera, s’han de tenir molt en compte els objectius, però també amb quins continguts treballem, què és el que volem destacar, quina és la indentitat de la nostra institució, amb quins recursos comptem i quins condicionants hem de tenir en compte, etc. Tal i com va recordar Guash des de l’inici fins al final de la presentació el continent, per molt ben dissenyat que estigui, no és res sense un bon contingut estructurat i planificat.

Cristina Martín – Xarxes socials

I aquest ha estat un petit tast del que va ser el seminari. Si en voleu llegir més aquí teniu el Storify del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Redacció del museu

4 Comments
 • Conxa Rodà
  maig 27, 2015

  Moltes gràcies pel bon resum, ex-companyes! Molt bé la fórmula de tuits comentats per cadascuna.
  La veritat és q va ser una bona trobada i ben contents de tenir una audiència tan participativa. El tema bull i haurem d’organitzar més coses:)
  Fins aviat

 • Museu Picasso
  maig 28, 2015

  Moltes gràcies Conxa pel teu comentari. Va ser tot un plaer poder-hi assistir! Estarem atentes a les properes trobades 🙂

 • Clara Guasch
  maig 29, 2015

  Gràcies pel resum i per la menció, va ser tot un plaer!

 • Museu Picasso
  juny 2, 2015

  Gràcies a tu! Va ser una presentació molt instructiva.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *