El 2014 del Museu Picasso en imatges

Què hem fet durant aquest any al museu? Un munt de coses entre exposicions, activitats familiars, tallers, seminaris, conferències, visites, restauracions… A continuació us deixem un petit tast del que ha estat aquest 2014 del museu en imatges.

butlletí

· Exposició “Post-Picasso. Reaccions contemporànies”: amb aquesta exposició, comissariada per Michael FitzGerald, hem fet un repàs de les respostes dels artistes contemporanis a l’obra i vida de Pablo Picasso. Entorn l’exposició hem realitzat una sèrie d’activitats, entre elles el taller familiar de reaccions contemporànies a Picasso “Tu crees, ell crea, nosaltres creem”.

LonaentradaPostPicassoOK-baixajo_creo_tu_crees_10.1

Cartell de l’exposició | Visita a l’exposició “Post-Picasso. Reaccions contemporànies” durant el taller

· Exposició “La donació de David Douglas Duncan, II”: aquesta és la segona de les mostres organitzades amb les instantànies que el fotògraf internacional David Douglas Duncan, amic de Pablo i Jacqueline Picasso, va donar al museu en motiu del 50è aniversari.

Duncan II tauromaquiaDuncan II periodistes

David Douglas Duncan. Picasso treballant en La Tauromàquia. La Californie, 1957.  Còpia moderna digital per injecció de tinta. 50 x 60 cm. Donació David Douglas Duncan, 2013 | Fotografia homenatge dels periodistes i el museu al fotògraf David Douglas Duncan

· Exposició “Paisatges de Barcelona“: com era la Barcelona que va conèixer Picasso? Amb aquesta mostra, comissariada per Claustre Rafart, s’han exposat els paisatges picassians de la ciutat acompanyats de fotografies de l’època. A més a més, amb aquesta mostra hem iniciat una nova línia de publicacions digitals: els “Quaderns de la Col·lecció”.

MPB_110.073Quaderns_ca

Pablo Picasso. Platja de la Barceloneta. Barcelona, 1896. Oli sobre tela. 24,4 x 34 cm (irregular). Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.073 | Portada de la publicació digital amb la fotografia de Màrius Aguirre Serrat-Calvó. Fàbriques vora la platja de Barcelona. 1888-1910. Còpia moderna © Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

· Obres de Picasso en residència: aquest any les obres El taller de La Californie, Adolescent i Nan, ens ha estat cedides des de col·leccions particulars. Les dues primeres es poden veure a la sala 16 i les sales de la sèrie de Las Meninas, respectivament i l’oli Nan es troba a l’exposició “Picasso/Dalí, Dalí/Picasso” del Dalí Museum de Florida i es podrà veure a Barcelona partir del març.

NanTaller Californie

Pablo Picasso. Nan. Mougins, 27 juliol 1969. Oli sobre tela. 146 x 114 cm. Col·lecció particular | Pablo Picasso. El taller de La Californie. Canes, 29 abril de 1956. Oli sobre tela. 195 x 260 cm. Col·lecció particular

· Incorporació del Fons Gili: enguany hem rebut la donació de l’Editorial Gili i hem adquirit també el fons Gustau Gili i Anna Maria Torra que ens permet enriquir el fons del museu i recordar la relació d’amistat entre Gustau Gili i Picasso.

Fons Gili

Jacqueline Picasso. Gustau Gili, Pablo Picasso i Anna Maria Torra. Mougins, 5/12/1970. Fotografia d’època b/n. Dibuix, signatura i dedicatòria de Pablo Picasso. Fons Gustau Gili i Anna Maria Torra © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2014 © Jacqueline Picasso

· Nou sistema de venta d’entrades: a nivell de gestió de públics s’han implementat una sèrie de millores tècniques per sincronitzar alhora la venda en línia i la venda a les taquilles que permet, entre d’altres millores, reduir les cues al carrer Montcada.

Entrada nova_01Entrades noves_02

Noves entrades amb codi QR i sistema d’accés

· Restauració de L’àpat frugal i Les Metamorfosis d’Ovidi: les feines de conservació i restauració de les obres de la col·lecció són una constant en el dia a dia de museu. No obstant, la restauració també involucra la part patrimonial dels espais del museu i enguany també hem restaurat el sostre noucentista de la sala 3 on se situa l’obra Ciència i Caritat.

MPB_110.011Bastida sostre sala 3

Pablo Picasso. L’àpat frugal. París, setembre del 1904. Aiguafort i raspat sobre planxa de zinc estampat sobre paper. 46,3 x 37,7 cm (planxa). 61,4 x 44,3 cm (irregular; làmina). Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.011 | Bastida per restaurar el sostre de la sala 3

· Primera conferència magistral “Jaume Sabartés”: enguany hem iniciat una sèrie de conferències de caràcter anual entorn l’obra de Picasso. La primera en honor del seu fundador Jaume Sabartés de la mà de la historiadora d’art i l’especialista en Picasso Elizabeth Cowling.

Retrat de Jaume Sabartés

Pablo Picasso.  Retrat de Jaume Sabartés amb gorgera i barret . 22/10/1939. Oli sobre tela . 46 x 38 cm. Donació Jaume Sabartés 1952, MPB 70.241

· Nous “Projectes de Barri” durant el curs 2013-14: des del Departament d’Educació i Activitats s’ha treballat un cop més amb les escoles de Ciutat Vella.

Projectes barri_01Projectes barri_3
Projecte realitzat a partir de les obres dels saltimbanquis de Picasso i la sèrie Els Colomins. Escola Ciutadella

· El museu treballa en inclusió social: hem desenvolupat aquest àmbit a través de l’activitat per a gent gran “Picasso en la memòria”, la participació al projecte Apropa Cultura amb el un taller de retrat, la formació per a educadors socials “Educa en l’Art” i el taller de màscares a l’Hospital Sant Joan de Déu.

avisavis
Mural St Joan de Déu 2014

Fent un retrat a la Clara al taller d’Apropa Cultura | Participants a “Picasso en la memòria” treballant amb la Margot | Cartell de l’edició 2014 a càrrec de la il·lustradora Arianne Faber

· Accions del museu a les xarxes socials: en l’àmbit de la comunicació digital hem participat a La Setmana dels Museus a Twitter, una iniciativa a que ha agrupat a museus d’arreu d’Europa, sota el hashtag #MuseumWeek i té la voluntat d’apropar aquestes institucions i els seus continguts a la ciutadania més connectada i també, com cada edició, a l’Ask a Curator, activitat que promou preguntes i respostes entre institucions culturals i públic a través del el hashtag#AskACurator.

MuseumWeek2014Ask a Curator 2014

· 5 anys de…: aquest any també hem estat d’aniversari! Hem celebrar els 5 anys de l’organització del primer Big Draw Barcelona, la Festa del Dibuix, els 5 anys de la inauguració del blog del museu i els 5 anys de l’inici de les sessions del Club de Lectura.

Big Draw 2014
 

En total, els Serveis Educatius del museu han atès a 18.000 estudiants durant el 2014 amb la nova metodologia educativa.

Redacció del museu

Enllaços relacionats

El 2013 del Museu Picasso en imatges
El 2012 del Museu Picasso en imatges
El 2011 del Museu Picasso en imatges
El 2010 del Museu Picasso en imatges
El 2009 del Museu Picasso en imatges

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *