Inaugurem “La donació de David Douglas Duncan, II”

A partir d’aquest dijous podeu gaudir de la segona de les mostres organitzada amb les instantànies que el fotògraf internacional David Douglas Duncan, amic de Pablo i Jacqueline Picasso, ha donat al museu en motiu del 50è aniversari. La nova proposta compta amb una selecció d’imatges d’aquest fotògraf que són el testimoni documental del procés de creació de Picasso.

Duncan II

David Douglas Duncan. Picasso realitzant un plat español. La Californie, abril de 1957. Còpia moderna digital per injecció de tinta. 50 x 60 cm. Donació David Douglas Duncan, 2013

La selecció de fotografies s’intercala amb obres de la nostra col·lecció: en alguns casos mostrem les fotografies al costat de l’obra reproduïda; en d’altres, les fotografies dialoguen amb peces de la mateixa temàtica. En aquesta galeria d’imatges podeu veure algunes comparatives d’obra i fotografia, com la de Els Colomins, creada en el taller de La Californie i que forma part de la sèrie de Las Meninas.

També destaca la documentació gràfica del procés de gravat i estampació de les aiguatintes que il·lustren el llibre La Tauromaquia o el arte de torear de José Delgado, àlies Pepe Illo.

Duncan II tauromaquiaMPB 70.878

David Douglas Duncan. Picasso treballant en La Tauromàquia. La Californie, 1957.  Còpia moderna digital per injecció de tinta. 50 x 60 cm. Donació David Douglas Duncan, 2013 | Pablo Picasso. “Paseo de Cuadrillas”. José Delgado alias Pepe Illo, La Tauromaquia o arte de torear, il·lustrat amb aiguatintes per Pablo Picasso. Barcelona, Gustavo Gili, 1959 (Ediciones de La Cometa) Canes, 1957. Planxa de coure 20,1 x 30,1 x 0,1 cm. Aportació de l’Ajuntament de Barcelona, 1963. MPB 70.878

Segons Malén Gual, conservadora de la col·lecció i co-comissaria de la mostra, en relació a la continuïtat temàtica en la vida i obra de Picasso que s’aprecia en l’exposició comenta: “Podem considerar la producció de Picasso com un bloc conjunt. Per molts canvis de ritme, d’orientació, d’experiències i de llenguatge artístic, molts temes iniciàtics i de joventut apareixen i desapareixen en diferents etapes, especialment al final de la seva vida, quan torna a aquests motius que van marcar els seus inicis, com els retallables, els colomins, el circ, etc.”

Duncan II periodistes

Fotografia homenatge dels periodistes i el museu al fotògraf David Douglas Duncan. Foto: Cristina Martín

Per al nostre director i co-comissari de la mostra, Bernardo Laniado-Romero,”Cada una de les fotografies de David Douglas Duncan és una finestra al mon creatiu i vital de Pablo Picasso. Alberguen histories i narratives d’una realitat fins ara han estat estar fora del nostre abast i que aquests documents privilegiats ens desvetlla. Aquesta generosa donació és molt important pel museu i per conèixer millor a l’artista. El grup d’imatges seleccionades ens descobreixen realitats al voltant de processos creatius de la seva obra, una informació que ens ofereix una comprensió millor del seu treball i del món picassià.”

A la presentació que hem fet aquest matí a la premsa hem convidat a Consuelo Bautista, fotògrafa professional, per a què ens proporciónés la visió de l’especialista en fotografia sobre la donació. Ella destaca que “no hi ha una sola presa de David Douglas Duncan que no estigui planificada. […] En aquesta imatge, per exemple, apreciem el moviment i alhora el temps detingut.”

Duncan II Colomins

David Douglas Duncan. Colomer La Californie, 1957 Còpia moderna digital per injecció de tinta 50 x 60 cm Donació David Douglas Duncan, 2013

La mostra es podrà veure fins al gener de 2015 i es pot visitar independentment o bé com a part de la col·lecció permanent.

Redacció del museu

Enllaços relacionats
Web de l’exposició “La Donació de David Douglas Duncan, II”
Web de l’exposició “La Donació de David Douglas Duncan, I”
La Donació de David Douglas Duncan: una petita gran història

3 Comments
 • Sally
  novembre 29, 2014

  La traducción de esta página es abismal.

  La primera palabra “Since …” debería ser “From …”

  Halucinante. Todavía los catalanes no saben emplear profesionales para las traducciones … ¿ en 2014, cuando turismo es el único fuente de ingresos para el país? Quina vergonya.

 • Museu Picasso
  desembre 1, 2014

  Muchas gracias Sally por la puntualización gramatical, lo comentaremos con nuestro traductor. Decirte que nos esforzamos en proporcionar artículos de calidad con traducciones de calidad aunque siempre puede suceder que se pasen por alto errores tan específicos como éste, cosa que lamentamos. Te devolvemos la cortesía al indicarnos el error informándote que “alucinante” en castellano se escribe sin “h”: siempre es difícil manejarse en un segundo o tercer idioma, y se agradecen los comentarios que ayudan a mejorar.

 • El Blog del Museu Picasso
  desembre 11, 2014

  Estimada Sally, hemos trasladado tu comentario a nuestro traductor, que nos indica: “¡Buena pregunta! Gramaticalmente, ‘since’ es correcto porque se trata de una acción que empieza en el pasado y continua en el presente. ‘From’ sería correcto si la acción sucediera en el futuro, p.e. ‘From next Monday’. Para el lector puede resultar estraño el uso de ‘since’ en el presente, ya que suele usarse en el presente perfecto, pero no es un uso incorrecto.” Gracias por tu interés, esperamos que este comentario resuelva tus dudas.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *