Universitat i museu: una col·laboració entre l’aprenentatge i la professionalització

Sovint es creu que els departaments d’educació dels museus s’adrecen únicament al públic infantil i familiar, i malauradament aquest concepte erroni fa que molts altres públics no ens utilitzin tant com podrien (i com nosaltres voldríem!). Aprofitem aquest espai per reiterar, doncs, que som un recurs educatiu per a totes les edats i per a tots els estadis cognitius.

llibre

Un dels col·lectius amb qui hem estat treballant per establir ponts de col·laboració és el de l’ensenyament superior. En aquest àmbit, a part de proporcionar informacions i eines de treball a professorat i alumnes i facilitar l’accés directe a les obres d’art (des de gener de 2014 tots els estudiants universitaris tenen entrada gratuïta al museu, sense importar l’edat), el museu s’ha estat qüestionant quin paper pot jugar que sigui útil en la formació dels futurs professionals i que a l’hora aprofiti els nostres recursos i patrimoni.

La primera de les propostes ha estat el projecte “Els dijous parlem de…”, que ja vam realitzar com a projecte pilot l’any passat i que aquest any hem consolidat durant els mesos de març i abril. La proposta és ben simple i alhora agosarada: demanem a estudiants universitaris que facin una formació amb personal del museu i una recerca entorn una obra de la col·lecció, que finalitza en una presentació pública davant de l’obra, per part de l’estudiant.

Els dijous parlem de

En el disseny d’aquesta activitat hem volgut combinar diversos elements: la formació de futurs historiadors, el contacte amb el món professional, la realització de tasques habituals en el nostre camp (la recerca i les presentacions públiques), però també l’optimització dels recursos del museu i la posada en valor de la nostra col·lecció, que s’enriqueix amb la mirada i les lectures de noves generacions d’historiadors de l’art.

La formació que els oferim és una sessió amb el personal del Departament d’Educació i Activitats, on treballem com preparar-se una presentació davant d’un públic, a més de seleccionar l’obra; una sessió de coneixement de la col·lecció, seguint una de les visites guiades; una altra sessió de treball amb el Departament de Conservació de la col·lecció o d’Exposicions, per tal d’enfocar la recerca sobre l’obra en concret; i una sessió mínim, però més si ho desitgen, de treball a la biblioteca del museu, on poden treballar amb l’extensiva col·lecció de catàlegs i documents bibliogràfics i amb l’atenció personalitzada de la bibliotecària.

La presentació en públic és un moment de nervis per als protagonistes d’aquesta proposta, els futurs historiadors i historiadores de l’art que s’enfronten a un públic i presenten públicament el seu treball, sense cap altre recurs que la seva recerca, el seu coneixement i l’obra entorn la qual han treballat. És un moment també de catarsi i de conclusió d’un treball, i un camp de proves per conèixer de prop diversos aspectes professionals  d’un museu i treballar amb els seus professionals.

Un altre projecte que hem portat a terme aquest curs ha estat “Musicant les obres del Picasso”, una col·laboració amb el Conservatori del Liceu, que aquest curs llicenciava la seva primera fornada de compositors.

Musicant les obres de Picasso
Visita musical a les sales del museu

En aquest projecte, hem realitzat dues sessions de treball amb els estudiants en les que es va parlar i debatre amb ells entorn una selecció d’obres del museu. La primera de les sessions va tenir lloc a les sales del museu i la segona a les aules del conservatori, així ells coneixien el museu de primera mà i nosaltres també ens familiaritzàvem amb els seus espais d’estudi i treball.

Al finalitzar la segona sessió, es va decidir quines serien les quatre obres seleccionades sobre les quals composarien, i els alumnes es van posar a treballar i a assajar sota al direcció del Cap del Departament de Composició del Conservatori del Liceu, en Benjamin Davies. Mentrestant, per part nostra, organitzàvem una sessió on per una banda es pogués gaudir de la música a les sales del museu, davant l’obra que havia inspirat les peces, però que, per l’altra, poguéssim també presentar-les en un entorn acústicament adequat per a una estrena d’aquestes característiques.

El 15 de maig, després d’assajos i nervis, va tenir lloc l’estrena d’aquestes peces musicals, on es podia triar com escoltar-les: a les sales d’una manera més informal, amb el que vàrem anomenar la “visita musical” (de les quals en vam oferir dues, per facilitar l’accés a tothom) o a la Sala d’actes del museu, on després d’una magnífica introducció a càrrec d’Oriol Ponsatí-Murla, va tenir lloc una interpretació més formal.

Musicant les obres de Picasso

Des del museu volem emfatitzar, entre altres aspectes, la rellevància que té haver estat implicats en una estrena d’aquestes característiques, una ocasió única que posava de relleu la capacitat creadora no només dels compositors locals si no també de les col·laboracions entre entitats.

I sobretot volem destacar la importància de generar noves creacions a partir de l’obra de Picasso, creacions que parteixen del coneixement del seu treball per donar noves visions creatives, fent-lo així actual i viu, i enriquint-lo amb cada una d’aquestes noves mirades.

L’última relació universitat-museu que tindrà lloc aquest curs 2013-14 serà la de la setmana vinent, on presentarem un curs en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, en el marc dels Juliols de la UB, “Transgressió i tradició en l’obra de Picasso“.

Juliols UB
Picasso era un gran coneixedor de les tècniques clàssiques de la creació artística i, al llarg dels anys, va utilitzar aquest coneixement per transgredir-lo i portar-lo al límit, i així obtenir noves respostes creatives. El curs, explorarà diversos períodes on l’esperit innovador de l’artista es fa palès a partir d’obres de la col·lecció del museu.

La formació s’estructura en cinc jornades que combinen una primera ponència sobre diversos aspectes del context artístic de Picasso i la seva evolució com a artista, amb una segona presentació de la mà del Departament de Restauració i Conservació Preventiva del museu. A més a més, cada sessió inclou una visita a les sales del museu.

Anna Guarro
Responsable d’Activitats i Educació

Enllaços relacionats
Curs a Els Juliols UB “Transgressió i tradició en l’obra de Picasso

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *