Som del barri! Nous “Projectes de Barri” durant el curs 2013-14

Aquest curs 2013-14, des del Departament d’Educació i Activitats hem treballat un cop més amb les escoles de Ciutat Vella, en el marc dels nostres “Projectes de Barri”. Com en els projectes anteriors que hem dut a terme, els objectius han estat ampliar els nostres serveis més enllà de la visita escolar, convertint-nos en una eina útil per a les escoles del nostre entorn, i sobretot acostar-nos als infants del nostre veïnat: que el museu (i les persones que hi treballem) sigui per a ells un lloc proper, on han tingut una experiència significativa i valuosa.

Projectes barri_01

Projecte realitzat a partir de les obres dels saltimbanquis de Picasso. Escola Ciutadella

Ens havíem proposat crear una activitat nova, associada al procés de canvi de metodologia i de formació interna que hem estat portant a terme durant els dos últims cursos: un nou projecte que se centrés en llegir l’obra d’art, en dialogar davant de les obres, engrescar a l’alumne a observar, extreure conclusions, compartir-les, debatre i revisar idees, mitjançant sessions més continuades del que el tracte amb els alumnes que ens visiten al museu ens permet habitualment.

Per portar el projecte a terme, el passat juny ens vàrem reunir amb la direcció de dues escoles del barri, Escola Cervantes i Escola Parc de la Ciutadella. A les dues els vam presentar una idea inicial, que en diverses reunions de treball es va anar modificant per respondre a les necessitats i organització de cada escola. Les propostes finals van ser dos projectes paral·lels pel que fa a continguts però a l’hora amb grans diferències en format, activitats de taller a realitzar, mida dels grups, durada, etc.

Escola Cervantes

Amb l’Escola Cervantes ha estat un treball que ha durat el curs sencer. Vàrem adaptar el projecte perquè formés part dels tallers que ja porten a terme a l’escola: 4 sessions per taller, en grups reduïts on es barrejaven alumnes de diversos cursos, segons cicle. Això va permetre gaudir molt dels diàlegs davant dels quadres, ja que grups de 12 a 15 alumnes facilitava crear un debat molt enriquidor i participatiu. El temps de taller plàstic pròpiament dit no era molt extens, i vam treballar en unes propostes plàstiques que s’adaptessin a aquest format.

Projectes barri_7Projectes barri_8

Projecte realitzat apartir d’obres de Picasso dels Colomins | Díptic. Escola Cervantes

Després d’una sessió inicial introductòria a les estratègies de pensament visual per a tot el claustre, des del museu vam portar a terme quatre sessions amb un grup de 4t a 6è, i un altre grup de 1r a 3r. D’acord amb la filosofia dels “Projectes de Barri”, tres sessions tenien lloc a l’escola (amb un diàleg inicial entorn dues obres i un taller plàstic relacionat amb una de les obres) i una sessió final al museu (amb un diàleg davant de quatre obres).

Les sessions es van crear en comú amb les dues mestres que intervenien directament en els tallers, la qual cosa va facilitar molt les adaptacions i adequacions, que sempre són necessàries en projecte específics. Aquesta tasca en comú ha facilitat alhora que dues mestres de l’escola aprofundissin en les estratègies de pensament visual i que poc a poc, amb el recolzament continuat del personal del Departament d’Educació i Activitats, fossin elles mateixes qui dirigissin els diàlegs.

A partir d’aquí, aquestes mestres van repetir el procés amb la resta dels alumnes de l’escola, i van visitar el museu en una de les sessions, on els vàrem rebre nosaltres per fer la visita. Així doncs, aquest curs TOTS els alumnes de primària de l’escola ens han visitat i han participat en el projecte.

Escola Ciutadella

A l’Escola Ciutadella el projecte s’ha portat a terme durant el 2n trimestre del curs amb les dues classes de 1r cicle de primària, i ha tingut un format ben diferent al de l’Escola Cervantes.

Aquests alumnes han fet dos sessions al museu i vuit a l’escola. En les sessions al museu, els alumnes han fet una visita taller. A les que van tenir lloc a l’escola, s’ha aplicat també el model de diàleg inicial entorn una obra projectada, seguida d’un treball de taller, que en aquest cas tenia quatre hores de duració desenvolupades durant dos dies, amb treballs individuals, treballs de grup i de classe, i on el procés artístic ha estat prioritari. Nosaltres, com a personal del museu, hem anat a l’escola un cop per setmana per conduir el diàleg davant de l’obra amb els nens.

Projectes barri_3Projectes barri_2

Projectes  realitzats a partir d’obres de Picasso sobre Colomins i banyistes. Escola Ciutadella

Això ha permès treballar amb més de deu obres d’Art i que els alumnes implicats es sentissin còmodes amb el mètode i aportessin idees, narratives, diàlegs, inquietuds, debat, vocabulari, etc. Per tal de veure quin efecte podia tenir sobre els alumnes treballar en aquests àmbits a través de les estratègies de pensament visual durant múltiples sessions, vam proposar a l’escola un exercici escrit, on els demanàvem, a l’inici i al final del trimestre, que responguessin a la pregunta “Què creus que esta passant en aquesta obra?”. Contrastar el mateix exercici, fet abans i després del projecte, ens va donar un exemple molt clar del procés de creixement en competències de llenguatge i de comunicació que s’havia donat.

Projectes barri_5 Projectes barri_6
Poder fer el projecte en dos contexts diferents i adaptant-nos a les diferents circumstàncies de les escoles ens ha donat una idea molt acurada de què funciona millor i tenim ganes de repetir l’experiència l’any vinent. Flexibilitzar el projecte i treballar amb professionals, grups, realitats i entorns diversos ha estat una experiència molt enriquidora a nivell personal i professional.

Maria Alcover i Anna Guarro

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *