5 anys de blog del Museu Picasso!

Avui celebrem que fa 5 anys que vam començar a publicar articles al blog del museu! I 5 anys donen per molt. La tecnologia i els hàbits de consum informatiu han anat canviant i des del museu hem intentant anar-nos adaptant a les conjuntures de cada moment.

5 anys

Gran part de les funcions principals que s’atribuïen als blogs ara fa uns anys han anat migrant cap a altres mitjans digitals com Twitter o Facebook, que permeten una difusió més extensa i viral. En aquest sentit, els blogs personals són els que més han patit aquests canvis (en alguns casos abandonant-se o tancant-se) i els blogs institucionals o relacionats amb personalitats expertes han mantingut la seva presència tot i que redefinint els seus usos.

Una mica d’història

El blog del museu es va inaugurar el 21 de maig de 2009 i constava inicialment de tres plataformes, una per cada idioma que gestionem. Posteriorment es va procedir a la unificació en una única plataforma en tres llengües que permet gestionar més fàcilment les traduccions i imatges. També al llarg del temps s’han anat realitzant canvis de disseny, de continguts i de temps de publicació d’acord amb amb els objectius del museu, les tendències i els usos dels lectors.

L’objectiu inicial de continguts del blog va ser explicar el funcionament del museu des de dins, unes interioritats del funcionament museològic que fins aquell moment no eren tan accessibles de cara al públic. I va ser aglutinador, en els seus inicis, de la nostra tasca 2.0 que ha agafat empenta pròpia.

Actualment, amb una audiència ja més informada, intentem anar combinant aquest tipus d’articles amb d’altres sobre temes picassians, d’activitat del museu i sobretot, amb articles més gràfics i visuals que permeten al lector triar en quins temes vol aprofundir a través d’enllaços a material de la nostra web, d’altres llocs a internet i del mateix blog, que s’ha convertit en si mateix en un repositori d’informacions molt enriquidores.

A nivell intern s’entén com un espai de cara al públic amb un alt índex de lectures on es poden publicar informacions sobre les exposicions i la recerca entorn la col·lecció. El valor que ens aporta la creació i difusió d’aquest tipus de continguts supera de llarg la feina que suposa un calendari editorial d’1 -2 articles setmanals en tres idiomes.

Els articles en xifres

Durant aquests 5 anys hem publicat un total de 295 articles per idioma (català, castellà i anglès). Són articles de diferents autors de dins i fora del museu, amb continguts variats, imatges, etiquetes i categories. D’aquest total d’articles ens hem fixat en aquestes xifres:

· El 1r article: La Nit del Picasso, un article sobre la celebració de la Nit dels Museus d’ara fa 5 anys. Actualment acumula més de 20.000 visites.

· Categories amb més articles: la categoria que compta amb més nombre d’articles és la d’activitats amb 105 posts publicats. Habitualment cada article està ubicat en més d’una categoria ja que hi ha continguts transversals on hi intervenen diferents departaments del museu que no es poden definir amb una sola categoria. D’aquesta manera el rànquing queda així:

105 articles d’activitats
87 articles sobre exposicions
83 articles sobre la col·lecció
64 articles sobre museu 2.0
43 articles sobre educació
33 articles sobre museística
30 articles sobre públics
29 articles sobre gestió
28 articles sobre comunicació
26 article sobre Picasso i Barcelona
22 articles sobre restauració
21 articles sobre recerca
17 articles sobre publicacions
16 articles sobre documentació
14 articles sobre curiositat històrica
5 articles sobre creació artística

· Articles més llegits: és difícil calcular quin és l’article amb més lectures, donat que intervé també el factor del temps que fa que el nombre de visites s’acumuli, no sempre de forma proporcional. Aquí us proposem una selecció dels 10 articles més llegits, per categories, amb unes 25.000 lectures de mitjana per idioma:

Anècdotes i impressions del 50è aniversari
Canvis en la Col·lecció del Museu Picasso
Els habitants del museu: Blanquita Suárez
Propostes estiuenques per fer al Museu Picasso
El misteri de l’obra inclinada
Com muntar un Big Draw (versió Museu Picasso)
El 2011 del Museu Picasso en imatges
Museums and the Web en 10 flaixos
Amor a primera vista: com s’escull la coberta d’un catàleg
El Museu Picasso, premiat com a millor projecte en xarxes socials a Best of the Web 2010

 

I a partir d’ara què?

Amb els canvis tecnològics constants és difícil preveure què passarà en els propers 5 anys! El que sí que sabem segur és que des del museu procurarem anar-nos adaptant als canvis i seguir oferint uns continguts de qualitat a través de tots els nostres canals de difusió.

Cristina Martín
Gestió de xarxes socials

2 Comments
 • Conxa Rodà
  maig 21, 2014

  Felicitaaaaats ex-company@s!
  Sembla q fa quatre dies q el vam començar amb il.lusió i ara ja quina trajectòria més llarga i bona!
  Per molts més anys de blogs i de totes les eines digitals q vindran i que ens permetin seguir connectant amb els públics.

 • Museu Picasso
  maig 22, 2014

  Moltes gràcies Conxa de part de tot l’equip del museu! 🙂

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *