El 2013 del Museu Picasso en imatges

Avui hem presentat la nova programació del museu pel proper 2014, però abans d’acabar aquest 2013 voldríem fer un repàs de totes les activitats, exposicions i feines destacades que s’han dut a terme al museu durant aquest any que ja s’acaba. Aquí us deixem una selecció d’imatges del que han estat els temes destacats del museu durant el 2013:

50anys

· 50 anys del Museu Picasso a Barcelona: enguany hem commemorat el 50è aniversari de la creació del museu. Per celebrar-ho hem programat una sèrie de tres exposicions sobre els Orígens del museu, la Col·lecció i les Exposicions i el mateix dia de l’aniversari, el 9 de març, vam fer jornada de portes obertes on el personal del museu va compartir amb el públic el seu coneixement sobre les obres de Picasso de la Col·lecció. Al blog també podeu trobar la narració del periodista Lluís Permanyer sobre l’arribada de la sèrie de Las Meninas al museu.

Picasso i JacquelineAutoretrat Picasso

David Douglas Duncan. Picasso i Jacqueline. La Californie, Canes, 1957. 50 x 60 cm. Museu Picasso, Barcelona. Donació David Douglas Duncan, 2013 © David Douglas Duncan 2013 | Pablo Picasso. Autoretrat. 1907. Oli sobre tela. 56x46cm. Nárdní galerie v Praze

· Donació de fotografies de David Douglas Duncan: el fotògraf de guerra i amic de Picasso va realitzar milers de les preses de l’artista durant els anys que van mantenir una entranyable amistat. Arran del 50è aniversari del museu el fotògraf ha volgut homenatjar a Picasso amb la donació d’una selecció de fotografies. Fins el 12 de gener n’exposem una selecció preses a La Californie.

· Exposició “Yo Picasso. Autoretrats:  aquesta ha estat la primera gran exposició monogràfica celebrada sobre l’autoretrat en l’obra de l’artista i ha abastat un període temporal de més de 70 anys de producció artística amb un total de 90 obres exposades.

La Vida. Cleveland Museum of ArtEstudi Terrats de Barcelona

Pablo Picasso, La Vida, 1903, Oli sobre tela, The Cleveland Museum of Art, Gift of the Hanna Fund, 1945.24 | Reyes Jiménez,  durant el procés d’estudi de l’obra Terrats de Barcelona

· Exposició “Viatge a través del blau: La Vida: aquesta temporal ha portat a Barcelona l’obra cabdal de l’època blava de Picasso: La Vida. A la mostra, que es pot visitar fins el 19 de gener, s’hi exposen les relacions entre aquesta obra i peces de la Col·lecció del museu relacionades amb la mateixa. L’exposició també permet veure l’estudi científic realitzat a l’obra del museu Terrats de Barcelona.

blanquita_suarezla tia PepaEls Colomins

Pablo Picasso. Blanquita Suárez.  Barcelona, 1917. Oli sobre tela. Donatiu de l’artista el 1970 | Pablo Picasso. Retrat de la tia Pepa. Màlaga, juny-juliol 1896. Oli sobre tela. 57,5 x 50,5 cm. Donació Pablo Picasso, 1970. MPB 110.010 | Pablo Picasso. Els colomins, 1957. Oli sobre tela. 100 x 80 cm. MPB 70.457

· Obres viatgeres del museu: moltes exposicions no serien possibles sense el treball de col·laboració entre museus que representa el préstec d’obres. Enguany les obres destacades de la Col·lecció que han viatjat a altres exposicions són: Blanquita Suárez, Terrats de Barcelona, La nana, Retrat de la tia Pepa, Arlequí, Las Meninas, Els colomins i Retrat de Jacqueline.

leonie Dues dones davant d'una finestra

Pablo Picasso. Mademoiselle Léonie (Etude), 1910. Crayón i tinta xinesa sobre paper – 64,3 x 49,5 cm. ©successió Picasso. VEGAP, Madrid 2013. Colecció FUNDACIÓN MAPFRE | Pablo Picasso,1881-1973. Two Women in Front of a Window (Dues dones davant d’una finestra). Oli sobre tela. Canvas or panel: 397.8×130.8 cm. Frame: 101,6×135.3×5,1 cm. The Museum of Fine Arts, Houston; Donació de Mr. and Mrs. Theodore N. Law

· En residència: per contra, les obres de Picasso provinents d’altres museus que han visitat les nostres sales durant aquest any són: Mademoiselle Léonie, Dues dones davant d’una finestra, Mano a Mano i Jacqueline asseguda en una butaca.

· Conservació i restauració Retrat de la mare de l’artista: en referència a les activitats dutes a terme pel departament de Restauració i Conservació preventiva la més destacada és la restauració que s’ha fet de l’obra el Retrat de la mare de l’artista. Durant el procés de restauració s’ha descobert un dibuix a la cara del revers de l’obra.

Restauració Retrat de la mare de l'artista

Detall de la restauració del Retrat de la mare de l’artista

· Big Draw, la Festa del Dibuix: per quart any consecutiu al museu hem celebrat la festa per antonomàsia dedicada al dibuix! Amb un total de 25 tallers gratuïts per a petits i grans, la festa va ser tot un èxit de participació. A l’àlbum de fotos teniu totes les imatges de la jornada.

Big Draw

· El Club de Lectura: aquesta ha estat la tercera edició del Club de Lectura del museu amb lectures vinculades a la relació de Picasso amb Barcelona i al 50è aniversari del museu així com amb la commemoració del 75è aniversari del Guernica. Per a la temporada del 2013-14, hem estrenat nou coordinador, en Borja Bagunyà.

club-lecturaTaller de memòria amb gent gran

Punt de llibre | Taller de memòria

· Taller de memòria per a gent gran: durant l’any s’ha desenvolupat aquesta activitat de proximitat pensada per apropar a les persones grans del barri a l’obra i la vida de Picasso a través d’un taller que, per una banda, estimula les capacitats cognitives dels participants i, per l’altra, en potencia les relacions socials i culturals.

· Ask a Curator: aquesta és una iniciativa internacional que insta a gent d’arreu del món a preguntar als conservadors i treballadors del museus especificitats de la seva feina via Twitter sota l’etiqueta #aksacurator. L’edició d’aquest 2013 ha augmentat molt el nombre de museus inscrits, amb 622 institucions de 37 països diferents, i de preguntes i respostes emeses amb més de 26.000 tweets.

L’any que ve el comencem amb moltes ganes i il·lusió per aquesta nova etapa en què el museu es convertirà en fundació. I seguirem treballant perquè la institució sigui un centre de referència i coneixement sobre Picasso, apostant per la recerca, les exposicions, la conservació, l’educació i les publicacions entre d’altres, tot mantenint com a eix principal la nostra Col·lecció.

Molt Bones Festes!

Redacció del museu

Enllaços relacionats
El 2012 del Museu Picasso en imatges
El 2011 del Museu Picasso en imatges
El 2010 del Museu Picasso en 21 imatges
21 imatges del que ha estat el 2009 del Museu Picasso

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *