Comentaris entusiastes sobre el Big Draw, la Festa del Dibuix

Hem demanat un text sobre el Big Draw a Montse Morales, psicòloga i professora d’Educació Visual i Plàstica; responsable de la secció d’art de la revista infantil i juvenil Cavall Fort i coordinadora del bloc de Cultura Urbana del Màster en Intervenció Ambiental de la Universitat de Barcelona, des d’on ha realitzat nombrosos estudis sobre temes d’infància i ciutat.

Ella es descriu també com algú que ha passat “mitja vida envoltada d’infants amb llapis i colors a les mans, engrescant-los a mirar, a dibuixar i a expressar-se, i a apropar-se al món de l’art per a descobrir les emocions, els misteris i la saviesa que amaguen les obres d’art, els museus, els pobles i les ciutats”.

Taller “Notícies del món” al Museu Picasso

Coneixedora de primera mà del Big Draw des dels seus inicis a Londres, ha estat durant anys buscant una institució que volgués portar el Big Draw a la ciutat, i va ser ella qui ens va oferir la idea, ens la va fer entendre i ens va engrescar a engegar-la.

Moltes gràcies Montse, sense la teva passió i coneixement “La festa del dibuix” no hauria estat possible!

Emocions a la punta del llapis

Què es pot dir d’un projecte que tant sols en quatre anys, ja és un esdeveniment de referència a la ciutat de Barcelona?

Què es pot afegir quan un projecte en la seva primera edició, al 2010, se’l distingeix amb el Drawing Inspiration Awards, en la categoria de “European Trailblazer Winner”, en un acte a la seu del British Museum de Londres?

Doncs potser, que el Big Draw, la festa del dibuix, és quelcom més que una bona oportunitat per experimentar el goig de dibuixar. És sentir l’emoció d’inspirar-se per crear una empremta amb significat.

Taller “Retrat de la teva família”

Repassem la història
El Big Draw és una celebració anual amb el dibuix com a protagonista. Un esdeveniment obert a grans i petits, en el que diferents artistes, proposen i dinamitzen activitats relacionades amb el dibuix.

Té el seus orígens al Regne Unit, on se celebra cada any durant el més d’octubre des de fa més d’una dècada, i des d’on s’ha estès arreu del món i ha arrelat amb força a Barcelona de la mà del Museu Picasso.

La proposta barcelonina ha connectat amb un públic divers que s’ha deixat atrapar per la singularitat de la “Festa del dibuix”, perquè saben que cada edició serà única i diferent, però sense perdre els trets que la caracteritzen.

Els trets essencials del Big Draw estan definits en els objectius fundacionals del projecte creat per The Campaign for Drawing, l’entitat impulsora. Uns objectius genèrics que posen de manifest el valor del dibuix com forma d’expressió i d’aprenentatge, més enllà de les capacitats personals i que promouen la pràctica d’aquest llenguatge, com a eina per aprendre a mirar, conèixer i comprendre millor el que ens envolta.

Taller al Palau de la Música Catalana

El Big Draw a Barcelona
El Museu Picasso integra i fa visibles tots aquests principis amb una proposta estesa a les entitats del barri, per donar més força i sentit a l’esdeveniment. Així doncs, des de fa quatre anys consecutius, el tercer diumenge del mes d’octubre, per coincidir amb la convocatòria de la resta de ciutats del món, el Museu Picasso convida a gent de totes les edats a gaudir de la força del dibuix, participant dels tallers que condueixen diversos professionals de l’àmbit de la creació.

Uns tallers que cada any ofereixen noves inspiracions i noves formes d’aprofundir en les funcions del dibuix, que com assenyala Eileen Adams (Power Drawing), són les que exerciten la percepció, la comunicació, la invenció i l’acció.

L’encert de la festa barcelonina està en la rigorositat dels plantejaments que vertebren la proposta, en l’entusiasme dels artistes triats per a cada edició i en la diversitat i qualitat de les activitats. I també en l’oferta d’activitats per a tothom, no només dirigides al públic infantil i familiar; en les formes innovadores pel que fa a l’ús del dibuix, fugint de reiteracions i en afegir la possibilitat de descobrir o redescobrir els valors dels llocs on es duen a terme.

Taller a La Seca Espai Brossa

L’equip del museu és l’ànima del Big Draw Barcelona i ha sabut interpretar amb escreix el sentit i el significat del projecte, subratllant que la proposta aprofundeix en els valors intangibles del Big Draw, que són molts, per oferir experiències significatives que vagin més enllà del moment concret.

Possiblement tot això és el que fa especial el Big Draw a Barcelona. I voldria dir-ho amb unes lletres ben grosses, com les que han omplert i han caracteritzat l’edició d’aquest 2013. Durant molts anys havia imaginat el Big Draw a la meva ciutat, el somni s’ha fet realitat i ara tinc el privilegi i el plaer de deixar-me sorprendre cada any per la creativitat de la proposta i de comprovar que el Big Draw Barcelona és una festa integradora, inclusiva i accessible per a tothom.

Montserrat Morales
L’art de mirar

Enllaços relacionats
Big Draw, la Festa del Dibuix 2013
Big Draw 2013 = creativitat + diversió + participació
Àlbum de fotos
TEA: drawing as… thinking, expression, action

1 Comment
  • Anna Guarro
    novembre 12, 2013

    Montse, des de tot l’equip del Big Draw, gràcies per aquestes paraules, que són tan generoses com ho has estat tu amb nosaltres durant aquests anys!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *