Viatjant a través del blau: La Vida i Terrats de Barcelona de Picasso a estudi

A partir de l’11 d’octubre es pot veure a les sales del museu l’exposició “Viatge a través del blau: La Vida” organitzada pel Museu Picasso de Barcelona en col·laboració amb el Cleveland Museum of Art.

Pablo Picasso, La Vida, 1903, Oli sobre tela, The Cleveland Museum of Art, Gift of the Hanna Fund, 1945.24

Aquesta exposició permetrà veure a Barcelona La Vida, una obra cabdal de l’època blava de Pablo Picasso. L’obra torna a la ciutat, on va ser creada el 1903, per primera vegada des que va sortir de la mateixa a principis del s. XX.

La mostra estableix les connexions entre La Vida i alguns dels dibuixos de la col·lecció del Museu Picasso relacionats amb aquesta obra, així com amb la imatge oculta sota Terrats de Barcelona, desvetllada recentment en un estudi exhaustiu realitzat pel museu.

A l’hora, estudis realitzats al 1978 van descobrir que sota La Vida hi ha l’obra que es creia perduda, Últims moments, una obra clau en l’etapa de primera joventut de l’artista que també està vinculada a diverses pintures i dibuixos de la col·lecció.

Obra de Picasso "Terrats de Barcelona" 112.943 MPB

Terrats de Barcelona. Pablo Picasso. Barcelona 1903. Oli sobre tela. 71 x 111 cm. Cessió del Ministeri de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona. MPB 112. 943

Es presenta també el material científic obtingut en l’estudi de Terrats de Barcelona, que ajuda a ampliar la informació sobre l’època blava de Picasso. Per conèixer millor tant les característiques físiques de d’aquesta pintura com els seus aspectes tècnics, es va analitzar i fotografiar la superfície de la pintura amb diferents fonts de llum, com raigs X i infrarojos. També es van analitzar quatre micromostres preses de les fissures existents, utilitzant la microscòpia òptica i l’electrònica de rastreig. La informació obtinguda, complementada amb la dels estudis de La Vida, aporten dades esclaridores sobre el procés creatiu de l’artista i milloren la comprensió sobre la seva obra.

Reyes Jiménez,  durant el procés d’estudi de l’obra Terrats de Barcelona | Imatge radiogràfica de Terrats de Barcelona on apareix una pintura subjacent

Reyes Jiménez, comissària de l’exposició i cap del Departament de Conservació preventiva i Restauració, destaca que la estratigrafia de colors realitzada durant l’estudi revela la coexistència d’una paleta cromàtica més colorista durant l’època blava, amb la paleta pròpia d’aquest període.

Malén Gual, comissària de l’exposició i conservadora de la col·lecció, posa en  relleu la importància de la interrelació de les obres de l’època blava La Vida, Terrats de Barcelona i tota una sèrie de dibuixos de la col·lecció del museu que es presenten en aquesta mostra.

Desembalatge de l’obra i muntatge de l’exposició

L’exposició “Viatge a través del blau: La Vida” estarà oberta al públic fins el 19 de gener de 2014.

Redacció del museu

Enllaços relacionats
Web de l’exposició “Viatge a través del blau: La Vida”
Àlbum de fotos del muntatge de l’exposició
Els terrats de la Barcelona de Picasso
Habitants del museu: Sebastià Junyent

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *