Habitants del museu: Sebastià Junyent

Sebastià Junyent i Sans va néixer a Barcelona el 1865 i era fill d’un industrial del carrer del Rec que cada any organitzava el carnaval del Born amb la Societat del Born.

Sebastià Junyent. Biblioteca de Catalunya | Retrat de Sebastià Junyent. Pablo Picasso, 1903. Oli sobre tela. 73 x 60 cm.  MPB 110.018

Va ser un dels representants de la primera generació de pintors modernistes i va encapçalar l’Associació de Pintors i Escultors Catalans del 1904, que agrupava els noms dels grans artistes postmodernistes —Mir, Nonell, Picasso, Junyer i Vidal, Gargallo, Fontbona, Nogués, Pidelaserra, Ysern, els Oslé, entre d’altres.

Chlorosis (Around 1899) Sebastià Junyent. Museu Nacional d’Art de Catalunya – MNAC, Barcelona (Google Art Project)

Junyent va ser amic i protector del jove Picasso, mostrant-li una especial estima durant la seva estada a Barcelona, però la seva relació també va continuar quan estava ja instal·lat a París. L’any 1903 Junyent el va ajudar amb els deutes del seu estudi de Barcelona i posteriorment li va cedir un taller que tenia al carrer Bonavista. També fou el responsable que la revista Joventut (amb la qual col·laborava) publiqués alguns dibuixos de Picasso durant els anys 1904 i 1905.

Cal destacar també que Junyent va ser un dels col·leccionistes que li va comprar més obres, entre elles La Vida, El vell jueu o El foll, que va ser dedicada per Picasso al seu amic. William H. Robinson (autor del catàleg Picasso and the Mysteries of Life: La Vie (Cleveland Masterworks)), Teresa Sala i Francesc Fontbona mencionen que en el llibre de comptes de Sebastià Junyent es recull la compra de l’obra La Vida.

El foll. Pablo Picasso, 1904. Aquarel·la sobre paper. 85 x 35 cm. MPB 4.272 | Signatura: A mi buen amigo Sebastian Junyent. Picasso

Actualment es coneixen dos retrats de Junyent fets per Picasso, un d’ells l’oli de l’època blava Retrat de Sebastià Junyent que es conserva al Museu Picasso. Junyent també va retratar Picasso, precisament davant de l’obra La Vida i també en uns tons blavosos.

La Vida, 1903. Pablo Picasso, 1881–1973. Oli sobre tela. 197 x 129 cm. The Cleveland Museum of Art, Donació de Hanna Fund 1945.24 © 2012 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York

La mort de Daniel, el fill gran de Sebastià Junyent, el 1905 va suposar un cop personal molt fort per a l’artista que no va poder superar i va morir tres anys més tard, el 1908, a Barcelona.

L’obra La Vida es podrà veure al museu, per primera vegada de tornada a Barcelona des de que en va marxar a principis del s. XX,  a partir d’aquest mes octubre a la mostra “Viatge a través del blau: La Vida” organitzada amb la col·laboració del Cleveland Museum of Art.

Cristina Martín
Gestió de xarxes socials

Referències i enllaços
Picasso i els seus amics catalans de Palau i Fabre, Josep (1917-2008). Aedos. Barcelona, 1971. Pàg. 81
Picasso, amics catalans de joventut d’ Eduard Vallès i Pallarès. Centre Picasso d’Orta; Museu Picasso. Barcelona, 2009. Pàg. 90
Le nouveau dictionaire Picasso de Pierre Daix. Robert Laffont. París, 2012. Pàg. 798
Diccionario Málaga-Picasso Picasso-Málaga de Rafael Inglada. Editorial Arguval. Màlaga, 2005. Pàg. 490-491
Picasso. Una biografía. Vol 1: 1881-1906 de John Richardson. Alianza Editorial. Madrid, 1995. Pàg. 282
Revista d’activitats del Born CC. Setembre-Desembre 2013. Pàg. 13
Article a la Viquipèdia de Sebastià Junyent Sans
Gran Enciclopèdia catalana online Sebastià Junyent i Sans

Els altres habitants del museu
Blanquita Suárez, estrella de varietats
Josefa Ruiz Blasco, la tia Pepa
Léonide Massine, l’arlequí
José Ruiz Picasso
María Picasso Blasco
Mª Dolores Ruiz Picasso
Bendetta Canals
Fernande Olivier
Carles Casagemas
Joan Vidal-Ventosa
Germans Reventós

4 Comments
 • r.sandoval
  abril 27, 2015

  tengo una obra de s.junyent,desearía saber si es interesante.

 • Museu Picasso
  abril 27, 2015

  Gracias por tu interés en la obra de Sebastià Junyent, pero desde el museo no certificamos obra de este artista. Tendrías que ponerte en contacto con la entidad correspondiente.

 • gerardo vilaseca
  maig 21, 2015

  Buenas noches.
  Como puedo certificar una obra de Picasso?
  gracias.

 • Museu Picasso
  maig 21, 2015

  Buenos días Gerardo. Desde el museo no certificamos obra de Picasso, tendrías que dirigirte a la Administración Picasso de París. Muchas gracias.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *