Aquest passat mes de juny vam lliurar els premis als guanyadors del concurs de relats curts “Picasso en LletrA” organitzat conjuntament amb la UOC. A continuació us mostrem els relats guanyadors:
El Passeig de Colom
El Passeig de Colom. Pablo Picasso. Barcelona, 1917. Oli sobre fusta. MPB 110.028
8-11 cast: Isabel Molina
“Desde mi balcón,
dónde señala Colón?
Al mar oeste.”
12-18 cat: Dumitru Alexandru Florian
El Passeig de Colom
Les onades del mar picaven contra pedres. El sol escalfava les ales dels ocells. Els arbres eren verds com la gespa. El vent estava movent les branques dels arbres. La brisa del vent tocava les fulles. Se sent la brisa del mar i els ocells canten. El sol escalfa l’aigua. El mar sembla infinit, el mar sempre blau. El cel reflecteix la brillantor sense fi. Els núvols semblen pastissos. L’stàtua de Colom assenyala Amèrica amb el dit.
12-18 cast: José María Basauli
El faro invisible
Me levanté una mañana más de verano; hacía un calor espantoso, no podía seguir durmiendo. Salí de la cama y me acerque al balcón para refrescarme un poco. Una vez más pude ver la magnífica estatua de Colón, solemne e imponente. Mirar esa estatua me hizo reflexionar sobre toda mi vida, sobre todo lo que me queda por ver, sobre todo el mundo que se oculta más allá de su figura.
Yo nunca había salido de Barcelona, salvo contadas veces que visité poblaciones vecinas, y mira que me gustaba viajar, pero mi salario no me lo permitía, aunque si hubiera tenido la posibilidad habría viajado por todos los rincones del mundo, y no existiría lugar en este planeta que yo no hubiera visitado. Me conocería todas las culturas, países y ciudades del mundo. Pero lo único que me consolaba de ese sueño imposible era mirar la estatua que me invitaba a viajar y pensar en todo lo que un día podría llegar a ver.
Ya desde niño envidié a Colón, yo siempre había querido coger un barco y zarpar mar adentro y perderme en las grandes inmensidades del océano buscando un nuevo mundo en el cual hacer una vida diferente lejos de la que me tiene atrapado aquí, lejos de la monotonía del día a día. Y sobre todo descubrir un lugar en el que encontrar esa tranquilidad que todo el mundo busca pero que muy pocos encuentran.
Una vez más esa inmensa estatua, y el mar a lo lejos, me permitían embarcarme en mis sueños. Volví a la cama, cerré los ojos y me dejé llevar.
+ 18 cast: Jesús Sánchez
Un mundo nuevo
Cuentan que Colón, ya retirado, solía disfrazarse de estatua de bronce y posaba para los artistas. Y cuentan que en agosto de 1917, soportando una extrema canícula, el almirante se vistió con sus mejores galas: soñó que quedaría retratado eternamente por aquel particular cliente del Hotel Ranzini. El ojo clínico de Pablo Picasso, desde la ventana al mar, no dudó en hechizar desde el primer momento a Cristóbal Colón. Éste sostenía en alto el dedo que señalaba hacia un mar de colores. Y el pintor, que con cada pincelada encontraba la llave secreta que le abría las puertas a nuevas dimensiones, devoraba óleos e inventaba geometrías imposibles. Nada ni nadie les detuvo. Ni siquiera los ensordecedores disparos de pistoleros a sueldo. Ni tampoco el jaleo provocado por los obreros en huelga les perturbó.
Ajeno a las barricadas anarquistas del Raval, Picasso fue atrapando a Colón. Primero, entre colores y matices, que de puros, hacían resplandecer toda la ciudad. Luego lo hipnotizó con un doble y redoble de balcón. Después, plegando la barandilla como un muñequito de papel. Y finalmente, dejó para huéspedes futuros, unas persianas desobedientes y fuera de sí.
Desde entonces, Colón navega entre dos mundos. O eso cuentan.
Lola, la germana de l’artista, a l’estudi de la Riera de Sant Joan
Lola, germana de l’artista, a l’estudi de Riera de Sant Joan. Pablo Picasso. 1900. Oli sobre tela. MPB 110.054
12-18 cat: Eva Alcalde
Lola, la germana de l’artista
Dona vestida de blanc mirant cap a la finestra de l’habitació sense consol algun. Les llàgrimes s’apoderen d’ella i no permeten que un somriure surti de la boca. La gran taca blava va enfosquint cada cop més, deixant petites gotes a l’aire. No és mestressa de la seva alegria, no pot controlar els sentiments i cada cop són més forts. La dona, desconsolada, agafa un mocador, traient-se les llàgrimes que encara li regalimen per les galtes. Tanca els ulls, pensant que res del que ha passat és veritat, que podria tornar a enrere. Des del seu somni podria tocar el cel, però al terra res no és igual. El pintor dibuixant el seu preciós vestit blanc però la seva germana li diu que la dibuixi sense rostre, sense cap sentiment ni ànima, ella no vol que allò passi ni tampoc passarà el dia que torni a somriure. El Sol ja sembla que riu, que es desperta per a que el dia torni a ser content però la dona segueix igual, i no deixarà que res li faci canviar d’opinió.
Retrat de Benedetta Bianco (Sra. Canals)
Retrat de Benedetta Bianco (Sra. Canals). Pablo Picasso. París, 1905. Oli i carbonet sobre tela. MPB 4.266
+ 18 cat: Adrià Roses
Vosté que em mira amb aqueixa mala folla, esbrinant en el meu rostre les pinzellades de la desesperació i la culpa. Entenc que no em vulga a la seua vora, entenc la mirada, però vosté sap d’on vinc. Des de la seua magnificiència no pot entendre com de desdibuixada està la meua ànima mancada de forces i bondats. Sé que potser no siga digne d’emmirallar-me mai en vosté, no espere que puga allunyar el fred que en mi corre. Estalvie d’oferir-me el mantell encaixat, que no em guardarà. Estic caminant per allà on els seus ulls em diuen que vosté ja ha estat, pel camí de la soledat en companyia, dels cors trencats, de la felicitat passada. Sóc una imatge inspirada en el cansament dels seus ulls, sóc fill de la història trencada, de la paraula vana.
Vull eixir d’ací, retrobar la idea, el concepte de viure. Ensenye’m com ho va fer, mostre’m com reduir-ho tot a uns amables ulls cansats, necessite saber com ser etern sense deixar de ser l’individu primer.
Enllaços relacionats
IV premi de contes curts “Picasso en LletrA”
Els guanyadors del concurs “Picasso en LletrA” 2013
Leave a Reply