Com es va crear la Col·lecció del Museu Picasso

El 4 de juliol es va inaugurar la segona exposició consagrada a celebrar el 50è aniversari de la creació del museu. La mostra que durarà fins el 24 de novembre porta com a títol “El Museu Picasso, 50 anys a Barcelona (1963-2013). La Col·lecció”.

Creació de la Col·lecció

Primera ubicació de la sèrie Las Meninas al Palau Berenguer d’Aguilar, 1968. Fotògraf: Pérez de Rozas

La creació del Museu Picasso de Barcelona va ser el resultat de la suma d’un conjunt de voluntats i dels pactes establerts entre l’Ajuntament de Barcelona i Jaume Sabartés, sota la supervisió del propi Pablo Picasso, amb l’objectiu de dotar Barcelona d’una institució que mostrés al públic, de manera monogràfica, l’obra de Picasso. Des de molt aviat, la Col·lecció que s’havia previst que el museu albergués va ser complementada i enriquida; aquest procés ha continuat fins als nostres dies.

La Col·lecció s’ha anat formant fonamentalment a través de donacions i llegats. Aquesta particularitat porta implícit el fet que l’increment dels fons no s’hagi realitzat de forma planificada, sinó que ha estat subjecte a la voluntat i generositat dels benefactors. En el moment de la fundació, Sabartés va donar gairebé la totalitat de la seva col·lecció, encara que va reservar per a ell i el seu entorn més íntim un petit nombre d’obres. També Picasso va triar amb cura les obres que anava a dipositar al museu barceloní: aquelles que tenien una major vinculació amb la ciutat, amb el seu aprenentatge i amb la tradició pictòrica espanyola.

A la resta de donacions, grans o petites, un fet comú es repeteix de manera regular: els benefactors han tornat a Picasso – al seu museu del carrer Montcada – el que ell els havia regalat com a prova de reconeixement i amistat. Les obres d’art han tornat al seu creador, com volent tancar un cercle.

L’exposició ocupa quatre sales i s’articula de la següent manera:

A la primera sala de l’exposició es mostra, en sengles gràfics, el creixement de la Col·lecció des de 1963 fins als nostres dies i la distribució de les obres per períodes. En una pantalla trobem un interactiu que ens explica qui són les persones i institucions que han donat obres al museu.

El segon àmbit està dedicat a les col·leccions que van configurar el museu en el moment inaugural, la col·lecció Sabartés i l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona, ??formada per les donacions del mateix Picasso i altres col·leccionistes als Museus de Barcelona, ??i les adquisicions realitzades per l’Ajuntament, entre les que destaca l’Adquisició Plandiura.

Creació de la Col·leccióCreació de la Col·lecció

Obres aportades pel l’Ajuntament de Barcelona, situades a les sales del Palau Berenguer d’Aguilar. Fotògraf desconegut | Salvador Dalí fent donació dels gravats de Picasso que van il·lustrar l’edició francesa del llibre Les Metamorphoses d’Ovidi. Fotògraf: Pérez de Rozas

La tercera sala recull les grans donacions de Pablo Picasso – la de Las Meninas al 1968 i la de més de dos mil obres en 1970 -, així com una selecció de donacions de diverses personalitats vinculades amb l’artista.

Las Meninas. Pablo Picasso 1957. Oli sobre tela. 194 x 260 cm. MPB 70.433 | Las Meninas (infanta Margarida Maria). Pablo Picasso, 14/09/1957. Oli sobre tela. 100 x 81 cm. MPB 70.459

Finalment, a la sala 4 es presenta una petita mostra de les adquisicions realitzades pel museu i una altra selecció de les obres donades des de 1970 fins als nostres dies. Així mateix, en una pantalla es mostra un vídeo amb la creació física del museu – edificis – i els canvis museogràfics operats durant aquests cinquanta anys. En una altra, un interactiu ens permet veure els principals esdeveniments, donacions, adquisicions i entrada d’obres, ordenats cronològicament i amb imatges dels documents acreditatius.

Malén Gual
Comissària de l’exposició i conservadora de la Col·lecció

Enllaços relacionats
Narració de l’arribada de Las Meninas al museu per Lluís Permanyer

2 Comments
  • Armando
    juliol 27, 2013

    Queria comprar o livro “50 years of the Museu Picasso in Barcelona” mas não encontro nenhum link para venda online no site, se alguém souber onde posso comprar?

  • Museu Picasso
    juliol 29, 2013

    Hola Armando, aquí te dejamos el link online para poder comprar el catálogo. Muchas gracias http://bit.ly/151lq4q

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *