MuseumNext 2013. Nous reptes

Des del Museu Picasso vam tenir la sort de poder assistir a l’edició de MuseumNext que va tenir lloc els dies 13, 14 i 15 de maig a Amsterdam, gràcies a la invitació que els organitzadors ens van fer per haver estat coorganitzadors l’any passat.

De l’experiència en traiem un munt d’informacions, conceptes i coneixements compartits, i ara que han passat uns dies i les idees s’han pogut anar posant en ordre, us volíem explicar una mica la nostra experiència i destacar aquells conceptes que ens han semblat més rellevants. Ara que, molt millor que aquest resum, us recomanem una visita al seu Tumblr.

It’s not the technology, it’s the contents (No és la tecnologia, és el contingut)

Aquest concepte va ser una constant en gairebé totes les presentacions del congrés. Els museus som grans generadors de continguts, que hem de saber ajustar als nostres públics i a partir d’aquí determinar quines tecnologies són les que serveixen per apropar-los.

Una imatge de les conferències a MuseumNext Amsterdam

Sustainability (Sostenibilitat)

Cal determinar quins recursos tens –tant econòmics, com humans, d’infraestructures, etc.- abans de definir les estratègies digitals. Una mica pot arribar molt lluny en les tecnologies digitals, però les necessitats de recursos humans són altes i cal dimensionar bé.

Responsive design: design for all devices (Disseny adaptatiu: disseny per a tots els dispositius)

S’ha de poder usar en el sofà! Com que desconeixem en quin dels múltiples aparells disponibles s’acabarà fent el consum dels nostres continguts digitals, tingues en compte els principis de disseny adaptatiu a l’hora de planificar. En l’horitzó digital, és la tasca, no l’aparell, el que s’ha de prioritzar.

We have a strategy: it’s called doing things (Tenim una estratègia: es diu fer les coses)

També plantejat com a “Do, do, do,” o “Prototype, prototype, prototype”. Es plantejava sovint que els museus apliquin estratègies de les companyies start-up: gestió àgil, aprendre en la pràctica, sense invertir massa temps, energia o diners en un projecte: si no funciona, fer una valoració honesta del que ha anat bé i del que ha anat malament i passar cap al següent projecte.

Una imatge de les conferències a MuseumNext Amsterdam

Participatory projects should be an integrated part of exhibition (Els projectes participatius han de ser una part integrada de l’exposició)

Com incorporar els diversos públics en el nostre treball i en les diverses estratègies de les xarxes socials. En aquest sentit, i traient una mica fora de context la frase que he usat en l’encapçalament,  hi va haver un munt de presentacions, des de propostes de participació en exposicions, fins a projectes adreçats a nous públics dels museu, com adolescents, relació del museu amb l’entorn immediat, etc. Com donar veu i incorporar aquests públics va ser expresat en una multiplicitat d’experiències.

A network is more powerful than a hierarchy (Una xarxa és més poderosa que una jerarquia)

L’aprenentatge ha de ser compartit en tots els nivells de la institució, més enllà dels directius. Cal aprendre d’altres museus i compartir honestament allò que ha funcionat i allò que no. També cal treballar internament per mantenir una atmosfera productiva, oberta, àgil i vital. Aquest punt va estar abordat de moltes maneres diverses, però vaig trobar particularment interessant aquesta presentació.

Compartint notes amb altres assistents, en aquest cas amb Ramón Iriondo, de www.madpixel.es

The virtual aura enhances the aura of the original (L’aura virtuals realça l’aura de l’original)

Encara estic en ple procés de reflexió sobre la nova web del Rijksmuseum, que és preciosa però em planteja qüestions. El museu defineix com a target group de la web el cultural snacker, una categoria de públic que és l’equivalent digital del turista cultural. A nivell web es dóna prioritat absoluta a la imatge i en posar plenament a l’abast del públic la col·lecció, i permetre tot tipus d’apropiacions de les obres. Aquesta apropiació fa que les obres es difonguin i siguin més estimades, i per tant, es reforcen a nivell viral els aspectes primordials de tot museu, la preservació i difusió de l’obra que custodia. Però quan vaig veure vestits i cotxes decorats amb obres d’art convertides en simples estampats, vaig tenir els meus dubtes, potser és que m’estic fent gran.

Anna Guarro
Cap de Programes Públics

4 Comments
 • Conxa Rodà
  maig 29, 2013

  Molt ben vist i recollit, Anna. I no era fàcil amb la densitat de presentacions i converses a #MuseumNext.
  A més de conèixer noves experiències i idees fresques,el congrés serveix també per refermar convenciments com els que reculls: que el contingut és clau, que abans de la tecnologia ens cal saber el perquè i el què (la T serà el com) i que és fent les coses com anem construint l’estratègia.
  Salutacions a tots els ex-companys!
  Conxa

 • Conxa Rodà
  maig 29, 2013

  Molt ben vist i recollit, Anna. I no era fàcil amb la densitat de presentacions i converses a #MuseumNext.
  A més de conèixer noves experiències i idees fresques,el congrés serveix també per refermar convenciments com els que reculls: que el contingut és clau, que abans de la tecnologia ens cal saber el perquè i el què (la T serà el com) i que és fent les coses com anem construint l\’estratègia.
  Salutacions a tots els ex-companys!
  Conxa

 • Anna Guarro
  maig 30, 2013

  Moltes gràcies pels comentaris, Conxa! Amb tots els temes que van sorgir, quan rellegeixo el post veig que m’he centrat en aquells sobre els quals estic reflexionant més ara per ara, estic segura que me’n he deixat d’importantíssims, així que animo a contribucions sobre altres continguts que es van parlar 🙂

 • Sunaina Suneja
  maig 31, 2013

  Your museum is fabulous. I feel privileged
  to have had the opportunity to visit in 95.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *