Els llangardaixos de Juan Marsé al Club de Lectura

Testimoni dels anys en què se situa Rabos de lagartija (la novel·la de Juan Marsé que va centrar la darrera sessió del nostre Club de Lectura) el professor i poeta Lluís Izquierdo ens va guiar per la Barcelona del franquisme com un autèntic cicerone.

Coberta del llibre

La conversa sobre l’orfe protagonista, l’ambigüitat genial del punt de vista narratiu, la importància del cinema, la reconstrucció d’una topografia de la memòria, el policia abusiu, la mare seductora i el conjunt de l’obra narrativa de Marsé va ser amena, interessant i plena d’anècdotes. No podia ser d’una altra manera, si es té en compte que Izquierdo és contemporani i amic de l’escriptor.

Justament la qüestió temporal va ser una de les més importants de la vesprada. No només per qüestions històriques (la guerra civil, les transformacions urbanes, la pròpia cronologia de la ficció, les biografies dels personatges), sinó també pel contrast entre aquella època i la nostra. Una època en què els sindicats encara tenien força, en què els cinemes de barri i els tebeos formaven part de l’educació sentimental dels joves, en què la tecnologia de l’entreteniment encara no condicionava la vida de la gent.

Per a la propera reunió canviem radicalment d’àmbit i abordem per primer cop la producció textual del propi Pablo Picasso, amb Textos españoles.

Jordi Carrión
www.jorgecarrion.com

Enllaços relacionats
La nova temporada del Club de Lectura

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *