La conservació i restauració del pastel

El passat 28 de febrer el Museu Picasso va organitzar un seminari sota el títol La tècnica del pastel: especificitats de la seva conservació i la seva restauració.

Detall de la restauració del <i>Retrat de la mare de l'artist

Detall de la restauració del Retrat de la mare de l’artista

Va ser una jornada tècnica amb el procediment del pastel com a fil conductor en què es van discutir diferents sistemes aplicats a la conservació i la restauració d’aquest procediment artístic i es van revisar noves propostes alternatives per a la seva manipulació, emmarcat i presentació a sales. La convocatòria va ser un èxit de participació i una ocasió de trobada entre restauradors del tot el territori nacional. Vam comptar també amb la presència dels nostres col·legues del Musée National Picasso de París.

Després d’una breu introducció a la Col·lecció del museu realitzada per Anna Vélez, tècnica del departament, es van presentar les nostres línies d’actuació i la política de conservació de les obres executades en tècniques fràgils com el carbonet o el pastel.

Va obrir la jornada la presentació del procés de restauració d’una peça emblemàtica de la nostra Col·lecció, el Retrat de la mare de l’artista realitzat el 1896 per un jove Picasso nouvingut a Barcelona. Aquesta ha estat una de les últimes intervencions realitzades pel Departament de Conservació Preventiva i Restauració del museu que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració de dos tècnics en document gràfic, Carme Bello i Àngels Borrell de l’Estudi B2 de Barcelona. La visió i experiència dels diferents especialistes implicats ha permès abordar tots els aspectes relatius al suport i l’element sustentat, el color aplicat al pastel.

Detall de la restauració del Retrat de la mare de l'artista

Detall de la restauració del Retrat de la mare de l’artista. Fotos: Departament de Conservació Preventiva

Un cartró de suport secundari, adherit en una antiga restauració, havia provocat en el paper unes tensions estructurals que es van anar manifestant al llarg dels anys de forma progressiva fins a acabar deformant greument l’obra. Després del nou procés d’intervenció dut a terme s’han eliminat aquells elements de distorsió que incidien en l’estabilitat i impedien la correcta percepció de l’obra distorsionant la seva lectura. També durant aquest procés de restauració, ha estat descobert un dibuix a la cara del revers que ara mateix està en procés de documentació. Un muntatge especial permet als visitants veure, de manera temporal i excepcional, fins al 7 d’abril, tant l’anvers com el revers d’aquesta l’obra.

Anvers i revers del pastel

Retrat de la mare de l’artista. Pablo Picasso, 1896. Pastel sobre paper 49,8 x 39 cm. MPB 110.016 | Dibuix del revers, Personatge amb pipa. Llapis conté i clarió sobre paper. MPB 110.016R

Cécile Gombaud, conservadora d’obres en paper i actualment col·laboradora del Rijksmuseum d’Amsterdam, va presentar diversos casos pràctics d’intervencions realitzades en pastels de divers format, així com la seva experiència personal en l’ús de sistemes de fixació del color basats en la cua d’esturió.

Florence Herrenschmidt, consultora en conservació preventiva i especialista en la conservació de documents gràfics, va fer una brillant revisió històrica dels primers intents de conservació preventiva a principis del segle XX centrada principalment en la casuística de préstecs i transport d’obres al pastel. Des de la seva perspectiva de restauradora del Museu Antoine Lécuyer (Saint-Quentin, France), petita institució museística amb una important col·lecció de pastels, va exposar les seves problemàtiques específiques per mantenir una política de conservació coherent amb mitjans limitats.

Finalment, va tancar la jornada el suís Olivier Masson, conservador d’obra sobre paper. Les seves investigacions en conservació preventiva li han permès desenvolupar un enginyós procediment per muntar pastels. Unes estructures internes de cartró aporten estabilitat a l’obra protegint-la de les variacions climàtiques i aïllant-la dels materials nocius. D’aquesta manera es poden mantenir els marcs i vidres originals i es respecta la unitat de l’obra.

Reyes Jiménez
Responsable del Departament de Conservació Preventiva i Restauració

Enllaços relacionats
Presentació de la restauració de l’obra Retrat de la mare de l’artista

3 Comments
 • Ricardo Sandoval S
  agost 6, 2015

  Tengo una pintura antigua, el motivo es mujer con niño, pintada con oleo sobre lienzo y sin firmar, tamaño 61.7 x 50.2 adquirida en el barrio gótico de Barcelona.
  Quisiera saber que artista la pinto, y la posibilidad de restaurarla

 • Museu Picasso
  agost 7, 2015

  Buenos días Ricardo. Desde el museo no certificamos obra de Picasso. Para saber si la obra que adquiriste es de Picasso tendrías que dirigirte a la Administración Picasso de París. Muchas gracias.

 • Restauracion
  novembre 15, 2019

  Muy interesante esta tecnica para verdaderos conocedores de la restauracion

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *