Canvis en la Col·lecció del Museu Picasso

És ben sabut que els museus no exposen permanentment totes les obres dels seus fons. Per motius de conservació o per raons de discurs expositiu gran nombre de dibuixos i pintures van sent canviats sistemàticament, convertint la Col·lecció en un organisme viu que es renova i modifica sense parar.

La nostra Col·lecció és molt rica en obra sobre paper -dibuix i gravat- cosa que, per motius de conservació preventiva, ens obliga a fer canvis cada tres o quatre mesos. Això ens permet mostrar la totalitat de les obres i fins i tot les més petites adquireixen especial rellevància en ser contextualitzades.

Sales de la Col·lecció

Visitants a les sales de la Col·lecció del Museu Picasso

Però, de vegades, els canvis han de ser més profunds, com ha passat en aquesta ocasió. Aprofitant l’habitual baixada de visitants al mes de gener, hem tancat el museu per zones per realitzar canvis no només en el discurs expositiu, sinó també en el museològic i estructural: s’ha millorat la megafonia, detecció de fums i seguretat, s’han destapiat algunes finestres, s’ha canviat el color de la majoria de les parets de les sales, anant a una gamma més clara i lluminosa, s’ha procedit a canviar el sistema d’il·luminació, fugint de conceptes teatrals i buscant una lluminositat més homogènia, i s’han tornat a redactar els textos explicatius de les sales per a facilitar la visita.

Quant a les obres exposades, tot seguint el mateix discurs cronològic, presentem algunes novetats:

Sala 1: Els inicis. Obres realitzades a La Coruña i els primers autoretrats i retrats de familiars.

Sala 2: Habitualment en aquesta sala s’exposen les obres realitzades el 1896. Com el museu ha col·laborat amb un gran préstec a l’exposició “Picasso de Málaga. Obra de la primera época”, que s’inaugurarà pròximament al Museo Picasso de Málaga, hem aprofitat per mostrar al costat de Primera Comunió un conjunt de pintures i dibuixos de temàtica religiosa.

Primera comunióCiència i Caritat

Pablo Picasso. Primera Comunió. 1896. Oli sobre tela. MPB 110.001
Pablo Picasso. Ciència i Caritat. 1897. Oli sobre tela. MPB 110.046

Sala 3: La gran obra Ciència i Caritat (1897) comparteix espai amb els petits paisatges realitzats a Madrid durant el curs 1897-98 i a Horta d’Ebre l’any 1898.

Sala 4: La sala sencera està dedicada al període de Barcelona 1899-1900. Amb les obres exposades veiem com Picasso va assimilar el modernisme català i com es va integrar en els ambients més intel·lectuals de Barcelona, com el de la taverna Quatre Gats. Com a novetat es presenta una selecció de dibuixos fets amb motiu de la inauguració de la Plaça de toros de Les Arenes, el juliol de 1900.

Sales 5-6-7: Grup de sales dedicat al primer i segon viatge de Picasso a París i la seva presa de contacte i posterior assimilació i fagocitació de les avantguardes europees: impressionisme, postimpressionisme, nabis, simbolisme. Les obres més destacades són La espera (Margot) i Natura morta de 1901.

La espera (Margot)Natura morta

Pablo Picasso. L’espera (Margot). 1901. Oli sobre cartró. MPB 4.271
Pablo Picasso. Natura morta. 1901. Oli sobre tela. MPB 4.273

Sala 8: Dedicada a l’època blava, aquesta sala està dividida en tres seccions. A la secció central és on s’exhibeixen la majoria d’olis de l’època blava, com Terrats de Barcelona o La copa blava.

Terrats de BarcelonaCopa blava amb flor vermella

Pablo Picasso. Terrats de Barcelona. 1902-1903. Oli sobre tela. MPB 112.943
Pablo Picasso. La copa blava. 1902-1903. Oli sobre tela. MPB 110.009

A la part dreta exposem els pastels i dibuixos d’aquest mateix període, en aquesta ocasió podem veure Desemparats i El foll.

Dona amb fillEl foll
Pablo Picasso. Desemparats. 1903. Pastel i carbonet sobre paper. MPB 4.269
Pablo Picasso. El foll. 1904. Aquarel·la sobre papel. MPB 4.272

A la part esquerra exposem el Retrat de Benedetta Bianco (Senyora Canals) de 1905 i l’escultura Cap de dona (Fernande Olivier), de 1906. Ara, durant uns mesos, acollim una obra convidada: Estudi per Mlle. Léonie, de les Col·leccions de la Fundación Mapfre. Aquesta obra dialoga amb un aiguafort de 1910 que Picasso va realitzar per il·lustrar el llibre Saint-Matorel de Max Jacob on també hi apareix la Mlle. Léonie .

Retra de Benedetta Bianco (Senyora Canals)Cap de dona (Fernande Olivier)Mademoiselle Léonie (Étude)

Pablo Picasso. Retrao de Benedetta Bianco. 1905. Oli i carbonet sobre tela. MPB 4.266
Pablo Picasso, Fundició Vollard. Cap de dona (Fernande Olivier). 1906. Escultura en bronze. MPB 113.035
Pablo Picasso. Mademoiselle Léoni (Etude). 1910. Crayón i tinta xinesa sobre paper – 64,3 x 49,5 cm. ©Sucesión Picasso. VEGAP, Madrid 2012. Colección FUNDACIÓN MAPFRE

Sales 9-10-11: L’estada de Picasso a Barcelona l’any 1917 està representada en aquestes sales. L’expressionista Cavall banyegat i el clàssic Arlequí conviuen amb les obres de l’anomenat cubisme vidre, com Personatge amb fruitera.

Caval banyegatArlequíPersonatge amb fruitera
Pablo Picasso. Caballo banyegat. 1917. Llàpis grafit sobre tela amb imprimació ocre. MPB 110.012
Pablo Picasso. Arlequí. 1917. Oli sobre tela. MPB 10.941
Pablo Picasso. Personatge amb fruitera. 1917. Oli sobre tela. MPB 110.006

Sala B1: Espai dedicat a Jaume Sabartés, fundador del museu. Juntament amb el retrat que Picasso li va fer el 1939 i dos petits bodegons de la seva col·lecció, una sèrie de fotografies mostren l’estreta relació i amistat de l’artista i el seu secretari.

Retrat de Jaume Sabartés

Pablo Picasso. Retrat de Jaume Sabartés amb gorgera i barret. 1939. Oli sobre tela. MPB 70.241

Sala B2: Com a intercanvi al préstec del conjunt número 1 de Las Meninas a l’exposició “Picasso Black and White”, el Museum of Fine Arts de Houston ha cedit l’oli Dues dones davant d’una finestra de 1927.

Dues dones davant d'una finestraLas Meninas. Infanta Margarita María
Pablo Picasso, 1881-1973. Dues dones davant d’una finestra. Oli sobre llenç . Canvas or panel: 397.8×130.8 cm. Frame: 101,6×135.3×5,1 cm. The Museum of Fine Arts, Houston; Donació de Mr. and Mrs. Theodore N. Law
Pablo Picasso. Las Meninas (infanta Margarita María). 1957. Oli sobre tela. MPB 70.459

Sales 12-13-14: Dedicades a la sèrie Las Meninas, única sèrie d’interpretacions picassianes que es conserva íntegrament en un mateix museu. En aquestes sales no hi ha hagut intervenció museogràfica. Es realitzarà el proper any.

Sala 15: Per motius d’espai, la sèrie de Las Meninas no pot ser exposada al complet a les sales anteriors. Per aquest motiu, el grup de Els colomins i el Retrat de Jacqueline s’exposen en aquesta sala.

Els colominsRetrat de Jacqueline

Pablo Picasso. Els colomins. 1957. Oli sobre tela. MPB 70.450
Pablo Picasso. Retrat de Jacqueline. 1957. Oli sobre tela. MPB 70.489

Sala 16: Aquesta sala del museu presenta obres de l’última època de Picasso. En aquesta ocasió exposem Pintor treballant de 1965, dues pintures de 1969-70 i Mano a mano, oli executat per Picasso i el seu nebot Javier Vilató, dipositat al museu pels hereus de Vilató.

Centre amb fruitesPintor treballant

Pablo Picasso i Javier Vilató. Signat “Javier Vilató y su tío”. Mano a mano. 1950. Fotografía: Jacqueline Hyde. Archivo J.Vilató, París
Pablo Picasso. Pintor treballant. 1965. Oli i Ripolin sobre tela. MPB 70.810

Malén Gual
Conservadora de la Col·lecció

3 Comments
 • Sammy Elmakies
  novembre 9, 2013

  Hi,
  I would like to get a reproduction of “painter working” and couldn’t find any at work. Can you kindly advice?
  Thanks,
  Sammy

 • Sammy Elmakies
  novembre 9, 2013

  I meant “couldn’t find any on the net”.. LOL.. too much work

 • Museu Picasso
  novembre 12, 2013

  Hi, Sammy. We do not have exactly a reproduction of this work but in the museum shop you can find bookmarks, postcards and notebooks with the image of the “Painter Working”. We apologise for any inconvenience. http://www.laie.es/donde-estamos/museu-picasso/6/

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *