Els habitants del museu: Blanquita Suárez

Blanquita Suárez fou una artista còmica que va néixer a al Teatre Principal de San Sebastián a principis del segle XX i va morir pels volts de 1970. Provenia d’una família dedicada tradicionalment a l’espectacle: el seu avi era apuntador del Teatre Apolo, el seu pare era baríton, la seva mare corista de sarsuela i la seva germana, Cándida Suárez, una soprano reconeguda que va triomfar durant els anys 30 i 40.

Fotografia de Blanquita SuárezQuadre de Blanquita Suárez. Pablo Picasso

Fotografia de Blanquita Suárez. Font: Fundación El Molino | Blanquita Suárez. Pablo Picasso. Barcelona, 1917. Oli sobre tela. Donatiu de l’artista el 1970

Blanquita es va iniciar en el món dels escenaris als 12 anys en el Puerto de la Luz de Canarias i al llarg de la seva carrera va actuar en operetes, revistes, en el denominat género chico, com a vedette i cupletista. Com moltes actrius de l’època, Blanquita va gravar varis discos i va participar com a actriu secundària en  diverses pel·lícules.

El 1917 es va presentar com a estrella de varietats al teatre Eldorado de Barcelona, però no va ser fins que va actuar al Paral·lel que va esdevenir una actriu reconeguda a la ciutat comtal.

Teatre Eldorado

Teatre Eldorado reformat per l’arquitecte Bruguera el 1910. Font: Barcelonafília

Picasso freqüentava els locals de diversió barcelonins de l’època on possiblement va coincidir amb Blanquita Suárez i es va fixar en ella com a model per a les seves obres. D’aquesta connexió es conserven uns esbossos de la cantant còmica al Museé National Picasso Paris i l’oli del Museu Picasso Blanquita Suárez, pintat a Barcelona el 1917.

Entrevista a Blanquita Suárez a La Vanguardia

Entrevista a Blanquita Suárez a La Vanguardia el 7 d’octubre de 1958

Actualment aquest quadre està cedit a l’exposició “El Paral·lel, 1894-1939. Barcelona i l’espectacle de la modernitat”, del CCCB, que recull l’oferta cultural barcelonina que es donà durant més de 40 anys a l’avinguda del Paral·lel de la ciutat.

Cristina Martín
Xarxes socials

Referències i enllaços
Fitxa de l’obra Blanquita Suárez a la web del Museu Picasso
Catàleg de l’exposició “El Paral·lel, 1894-1939. Barcelona i l’espectacle de la modernitat”. Diputació de Barcelona. CCCB. Barcelona, 2012
Exposició “El Paral·lel, 1894-1939. Barcelona i l’espectacle de la modernitat” al CCCB
Fitxa de l’artista Blanquita Suárez a la web de la Fundació El Molino
Entrevista en la secció “Mano a mano” de la La Vanguardia Española. Dimarts 7 d’octubre de 1958, pàgina 28
Le nouveau dictionaire Picasso de Pierre Daix. Robert Laffont. París, 2012
Article “Teatre Eldorado” del blog Barcelofília

Els altres habitants del museu
Josefa Ruiz Blasco, la tia Pepa
Sebastià Junyent, pintor modernista
Léonide Massine, l’arlequí
José Ruiz Picasso
María Picasso Blasco
Mª Dolores Ruiz Picasso
Bendetta Canals
Fernande Olivier
Carles Casagemas
Joan Vidal-Ventosa
Germans Reventós

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *