Club de Lectura del gener: una gran sessió per a una gran novel·la

La sessió amb en Sergi Pàmies va recordar altres grans sessions del nostre club, en què la conversa interessant s’ha vist completada amb molt de sentit de l’humor.

Portada de llibre La Gran Novel·la sobre Barcelona

El comentari de La gran novel·la sobre Barcelona, a més a més, va servir per a matisar i enriquir la conversa inicial d’aquest curs, sobre La ciudad de los prodigios d’Eduardo Mendoza. Tots dos llibres es poden veure com complementaris: la novel·la total i el llibre de contes minimalista, l’ambició de parlar de la metròpolis amb molts personatges i moltes situacions i la condensació en gairebé un únic text, el final, d’una possible teoria sobre la Ciutat Comtal.

Vam parlar molt sobre aquest darrer conte, però també vam analitzar els altres, mitjançant un seguit de fils conductors: l’obsessió, el consum, la importància de la primera frase, la relació camp-ciutat. Tot plegat, un vespre molt agradable, en què les observacions pertinents es van anar alternant amb les rialles.

En Sergi Pàmies ens va comentar com aquest llibre de contes va estar motivat com a resposta irònica i amb una ambició provocativa al debat que estava tenint lloc en aquell moment sobre el futur de la cultura catalana i la seva falta de grans referents literaris. “Jo a casa meva veia aquelles llibreries plenes d’obres mestres, de Verdaguer, Ruyra, Català, Carner, etc., i pensava què n’havíem de fer, ignorar-les totes? Em semblava un clixé una mica provincià”. I així, amb un esperit de transgressió, va escriure un gran llibre petit on per primera vegada es permetia una implicació emotiva alhora que hi barrejava la seva experiència com a cronista pels diaris.

El proper mes ens trobem per parlar, en el context de l’aniversari del Museu Picasso, sobre El notari Raimon Noguera i el llegat de Picasso, Miró i Pau Casals, d’Agustí Pons i acompanyats de Claustre Rafart, conservadora del museu, en ocasió del 50è aniversari del museu.

Jordi Carrión
www.jorgecarrion.com

Enllaços relacionats
La nova temporada del Club de Lectura

2 Comments
  • Benjami Tous
    febrer 6, 2013

    VA SER UN GRAN PLAER ESCOLTAR EN DIRECTE AL DIVERTIT I AGUT ESCRITOR..AL MEU BLOG COMENTO ALGUNES IMPRESIONS.bENJAMITOUS.WORDPRESS.COM ES MOLT ENREQUIDOR CONTAR AMB EL CLUB DE LECTURA DEL MPICASSO MOLTES GRACIES.

  • Museu Picasso
    febrer 11, 2013

    Moltes gràcies per la teva aportació Benjami!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *