Els canvis a la Col·lecció d’aquesta tardor

Aquesta tardor estem realitzant diversos canvis de les obres de la Col·lecció tant de les pintures com de les obres en paper. Per qüestions de conservació preventiva convé que les obres en paper es vagin canviant cada tres mesos: d’aquesta manera, i donat que tenim una col·lecció molt àmplia d’aquestes obres, el sistema rotatiu permet anar veient les diverses obres que Picasso va fer en aquest suport, alhora que s’apliquen els criteris idonis per a la conservació d’obres sobre paper.

És important destacar que els canvis sempre es fan de manera que el discurs de la Col·lecció tingui sentit. Per aquest motiu no només es canvien les obres en paper, sinó també alguns dels olis exposats i així es manté la coherència de l’exposició.

Entre aquests canvis destaca la presentació del Carnet de Picasso de París, un petit àlbum que data del 1900, on hi apareixen una sèrie de dibuixos i esbossos. El museu disposa d’un total de 18 carnets amb apunts de l’artista, però aquest en concret és una petita joia de la Col·lecció. En ell, Picasso va recollir les diferents indumentàries de les dones parisines d’aquell moment a través d’aquarel·les i dibuixos en color d’una qualitat extraordinària. Aquest carnet està exposat a la sala V i cada mes se n’anirà passant una pàgina.

Dona asseguda llegintDama, de cara, amb bastóÀlbum (París, 1900)

Dona asseguda llegint. Picasso. París, 1900. Llapis grafit, aquarel·la i pastel sobre paper
Dama, de cara, amb bastó. Picasso. París, 1900. Llapis grafit, aquarel·la i pastel sobre paper
Àlbum (París, 1900). Inscripció: a la coberta interior inicial, sumes i restes. Picasso. París, 1900. Llapis Conté i llapis grafit

En aquesta mateixa sala també es pot veure una comparativa de la Barcelona i el París de 1900 amb escenes urbanes d’ambdues ciutats.

Per altra banda, a les sales que ocupa la sèrie de Las Meninas s’han fet també alguns canvis. El gran oli de Las Meninas (conjunt) de 1957 ha viatjat a Guggenheim Museum de Nova York per a l’exposició “Picasso Black and White”.

En aquesta mateixa sala el museu exposa, fins el 9 de desembre i en el marc de la proposta “Biblioteca Nacional de España: Otras miradas”, l’estampa de Francisco de Goya, Las Meninas (1779-1782), provinent del fons de la Biblioteca Nacional d’Espanya, que enguany celebra el seu tricentenari. Aquesta obra es mostrarà amb dues obres de Pablo Picasso de la col·lecció del museu: l’esbós per Las Meninas (16/08/1957) i la còpia que un jove Picasso feu entre 1897-1898 d’un retrat de Felip IV, pintat per Velázquez cap al 1653, en un diàleg amb la resta de la sèrie de Las Meninas de 1957.

Francisco de Goya. Las MeninasEsbós per a Las Meninas retrat de Felip IV

Francisco de Goya. Las Meninas, ca. 1780-1785 – Estampa sobre paper verjurat: aiguafort, punta seca i burí
Pablo Picasso – Esbós per a Las Meninas – Cannes, 16 d’agost de 1957 – llapis de color blau sobre paper – donació Catherine Hutin, 2009
Pablo Picasso – Còpia d’un retrat de Felip IV, pintat per Velázquez cap al 1653 – pintura sobre tela – 1897/1898

Un altre canvi important a destacar és a la sala VIII, on tota una sèrie una sèrie de dibuixos del l’epoca blava dels anys 1902 i 1903 dialoguen amb gravats dels anys entre 1930 i 1960.

Cap de dona. 1903. Ploma sobre paper | Tête de face. 4 febrer 1934

Redacció del museu

2 Comments
 • vicente más
  novembre 21, 2015

  soy valenciano,arquitecto,vivo en Brasil y tengo hace muchos años un Carnet Picasso paris, 1900 ejemplar número 173
  me gustaria saber su valor apeoximadamente.
  Gracias

 • Museu Picasso
  novembre 24, 2015

  Buenos días Ricardo. Desde el museo no certificamos obra de Picasso. Para saber si la obra que adquiriste es de Picasso y su valor tendrías que dirigirte a la Administración Picasso de París. Muchas gracias.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *