Pinzellades del MuseumNext 2012

Tres dies intensos amb moltes conferències per assistir, bons continguts i molt variats seria un petit resum per a la quarta sessió MuseumNext, aquest any celebrat a Barcelona.

Aplicacions de realitat augmentada per a mòbil.

Els assistents del museu ens hem intentat repartir per poder participar del major nombre possible de sessions, tallers i conferències: la llista era llarga! I a l’hora de posar-ho en comú sempre un comentari similar: “Veig que a aquesta xerrada també m’hagués agradat assistir”. La majoria de conferències també han estat retransmeses en streaming pel CCCBLab cosa que ha permès que molta altra gent que no havia pogut inscriure’s pogués assistir virtualment al congrés. El Twitter també ha estat una altra bona eina de comunicació de les jornades, tweets i més tweets amb el hashtag #MuseumNext comentant, preguntant i debatent sobre les sessions; una allau d’informació no sempre fàcil de seguir i gestionar.

Sessió inaugural al Museu Picasso parlant sobre digitalització de col·leccions | Presentació de la Tate sobre analítiques i mètriques

Entre les presentacions hem pogut veure des d’aplicacions per a mòbil que fomenten el consum cultural a projectes de recuperació de la memòria d’un poble a través de la fotografia i les noves tecnologies, passant per accions on hi intervé la realitat augmentada. La quantitat i qualitat de les experiències i projectes presentats ha estat important i ben seleccionada.

Realitat augmentada per a projectes de ciències. Foto: Mireia Llorella

Realment és difícil resumir tanta informació, però  hem pogut extreure algunes idees comunes de les diverses presentacions:

 • Després del període d’auge entorn el 2.0 i les eines digitals als museus, ara es planteja si s’ha entrat en un període de davallada, o potser ja estem en el plateau de productivitat
 • Les eines 2.0 han fet que molts museus es replantegessin els seus organigrames: entenen que aquestes no pertanyen només a un àmbit de comunicació o de tecnologia, sinó de continguts
 • És imprescindible vincular tota campanya de comunicació a continguts significatius per a les audiències
 • Els elements 2.0 i digitals necessiten marketing, no són marketing per si mateixos
 • Aquestes eines digitals han ajudat a donar valor i major difusió a entitats amb ganes de comunicar els seus continguts, però sense acabar de trobar una via directa cap als usuaris a qui es dirigeixen. Cada institució ha anat provant diferents fórmules amb més o menys repercussió social. És possible trobar una fórmula comuna, o és un àmbit molt específic de cada institució i cultura?
 • Sorprèn la varietat de projectes i aplicacions diverses que se’ls dóna a les mateixes tecnologies, que al cap i a la fi no són tantes i la importància rau en trobar-hi un punt diferencial i sobretot útil

Gràfica de l’evolució de les eines 2.0

Amb tot han estat unes jornades ben profitoses d’on traurem molt bones idees per aplicar i seguir innovant i creixent en l’àmbit dels museus i les noves tecnologies.

Anna Guarro i Cristina Martín

Altres articles sobre el MuseumNext 2012

MuseumNext 2012 Barcelona – Albert Sierra
Los museos que vienen – The Bakery
A mobile thing at #MuseumNext 2012 – BAM!
Arrenca MuseumNext – CCCBLab
El Museo de mañana – El País

Author:
, , , , Permalink 3 52040 Visits
3 Comments
 • Santos M. Mateos
  juny 2, 2012

  Anna i Cristina,
  Sí, com comenteu, s’ha arribat a aquest punt òptim d’aplicació de les tecnologies 2.0, no serà el moment d’integrar definitivament els departaments de comunicació/màrqueting amb els d’activitats/acció cultural/educació dels museus?

 • Redacció del museu
  juny 12, 2012

  Santos M. Mateos, primer de tot disculpa pel retard i moltes gràcies per la teva pregunta. La nostra impressió és que amb la irrupció de les xarxes socials la informació en els museus ha de ser totalment transversal. Aquesta informació (o coneixement) és un dels principals actius del centre i tota acció de comunicació i màrqueting ha de contemplar-la, per tant, no es tracta tant d’arribar a una integració en sí, com de realitzar un bon treball en equip entre tots els departaments.

 • Santos M. Mateos
  juny 12, 2012

  Benvolguda redacció (quin nom més estrany!), gràcies per la resposta. Totalment d’acord amb aquesta transversalitat, de fet l’opció fàcil i coherent. Per desgràcia, feia el comentari en vista del paronama que començo a percebre i que sembla que anirà a més: en un moment en què aquestes plataformes 2.0 esborren les fronteres entre allò que han fet sempre els departaments de comunicació/màrqueting d’allò que feien els d’activitats/educació, no sé fins a quin punt és fàcil d’aconseguir. Cada vegada veig més campanyes de comunicació fetes per departaments de comunicació que no tenen en compte els continguts generats pels especialistes en mediació cultural i com aquests últims infrautilitzen aquestes noves plataformes de comunicació amb la societat.
  De vegades, l’opció coherent no és la que millor funciona tenit en compte l’actual realitat.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *