Vist per… La importància de parlar davant de l’obra

Al museu iniciem una nova temporada de “Vist per…”, el programa de “visites comentades” a la nostra col·lecció de la mà de guies ben particulars: demanem a professionals de procedències ben diverses que ens ofereixin una lectura de les obres exposades, des de la vinculació a la seva pròpia tasca professional i creativa al seu imaginari visual i cultural. Arquitectes, escriptors, artistes de circ, de dansa, visuals, fotògrafs, científics, poetes, dissenyadors, crítics d’art, directors de teatre i de cinema, etc… un ampli ventall de creadors dels àmbits més diversos ens han ofert mirades molt personals que ens ajuden a veure les obres de nou en nou i a allunyar-nos de plantejaments historicistes que pesen sobre la recepció de Pablo Picasso i que, tot sovint, ens allunyen més que no pas ens apropen de la seva obra.

Vist per… Sol Picó, una mirada des de la dansa

Vist per…” és un programa que va començar fa cinc anys al museu i que s’ha anat desenvolupant i modificant segons les necessitats dels públics i també del museu: de ser un programa que es realitzava durant la primavera i la tardor, hem decidit concentrar-lo a la primavera; en algunes ocasions hem usat el format per a exposicions temporals, no només per a la col·lecció; tot i que en ocasions les sessions s’havien realitzat a sala de conferències, ara passen únicament a sales d’exposició; cansats de lluitar contra el futbol dels dimecres, l’hem passat als dijous. Amb tot, l’esperit del programa no ha canviat des del primer dia, i és el de dialogar i obtenir noves lectures de l’obra davant de la mateixa.

"Vist per..." Mita CasacubertaVist per... Perejaume

Vist per… Mita Casacuberta, una mira des de la filologia | Vist per… Perejaume, una mirada des de l’art

Aquest últim aspecte és molt important i resumeix una filosofia crucial per entendre gran part del treball del museu: i és que res substitueix l’observació directa de l’obra, el diàleg enfront l’objecte d’art i el seu gaudi, i el fet que tots nosaltres, des de les nostres perspectives, podem aportar nous coneixements sobre l’obra artística. Per tant, parlar a sales, debatre, obtenir nous punts de vista, suposa per al museu un enriquiment constant sobre el coneixement de la pròpia col·lecció, un enriquiment que, a més, està constituït tant per les aportacions de les veus convidades com per les del públic que hi participa.

Vis per... l'ESMUCVist per... Lluís Reales
Vist per… l’ESMUC, una mirada des de la música | Vist per… Lluís Reales, una mirada des de la ciència

En aquesta nova edició comptarem amb la participació de Pedro Azara, teòric d’estètica i comissari d’exposicions (avui 15 de març); Rosa Amorós, ceramista (28 de març); Carlota Subirós, directora de teatre (12 d’abril, en substitució d’Ignasi Aballí); Marcel Escolano, artista de circ (26 d’abril); Jaume Ollé, metge (10 de maig); Guillamino, músic (31 de maig); i Ignasi Aballí, artista (7 de juny). Estem molt agraïts a aquests col·laboradors, a tots ells els demanem una tasca força diferent a la seva habitual i que els requereix un esforç també de posar-se a prova davant del públic i de les obres d’art, així com també a tots aquells convidats que han contribuït en les passades edicions.

Anna Guarro
Programes Públics

Enllaços relacionats

Col·lecció fotogràfica “Vist per…”

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *