Picasso a la Tate

El passat 15 de febrer es va obrir al públic a la Tate Britain de Londres la monumental exposició “Picasso & Modern British Art , que ressegueix tots els racons que associen Pablo Picasso al món artístic de les illes britàniques. Des de la seva influència en artistes com Duncan Grant i Wyndham Lewis, ja a la primera dècada del segle XX, fins a l’admiració i font d’inspiració que va representar per a figures imprescindibles com Ben Nicholson, Henry Moore o Francis Bacon sobretot en el període d’entreguerres i, ja a la segona meitat de segle, per a Graham Sutherland i David Hockney.

Flyer de l'exposició

Malgrat que Picasso havia estat presentat a les Grafton Galleries de Londres en exposicions sobre l’art postimpressionista el 1910 i 1912, la seva repercussió no va ser definitiva fins a l’estada de l’artista malagueny a Londres el 1919 amb motiu de l’estrena d’El Tricorn de Manuel de Falla, per al qual havia fet el disseny del vestuari i els decorats.

Portada Catàleg "Picasso & Modern British Art"Contraportada catàleg "Picasso & Modern British Art"

Portada i contraportada del catàleg de l’exposició

La Tate presenta obres pertanyents a col·leccions públiques i privades britàniques i vol remarcar la importància dels amics britànics de Picasso, com Douglas Cooper o Roland Penrose. Especial esment mereixen obres rarament exhibides com l’oli Ampolla i llibres del 1910-11, el retrat a llapis de Vladimir Polunin del 1919 o el tram de paret de la casa del company comunista JD Bernal, on Picasso va fer un dibuix al·legòric de la pau quan va viatjar per segona i darrera vegada a Anglaterra el 1950 com a delegat del Tercer Congrés Mundial de la Pau.

Pàgina interior del catàleg de l'exposició

Pàgina interior del catàleg de l’exposició amb obres de Henry Moore i Pablo Picasso

La mostra reuneix un total de 135 obres i es clou amb la fonamental La dansa del 1925, que Picasso va accedir a vendre a la Tate cinc anys després de la gran retrospectiva que la pròpia Tate li havia organitzat el 1960, que havia atret gairebé mig milió de visitants. En aquesta mostra antològica s’havia mostrat la sèrie completa de Las Meninas, vuit anys abans que Picasso la donés sencera al nostre museu, que es complau a col·laborar-hi mitjançant la cessió de dos olis per a l’àmbit que la recorda.

La mostra es podrà veure fins al 15 de juliol, i a més tindrà una segona etapa a la Scottish National Gallery of Modern Art d’Edinburgh del 4 d’agost al 4 de novembre.

Lluís Bagunyà
Contractació i Relacions Institucionals

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *