La història de Barcelona a través dels patis medievals del Museu Picasso

Un dels primers encàrrecs del Centre de Coneixement i Recerca, poc després de la seva formació al 2009, va ser demanar a l’empresa Veclus, s.l. un estudi històric-arquitectònic de les cinc finques del carrer Montcada que configuren actualment el Museu.

La idea darrera aquest estudi era posar en valor el patrimoni arquitectònic que alberga actualment el Museu Picasso per donar-lo a conèixer, integrar-lo en la pròpia dinàmica del museu i posar en marxa línees de conservació.

El treball de recerca i estudi es va fer en dues fases durant els anys 2009 i 2010. La primera fase va consistir en el buidatge documental per reconstruir la història de cadascuna de les finques. Aquesta feina va partir de la documentació que ja es conservava al museu i es va centrar especialment en la documentació medieval sobre l’origen de les finques, la documentació moderna notarial i la documentació contemporània.

Finestra renaixentista del Palau Baró de CastelletMènsula de suport de la tribuna del pati del Palau Finestres

Finestra renaixentista del Palau Baró de Castellet | Mènsula de suport de la tribuna del pati del Palau Finestres

La segona fase, duta a terme l’any 2010, va consistir en l’estudi històrico-arquitectònic dels edificis, tot desenvolupant les següents feines:

 • Identificar i valorar patrimonialment els elements singulars o d’especial rellevància dels edificis
 • Determinar el seu estat de conservació
 • Desenvolupar cronologies i datacions absolutes tant de les estructures de referència com dels elements singulars
 • Generar una reconstrucció arquitectònica amb propostes gràfiques individualitzades de l’evolució de cada edifici, des dels orígens fins a l’actualitat
 • Elaborar una proposta de les possibles línees de conservació, restauració i arranjament dels elements d’especial rellevància històrica de cada edifici

Amb la finalització d’aquest encàrrec, el museu disposa de la base científica necessària per difondre i integrar en el seu discurs el patrimoni arquitectònic que alberga.

En aquest sentit, s’han fet ja unes primeres actuacions per tal de difondre la informació que s’ha obtingut d’aquest estudi. D’una banda, l’any passat vàrem presentar la visita virtual als patis del museu, que permet un visionat en 360º dels patis, amb la possibilitat d’acostar-se a detalls i elements dels mateixos, alguns dels quals gairebé no són visibles des del mateix museu! L’aplicació també permet ampliar la informació sobre els patis i alguns dels elements més destacats, ja sigui pel seu valor patrimonial o històric.

Arc medieval sota l’escala del Palau MecaLlinda de finestra amb caps, escuts i finestrals gòtics del Palau Aguilar

Arc medieval sota l’escala del Palau Meca | Llinda de finestra amb caps, escuts i finestrals gòtics del Palau Aguilar

Amb la necessària i gran tasca de resum i selecció d’informació que va comportar la visita virtual, quan Biblioteques de Barcelona va proposar al grup d’Articket que creéssim el programa “Els museus des de dins”, des del Picasso ens va fer il·lusió posar a l’abast del públic local aquesta informació, i vam proposar fer una visita guiada per explicar-la in situ.

Malgrat l’intens fred d’aquest febrer, la visita s’ha realitzat amb gran èxit, i donada la demanda, s’ha repetit! Com que molta gent no hi ha pogut assistir per falta d’espai, s’ha decidit incorporar una visita a l’estiu, per gaudir dels patis amb més bon temps: una visita que permetrà no només aprendre sobre aquests edificis si no també sobre més de 700 anys d’història de la ciutat.

Sílvia Domènech i Anna Guarro

4 Comments
 • Martí
  febrer 28, 2012

  Us felicito per l’elaboració de l’estudi i per la iniciativa de la visita guiada. Al Museu Picasso de Barcelona el continent té tanta rellevància i singularitat artística com el contingut, i és important que els visitants prenguin consciència del valor històric i arquitectònic dels espais que trepitgen quan visiten el museu. Felicitats i endavant!

 • Redacció del museu
  març 1, 2012

  Moltes gràcies Martí pel teu comentari! Des del museu també creiem que és important ressaltar l’espai arquitectònic tant singular que acull les obres de Picasso.

 • gilberto
  març 11, 2012

  tengo una pintura oleo de los 1960 firmada en esta forma picAl,es pintada desde el mar hacia el puente de california y la ciudad aparentemente,esta pintura era de una anciana que cuidaba mi esposa ,mi pregunta picasso firmaria alguna ves de esta forma.tambien tengo una pintura ha relieve al parecer de una ciudad italiana firmada por tristain,tristan,fristan,esto es las posibilidades de las firmas que tiene el cuadro,se ve muy antiguo lo recogi en una casa abandonada que me mandaron con el camion ,esto es en la florida estados unidos,si alguien me puede ayudar se lo agradesco,gracias.

 • Redacció del museu
  març 12, 2012

  Hola Gilberto,
  Para autentificaciones de obras debes dirigirte a la Picasso Administration en París. Gracias por tu interés.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *