El Museu Picasso es mobilitza

En el marc del congrés Mobile World Congress, Google ha seleccionat una sèrie de punts d’interès de la ciutat de Barcelona per oferir-los la possibilitat de col·laborar en la iniciativa “Barcelona Go Mobile”. Aquest projecte ha permès l’adaptació de les pàgines web dels llocs escollits a la seva versió mòbil.

Pàgina d’inici i pàgina d’una de les obres destacades de la col·lecció

D’un total de 26 punts, entre culturals, turístics, gastronòmics i d’oci, Google també ens ha convidat a participar d’aquesta iniciativa i aquí està el resultat: la web del Museu Picasso amb els seus continguts principals disponible al mòbil. La iniciativa ha comptat també amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya (a través del projecte Invest in Catalonia) i l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment el museu ja disposa d’una aplicació gratuïta per IPhone per poder consultar la selecció de les obres destacades de la col·lecció del museu, així com una versió adaptada de la pàgina web que permet realitzar una visita virtual als patis del museu. Amb aquesta primera versió mòbil de la web el museu vol fer un pas més en l’aproximació a l’estil de vida dels usuaris i visitants. Si l’usuari és mòbil, el museu també ho ha de ser.

Go Mobile mapa localitzacions
Mapa de les localitzacions

La xifra de persones que accedeixen a internet des de dispositius mòbils augmenta cada dia i la “era post PC”, com deia Steve Jobs, ja ha començat! En aquest cas, permetre que el públic, ja siguin turistes o gent local, tingui accés als continguts principals d’institucions culturals és un element fonamental que contribueix a la difusió i posada en valor del patrimoni cultural i artístic, i actualment existeixen alguns centres arreu del món que ja han posat fil a l’agulla. Per citar-ne uns quants amb la web adaptada a mòbil: el Museo del Prado, el Museum of Modern Art (MoMA), el Victoria & Albert Museum, el Metropolitan Museum of Art, el Van Gogh Museum d’Amsterdam,  entre d’altres.

I com es fa l’adaptació? La feina no és fàcil. Requereix una tasca d’anàlisi de la informació, així com de resum i condensació, ja que en poc espai ha d’anar-hi tota la informació més important. Les pautes bàsiques que hem tingut en compte a l’hora de plantejar la nostra adaptació han estat:

 • Selecció dels continguts més rellevants per a l’usuari
 • Condensació i esquematització de la informació
 • Ordenació per prioritats de l’usuari mòbil
 • Elaboració d’un disseny clar i navegabilitat senzilla

En definitiva, molta informació en poc espai i ben estructurada, no sempre seguint el mateix esquema que la web del museu, ja que s’ha de tenir en compte que l’ús i continguts que busca un usuari de la web normal no és el mateix que el d’un usuari mòbil, i que el temps de què disposa per navegar és més reduït i més car.

La web del museu adaptada al mòbil està ja disponible. Amb tot, però, encara queden algunes coses per polir, així que qualsevol proposta de millora també serà benvinguda!

Anna Guarro i Cristina Martín

6 Comments
 • JMCosta
  març 5, 2012

  Celebrem que el Museu sigui a les vanguardes tecnològiques.
  Endevant!!

 • ana gonzález batiste-alentorn
  març 5, 2012

  garcias por la información, seguimos en contacto
  Ana

 • Redacció del museu
  març 5, 2012

  Gràcies JMCosta pel teu comentari! Creiem que la web mòbil pot ser de molta utilitat per als usuaris i visitants.

 • Redacció del museu
  març 5, 2012

  Gracias Ana, nos alegramos que te haya gustado el artículo y que la información te resulte de interés.

 • Matthew Clear
  abril 23, 2012

  Em semblen avanços mot interessants.

  Ara mes de 50% del smartphones son Android i espero que surt una versió en aquest llenguatge entre poc.

 • Museu Picasso
  abril 24, 2012

  Hola Matthew, sí, si et refereixes a la web mòbil es pot accedir des de qualsevol smartphone. En el cas de la app de les “Obres destacades” (Highlights) de moment només està disponible per iPhone. Anirem avisant sobre les actualitzacions. Gràcies pel teu interès. Thanks!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *