Amb cara i ulls

“Perdre la por a dibuixar”, “ensenyar a mirar d’una manera diferent”, “rectificar i rectificar per aconseguir millorar”, “moltes idees i varietat de recursos”, “un marc de referents artístics contextualitzats”, “ho he passat bé”, són algunes de les valoracions que han fet l’equip de mestres de l’Escola Pere Vila quan hem reflexionat sobre les sessions de formació compartides amb el Servei d’Educació del Museu Picasso.

La façana de l’Escola Pere Vila vista des de l’Arc de Triomf. Foto: Kisa, novembre 2010

El curs passat, en el claustre de l’Escola Pere Vila ens vam adonar de la necessitat de donar un impuls a l’educació artística a l’escola i que per aconseguir-lo necessitàvem una formació compartida que ens ajudés a entendre millor l’art i a conèixer millor els recursos d’expressió plàstica per poder dissenyar les propostes d’activitats amb l’alumnat.

Amb l’acompanyament de l’Àrea d’Innovació del Consorci d’Educació de Barcelona, vam pensar que seria interessant demanar al Servei Educatiu del Museu Picasso, projecte que té una voluntat de treballar molt de prop amb les escoles de l’entorn, que ens expliquessin el plantejament, la intencionalitat, els procediments, les competències presents de les propostes didàctiques que ofereixen a les escoles quan visitem el museu per ajudar-nos a avançar en aquesta reflexió que havíem detectat que necessitàvem.

Un moment de les sessions de formació

Cada any al desembre, com a felicitació d’any nou, els nens i les nenes de l’escola regalen als seus pares un calendari il·lustrat amb l’autoretrat de tots els companys i companyes de la classe. Vam demanar al Servei Educatiu que ens ajudessin a mirar amb “ulls artístics” els retrats i els autoretrats de Picasso per a poder ensenyar a l’alumnat a expressar plàsticament l’autoretrat que, en definitiva, és una manera d’aprendre a conèixer-se.

En la sessió de formació dels professors de l’Escola Illa, vam mirar-nos i dibuixar-nos

Hem tingut quatre sessions a l’escola, una inicial per contextualitzar artística i socialment els retrats al llarg de la història i tres tallers (amb el suport del personal del Servei Educatiu del museu, les educadores d’Àgora Serveis Culturals i de professorat de l’Escola d’Art Illa). Les sessions aportaven un marc i alhora permetien el treball experimental. Es va treballar en la realització de retrats a partir de diferents tècniques però, sobre tot, posant en valor la mirada sobre nosaltres i les pròpies emocions i el reconeixement de l’altre: els i les mestres del Pere Vila “ens vam mirar”.

Sessió sobre el retrat en la Història de l’Art, a càrrec de personal del Servei Educatiu del Museu Picasso

Treball sobre el retrat amb les educadores d’Àgora Serveis Culturals

Amb els professors de l’Escola Illa vam parlar sobre els retrats realitzats

Els últims dies de desembre vam recollir, un any més, els autoretrats que s’han fet els nens i les nenes pel calendari. El primer impacte és que els nassos, les boques, les mirades s’han diversificat i enriquit i, molt curiós, molts més alumnes s’han dibuixat amb les ulleres. Podem dir, de moment, que hem començat a fer retrats “amb cara i ulls” i ulleres!

Calendari 2012

-Calendari 2012 dels alumnes de P3A de l’Escola Pere Vila. Per descarregar-te’l, clica aquí

-Calendari 2012 de l’Escola Pere Vila. Per descarregar-te’l, clica aquí

Isabel Nadal
Directora, Escola Pere Vila

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *