Picasso per a tothom: adaptem les nostres visites-taller per nens amb paràlisi cerebral

Durant el mes de novembre el Servei Educatiu del museu ha dut a terme una experiència pilot, oferint les nostres visites-taller a nens amb paràlisi cerebral.

Ara fa uns mesos, ens van contactar les mestres Llum Tormo i Maria Traid de l’Escola Nadís SCS, per demanar-nos la possibilitat d’adaptar els continguts de propostes que ja ofertem a les escoles a les especificitats dels seus alumnes, en concret dos grups de nens: un d’entre 10 i 19 anys i el segon, més petits, de 4 a 10 anys.

Taller a les sales de Las Meninas

Taller a les sales de Las Meninas

Aquesta ha estat una experiència desenvolupada molt estretament en col·laboració amb elles, i una proposta molt enriquidora per a nosaltres, que ens ha generat primer un procés de reflexió sobre els continguts de les nostres visites, extraient-ne els elementals i després fent també una adaptació del procés de treball dels tallers. Hem après també noves metodologies de treball i, com en tot procés de prova i assaig, hem valorat algunes coses molt positivament i d’altres veiem que ens caldria replantejar-les. Estem contents que l’Escola Nadís hagi pensat en nosaltres, i agraïm l’assessorament que les mestres ens van donar, i el bon humor i bona disposició de tots els implicats: mestres, voluntàries i nens.

Els alumnes van seguir la visita-taller “Las Meninas, una sèrie” i “Sentir Picasso”, en dos dilluns consecutius. Vam oferir fer-les en aquest dia de la setmana perquè és quan el museu tanca al públic, i ens permet treballar amb grups amb necessitats específiques amb més tranquil·litat.

Taller a les sales del museu Taller davant Las Meninas

Taller a les sales del museu i davant Las Meninas

Hem demanat a les professores implicades la seva valoració de l’experiència, i us fem arribar els seus comentaris:

“En primer lloc, agrair la bona acollida i predisposició per part de l’equip educatiu del museu perquè aquest fos un taller aprofitable per als nostres alumnes. El fet d’haver proposat la data d’un dia sense visitants també ha afavorit l’ambient de concentració dels alumnes.

Pel que fa a la primera visita, la facilitació d’un dossier guia per preparar el material partint del quadre de Velázquez ha estat molt positiu per a poder entendre què passa en el quadre i quins són els personatges protagonistes.

Taller a les sales del museu comparant imatges de cavalls

Taller a els sales del museu comparant imatges

L’activitat proposada de reconèixer cadascú el seu personatge ha estat molt bona idea, ja que cada alumne ha tingut el seu espai per sentir-se protagonista davant del quadre, i s’ha donat peu a poder traslladar la mirada a diferents dimensions del pla. Fins ara els personatges s’havien reconegut a l’escola a petita escala (la titella), a l’ordinador, en una pantalla o en mida de foli, però les mesures reals del quadre sobtaven a alguns dels alumnes.

Potser hem trobat a faltar més informació sobre detalls del quadre de Picasso (per què l’ús d’uns colors en alguns personatges?, i les mides desproporcionades dels diferents personatges?, i la disposició de la imatge?). Algunes d’aquestes informacions es van donar al principi potser massa ràpid. Som conscients que els sistemes de comunicació augmentativa que fem servir amb els nostres alumnes fan que la comunicació es transformi en un procés lent.

Taller amb l'Escola Nadís Taller davant Las Meninas

Alumnes, mestres i voluntàries participant dels tallers

L’altra apreciació és que, com vosaltres també heu valorat, la segona part del taller ha quedat una mica inconnexa en relació amb el recorregut per les sales del museu. Ha mancat temps per comprendre i donar exemples de situacions consecutives, o de diferents punts de veure la realitat, tot i que el resultat final ha estat molt positiu per a tots nosaltres.

Pel que fa al taller “Sentir Picasso”, ressaltem la importància d’haver tingut eines per treballar prèviament a l’aula alguns elements que anàvem a experimentar en el taller. Per les característiques pròpies dels nostres alumnes la idea de fer sentir el que viu el pintor quan crea d’una manera tan sensitiva és més entenedor per ells. Ens va agradar molt el fet que s’expliqués part de la vida de Picasso com un conte relacionat amb cada quadre que es visitava. La segona part del taller ha estat molt apropiada tant per la confecció del material, com per la presentació.

Valorem molt positivament l’adequació de la interacció de les monitores de fer participar els alumnes, d’interpretar les seves respostes, de facilitar el material adequat per a cada quadre.”

Maria Alcover
Servei Educatiu

2 Comments
  • Mar Sánchez
    desembre 13, 2011

    Moltes gràcies per compartir l’experiència!! I la valoració de les professores! Al Museu Balaguer oferim una activitat per alumnes d’educació especial i és una activitat en la que cada dia aprens coses noves i et mostra punts de vista diferents en els procediments d’aprenentatge. Suposa un repte i molta feina però es molt gratificant! Enhorabona per la iniciativa!

  • Museu Picasso
    desembre 16, 2011

    Gràcies Mar per la teva aportació! Realment ha estat una experiència molt gratificant i educativa també per a nosaltres. És important fer accessible la cutlura a tothom. Gràcies!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *