Entre Van Goghs, bruixes i bicicletes

Aquest pont de novembre he aprofitat per fer una mica de turisme per terres de formatges, xocolates, bicicletes, molins i canals. En arribar als Països Baixos, vam anar cap a Bruges (Bèlgica), declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, i tot seguit ens vam dirigir ja cap a Amsterdam on, a part de moltes bicicletes i canals, també s’hi troben un munt de museus.

Edificis de Bruges. Foto: Pau Baños | Molí de la ciutat d’Amsterdam. Foto: Cristina Martín

En aquest cas vam optar per entrar al Museu Van Gogh i visitar la seva col·lecció. Les sales segueixen una lògica holandesa -netes, austeres i ben ordenades per períodes- i permeten el visitant fer el recorregut per la producció d’aquest pintor holandès. La col·lecció permanent compta amb més de 200 obres de Van Gogh, així com de dibuixos i cartes. Les exposicions temporals que es poden visitar actualment són “Instantània: pintors i fotografies 1888-1915” i tres displays: “Est-Oest: Japó i japonisme”, “Les pràctiques de Van Gogh a l’estudi: llenços reutilitzats” i a l’últim pis trobem “Secrets de dormitori”, una interessant exposició sobre les feines de conservació i restauració al voltant de l’obra L’habitació, restaurada el 2010, i que inclou una reproducció en 3D a escala real.

Bicicletes amb vistes als canals d’Amsterdam. Foto: Pau Baños | Tríptic i entrada del Museu Van Gogh

Per aprofundir una mica més en la cultura d’aquest poble neerlandès tan lligat al mar també vam visitar el Het Scheepvaartmuseum (museu marítim holandès), reobert aquest mateix 2011. Tota una troballa! Situat en el major edifici del Segle d’Or d’Amsterdam, va ser construït el 1556 per a la flota militar neerlandesa. Bon exemple de replantejament de la col·lecció, ha sabut combinar a la perfecció tradició i noves tecnologies tot barrejant artefactes antics, vaixells i vitrines amb presentadors virtuals, projeccions, taules interactives i xarxes socials, sense oblidar una museografia curosa i detallista que denota el seu orgull i identitat de poble mariner. Una bona visita per a grans i petits per conèixer la història d’Amsterdam.

Edifici del Museu Marítim i vaixell-museu Amsterdam al moll annex del Het Scheepvaartmuseum. Fotos: Cristina Martín

Cristina Martín
Xarxes socials

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *