Escoles i museus treballen en un projecte pilot: REFLEXIONART

El Servei Educatiu del Museu Picasso hem tingut la gran oportunitat de participar en el projecte pilot REFLEXIONART: Tutories d’Art, amb l’objectiu principal d’unir institucions culturals de la ciutat i centres educatius en una reflexió sobre un tema comú, que en aquesta primera edició ha estat el gènere i la seva construcció.

Treballs dels alumnes

Cadascuna una de les diverses institucions implicades hem tutelat una escola, proposant-los que treballessin el tema del gènere des d’una perspectiva transversal i oferint el nostre patrimoni com a recurs de recerca.

La proposta ha estat una iniciativa del grup de treball de Llenguatges Artístics del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona, i amb el suport de l’IMEB i del Consorci d’Educació de Barcelona. Ha tingut tres fases ben diferenciades, desenvolupades al llarg de dos cursos escolars:

 • Una primera fase de reflexió de les institucions (no només artístiques, sinó també teatrals, musicals, etc.) sobre el nostre patrimoni i quines informacions poden aportar entorn del tema del gènere. En paral·lel es va treballar en el disseny de la proposta, guiats per l’experiència de Lluís Vallvé. Aquesta va ser una fase molt important de debat i reflexió, i es va portar a terme al llarg del curs 2009-2010.
 • A finals del curs, es va començar una segona fase de selecció de les escoles i de formació del professorat que desenvoluparia els projectes amb els alumnes durant el curs següent. En aquesta formació es van treballar tant perspectives de gènere com coneixement del patrimoni que es posava a la seva disposició.
 • Durant el curs 2010-2011 els i les mestres, amb la col·laboració del centre que els tutelava, van treballar intensament amb els seus alumnes en diverses propostes on els demanaven que reflexionessin sobre el gènere, i es plantegessin diverses qüestions per treballar-les conjuntament i donar-los una resposta a través de la plàstica.

Pel museu aquesta ha estat una experiència molt intensa i molt gratificant de compartir informació i de treball conjunt amb altres centres culturals de la ciutat, així com d’implicació en la tasca dels mestres i del dia a dia escolar.

Durant el procés, hem fet un seguiment de les propostes de les mestres de 1r de l’Escola Mallorca, hem col·laborat oferint informació i recursos i els hem acollit al museu perquè poguessin treballar directament amb les obres.

Treballs dels alumnes

Però no només hem estat nosaltres qui ens hem ofert a l’escola: ella ens ha proporcionat molta informació sobre el paper del patrimoni en l’entorn educatiu; sobre quines necessitats reals tenen els mestres a l’hora d’enfrontar els nens amb l’art; i com els museus podem plantejar les nostres propostes educatives d’una manera més complementària i vinculada a les necessitats específiques del món escolar.

Aquest projecte ha acabat amb una presentació pública dels treballs, a la Sala 0. Les recerques dels alumnes han acabat amb diverses peces plàstiques en formats ben variats. Juntament amb els objectes finals, es mostren els processos i les imatges que han constituït el fons dels seu treball, plasmats gràficament en unes constel·lacions.

Per tal de recollir les reflexions generades pel projecte, ens hem reunit mestres, personal dels serveis educatius de les institucions participants i nens representants de cada escola (aquesta ha estat una proposta on han treballat més de 700 estudiants!).

Treballs dels alumnes

Us fem un petit resum de les valoracions de tots:

Els nens/nenes
Parlar de gènere els ha fet entendre millor els seus companys i a ells mateixos; com moltes vegades, les diferències no vénen tan marcades pel gènere sinó per les convencions socials; i sobretot han valorat molt positivament una experiència que els ha fet treballar amb uns recursos que habitualment no tenen a l’escola ni a casa (el patrimoni de la ciutat) i que a més els ha permès interrelacionar-la amb altres llenguatges artístics, sobretot els audiovisuals.

Els mestres
Han valorat molt positivament el grau d’implicació de tots els participants, inclosos els alumnes, que s’han fet molt seva la proposta i que els ha permès aprendre amb entusiasme. També han expressat que el projecte ha estat un repte per a les escoles que els ha aportat noves maneres de fer, i els ha proporcionat eines per eixamplar idees. “Ens heu obert portes”, indicava una mestra.

Els representants dels serveis educatius
Hem estat d’acord que projectes com aquest mantenen viu el patrimoni, i que incloure’l en aquest procés de recerca ens ha proporcionat noves perspectives. El treball en directe amb el professorat ha estat molt satisfactori i amb ells hem après noves maneres de treballar.

Així que després de dos anys de molta feina, recollim unes molt bones impressions sobre aquesta experiència pilot, amb l’ànim de convertir-la en una proposta que tingui molt de futur!

Amb la participació de l’alumnat dels centres educatius Institut Joan Maragall, Escola Solc, Escola Mallorca, Escola Torrent d’en Melis, Escola Estel-Guinardó i Escola Mestre Morera, tutoritzades per Fundació Antoni Tàpies, Disseny Hub Barcelona, Casa Àsia, Fundació Francisco Godia, Museu de la Música, Museu Picasso, Teatre Nacional, Teatre Lliure, MNAC i MACBA.

Experiència pilot sorgida del grup de treball de Llenguatges Artístics del Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona (impulsat des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona) i amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona.

Anna Guarro
Programes Públics

Presentació dels treballs realitzats pels alumnes a la Sala 0, del 6 al 16 d’octubre. Entrada gratuïta

Enllaços relacionats

Tutorías de Arte, de Arte y Educación

2 Comments
 • noemi
  octubre 13, 2011

  Felicitats a tothom per a portar a terme aquesta aquesta experiència.
  Ara que no mori per l’oblit, “que no es quedi a cap calaix d’algun despatx”. Aquesta experiència projecte és una llavor potent de transformació d’educació!

 • Museu Picasso
  octubre 13, 2011

  Gràcies Noemí. Estem plenament d’acord i treballarem per a la consolidació d’aquest projecte.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *