Què fa un viquipedista resident al Picasso?

De caminar en paral·lel sense trobar-se a col·laborar, aquest és el canvi constructiu d’actituds per part dels dos mons de Wikipedia i Museus que, des de fa un temps, estem descobrint vies molt fructíferes de cooperació.

Imatge: Albert Sierra

Des de fa unes setmanes comptem al museu amb un wikipedian-in-residence, un viquipedista resident, l’Àlex Hinojo. Amb un ampli recorregut com a autor i editor de milers d’articles, i recentment designat Wikipedia-GLAM Ambassador, l’Àlex col·labora amb l’equip web del museu, més conservació, més biblioteca i amb el suport de la direcció per desenvolupar un seguit de tasques de les quals destaquem:

– monitoritzar “Picasso” i sobretot “Museu Picasso” a Wikipedia en els diferents idiomes, examinar dades estadístiques de consulta d’usuaris

– elaborar els continguts sobre una peça triada de la col·lecció, Las Meninas, i  a partir de buidat de la documentació de la biblioteca del museu més revisió conjunta amb una conservadora, deixar-lo preparat per a ser avaluat com a possible “article de qualitat”

– elaborar continguts bàsics de les 39 obres destacades de la col·lecció. A tal fi, el museu cedeix a Wikipedia l’ús lliure dels textos corresponents de la web

– coordinar el viquiprojecte Gestió museus, desenvolupat dins el marc del Diploma de Postgrau de Gestió Museística coorganitzat pel Museu Picasso i l’IDEC, Universitat Pompeu Fabra. Cada alumne ha escrit i editat a Wikipedia un article relacionat amb els museus. S’ha fet un taller de formació previ

I d’altres projectes que vindran i que ens anem embolicant entre tots a fer, com ara una marató viquipedista a la biblioteca, un concurs o un projecte educatiu.

Una de les sessions de treball de sub-grups Wikimedia-Museus. Museums and the Web, Denver

La història d’aquesta col·laboració es remunta a la reunió Museus and Wikipedia, celebrada a Denver en el marc del congrés de Museums and the Web 2010 i a la qual el museu vàrem ser convidats.  Aquesta trobada internacional amb els responsables editorials de la Wikimedia Foundation va comptar amb professionals de més de 40 museus d’arreu. Era la primera trobada al món entre les dues grans òrbites de coneixement i, com vam explicar al blog, va representar un acostament de posicions.

Immediatament després d’haver publicat l’article al blog, encara sent jo a Denver, em van avisar del museu que un viquipedista local ens havia contactat per poder parlar amb el museu de possibles vies de col·laboració. I així va ser com vam conèixer l’Àlex i tota la feina (feinassa!) que els viquipedistes catalans estan desenvolupant. El següent pas va ser celebrar una trobada informal entre alguns museus barcelonins, Amical Viquipedia amb Joan Gomà al front, i on vam comptar amb la participació del ja ben conegut Liam Wyatt, primer wikipedian-in-residence al British Museum.

El tercer tram d’aquesta història fou la 1ª Trobada de Museus Catalans i Wikipedia, tret de sortida de tot un seguit de col·laboracions que des de tot el territori català s’estan encetant amb la Viquipèdia. Era ben bé que la necessitat i l’interès existien i només calia proveir l’olla per fer bullir les idees. Amb orgull ens sentim al Picasso per haver fet de connectors d’aquest corrent sabent molt bé que, d’una o altra manera, hagués igualment acabat per engegar.

Resum: els museus tenim el coneixement i la documentació, Wikipedia té un abast mundial i una difusió que depassa la que qualsevol museu pel seu compte pugui fer. Posant en comú coneixements i habilitats de tots estarem millorant el servei als usuaris que és, en definitiva, el nostre objectiu comú.

Pel Museu Picasso la implicació amb Wikipedia és un pas natural més en l’evolució de la nostra estratègia digital i participativa, que s’inscriu en la missió del museu que el director, Pepe Serra, ha sintetitzat en el concepte de guanyar centralitat social. És a dir de ser un centre de coneixement obert, de proximitat, al servei de la societat.

Actualment hi ha altres quatre viquipedistes residents a museus i centres patrimonials al món.

Smithsonian Institution,

Childrens’ Museum, Indianapolis,

US National Archives i

Château de Versailles

El Picasso som el primer museu d’Espanya d’haver acollit un viquipedista. El primer dels molts que vindran, a ben segur. L’experiència s’ho val. Els resultats també. Us hi animeu?

En un altre article, l’Àlex mateix contarà la seva vivència al museu i com ho veu tot plegat. Des d’aquí li volem agrair la seva feina i el seu entusiasme.

Conxa Rodà
Coordinadora de projectes

1 Comment
  • sergi tapias
    juliol 12, 2011

    Moltes felicitats, Àlex i Museu Picasso!
    De ben segur aquesta inicitiva serà un èxit. Aquí teniu un seguidor.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *