En el curs de formació de professorat al Museu Picasso, el Servei Educatiu i els mestres aprenem conjuntament

Durant la setmana de l’11 al 15 de juliol, i per segon any consecutiu, el Servei Educatiu del Museu Picasso ha organitzat un curs de formació de mestres per investigar conjuntament com treballar des de l’art per explorar transversalment moltes de les matèries curriculars d’alumnes de primària i secundària.

El propòsit d’aquests cursos és molt pràctic i es generen des de la doble necessitat d’apropar-nos als mestres des del seu àmbit real d’acció i treball, alhora que se’ls hi proporcionen eines i documentacions per incorporar l’estudi de l’art d’una manera més àmplia i, en el cas de Picasso, donar un gir a certs tòpics que no enriqueixen el coneixement de l’obra.

Mestres durant el curs de formació

En aquesta edició, amb Maria Alcover, responsable del Servei Educatiu (que forma part de Programes Públics) i la resta de l’equip ens hem volgut centrar més en els aspectes metodològics i conceptuals darrera la creació de projectes transversals que parteixin de les arts, ja sigui prenent a Picasso com a punt de partida o no. Estem satisfetes de veure que la nostra proposta devia incidir en un interès actiu per part del professorat, ja que ens van arribar el doble d’inscripcions de les que podíem atendre.

Per l’elaboració del programa hem comptat amb l’ajuda inestimable de Lluís Vallvé, del Consorci d’Educació de Barcelona, a qui vam plantejar els objectius del curs i vam definir la necessitat de proporcionar un marc teòric alhora que una exposició de les metodologies que, amb l’experiència, ha anat desenvolupant.

Ell va conduir les sessions dels dos primers dies, una primera sessió de plantejament de com es pot desenvolupar un projecte transversal des de l’àmbit de la plàstica i quins recursos i impacte podia tenir en l’entorn escolar. També es va plantejar un àmbit teòric més ampli dels diferents llenguatges de la creació, barrejat amb exemples reals de com grups d’alumnes havien respost a diverses aproximacions a aquestes maneres d’expressió.

Excercici pràctic entorn de la llum amb Mercè Gaja

A l’endemà, la presentació del Lluís va girar entorn els processos i metodologies que ell seguia amb alumnes, posant un gran èmfasi en diversos aspectes: generar debat entre els alumnes i escoltar les seves suggerències, interessos i preguntes; incorporar les qüestions que els alumnes aportin en el procés; buscar referents, no només en el món de l’art sinó també en les altres assignatures, que explorin els mateixos aspectes; consensuar amb el grup una línia d’acció conjunta i iniciar un procés no tant de producció com d’exploració plàstica i conceptual.

Els altres tres dies es van dedicar a explorar casos pràctics. Uns dels primers casos va ser la presentació del projecte de l’Escola El Puig, d’Esparraguera, on les mestres Anna Sala i Núria Matas ens van explicar la filosofia i el funcionament pràctic d’una escola que organitza els objectius curriculars totalment a través de projectes transversals. Com a contrapunt a aquest projecte tant global, en la sessió següent vam conèixer la proposta que Mercè Gaja va realitzar amb els alumnes de l’aula d’acollida de l’IES Dr. Puigvert, on a partir de l’obra d’Eugènia BalcellsFreqüències”, els alumnes van desenvolupar un treball sobre el color des del llenguatge i la poesia, la física, la creació i la informàtica.

El dijous vam comptar amb la participació de Jordi Junyent, mestre jubilat i artista, que ens va parlar de la creació artística des d’una aproximació als processos conceptuals que la generen i a la seva formalització, amb exemples de diversos artistes catalans com Picasso,Tàpies, Miró, Brossa, Perejaume, etc. A continuació va parlar Noemí Rocabert, directora de l’Escola Mestre Morera. La seva escola ha participat aquest curs en un projecte pilot liderat per diverses institucions culturals barcelonines (entre elles el Museu Picasso), que tutoritzaven una escola per treballar transversalment un tema comú, el gènere, i usar com a referent el patrimoni conjunt de totes les institucions. En el cas de la Noemí, la seva escola ha estat tutoritzada pel MNAC, i ella ha aprofitat aquesta oportunitat per treballar amb un curs amb forts conflictes entre les nenes i els nens.

Mestres durant el curs de formació

L’últim dia vam comptar amb una proposta una mica diferent però relacionada: Oriol Vilapuig i Xavier Garriga, de l’Escola d’Art Illa de Sabadell, ens van presentar algunes de les activitats i metodologies que desenvolupen en les seves classes extraescolars d’art. En aquest entorn més flexible, les seves propostes tenen sovint un caire més lúdic, però amb una metodologia i uns processos molt similars als proposats pels altres participants. En el que va ser una molt bona manera de tancar el procés que havíem iniciat cinc dies abans, ens van proposar un exercici pràctic per treballar aquestes metodologies, a partir de l’obra L’abraçada, de Picasso: generant un debat entre el grup, buscant referents per internet i fent-nos fer un exercici pràctic de dibuix.

Han estat uns dies de compartir moltes idees i aprendre molt, i ho hem fet amb un grup magnífic de persones i professionals de l’ensenyament. Estem molt agraïts a tots, tant als ponents per la seva bona feina i la seva generositat al compartir-la, com als assistents, amb els i les quals, realment, ens ho hem passat molt bé aprenent junts.

Us volem fer arribar algunes de les opinions dels mestres que han vingut al curs, moltes gràcies per les valoracions! Ens complau molt que l’experiència hagi estat tan positiva per a tothom. I us tindrem al corrent de noves propostes de formació educativa.

“El curs ha superat amb escreix les expectatives que hi tenia disposades. Al llarg de 5 dies he tingut una frase a la ment de manera constant: “Open your mind”. Obre la ment a les diferents possibilitats i intenta que els alumnes també l’obrin davant la vida. Moltes gràcies”

“S’ha obert una finestra!!!!!! Poques paraules poden dir molt. Gràcies”

Valoració molt positiva i satisfactòria per diverses raons, ha estat força equilibrada la part teòrica i la pràctica. He après molt del marc teòric, m’ha fet repensar i reflexionar sobre la pròpia feina. També coneixes aspectes nous. Molt enriquidores les experiències pràctiques.”

“El curs m’ha semblat molt interessant per la diversitat dels ponents que heu portat. Esta bé que no es donin receptes concretes, ni que les coses proposades s’ajustin excessivament a un curs. També ha estat bé fer un parell d’exercicis pràctics per dinamitzar les sessions. Potser estaria bé poder veure algunes propostes per poder treballar des de l’ESO, on sovint, les programacions són molt més tancades.”

“Ha sigut un plaer passar una setmana amb vosaltres […] escoltar als diferents ponents, les seves exposicions i les seves pràctiques fetes amb tant entusiasme, ha sigut fins i tot, en algun moment, emocionant. Fa molt temps que no faig plàstica, crec que el proper curs em tocarà fer-la, però per a mi aquesta formació ha anat molt més enllà del que s’entén en general per educació artística a l’escola. Tinc moltes ganes de felicitar d’una manera especial a Noemí Rocabert, a mi personalment em va donar una lliçó de manera de fer i també em va confirmar que les situacions difícils i critiques, com la que ella plantejava, amb molta dosi d’enginy, creativitat i esforç, es poden superar. Bé, ja veieu, el vostre curs de formació ha estat UN REGAL.”

Anna Guarro
Programes Públics

Creieu que l’art és una bona eina per a l’aprenentatge? Us agradaria desenvolupar un projecte transversal a partir de l’obra de Picasso? El Servei Educatiu ens posem a la vostra disposició!

3 Comments
 • Eva Ventura Company
  agost 1, 2011

  Anna,
  estic molt interessada en rebre informació si es torna a repetir aquest curs que fa molt bona pinta! Així mateix, m’agradaria que m’expliquéssis en què consisteix el projecte transversal al qual et refereixes al final de l’escrit.
  MOltes gràcies i felicitats pel curs, realment m’ha sabut greu perdre-me’l.

 • Museu Picasso
  agost 9, 2011

  Eva, ara mateix l’Anna està de vacances. Tan bon punt arribi, t’explicarà el projecte transversal i t’enviarà tota la informació que et calgui. Moltes gràcies pel teu interès i les teves ganes de formar-te amb nosaltres, és molt encoratjador. I no et preocupis que ben aviat hi podràs participar.

 • Mar
  agost 23, 2011

  Moltes felicitats per la iniciativa! Pel que he llegit heu fet una feina fantàstica, que de ben segur revertirà en profit de molts nois i noies a les seves escoles.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *