Tot just acabada la primera edició del nou Diploma de Postgrau de Gestió Museística, coorganitzat entre el Museu Picasso i l’IDEC, Uiversitat Pompeu Fabra, és hora de fer un cert balanç. L’estem fent internament al museu, hem demanat una avaluació als propis alumnes, i volem compartir-ho amb vosaltres, lectors del blog, i també amb els futurs estudiants del Postgrau.
Vagi per endavant una dada: el 76,2% dels alumnes que l’han cursat aquest any recomanarien el Postgrau. D’entre tots els indicadors, aquest resulta especialment significatiu per a nosaltres. Això no treu que haguem detectat espais per la millora, normal en tot projecte que comença i habitual també quan és un projecte on participa un professorat ampli i un nombre elevat d’institucions col·laboradores.
Alumnes del postgrau a l’aula de l’IDEC. A al dreta, a l’aula amb Pepe Serra.
Alguns aspectes que creiem especialment positius a destacar:
– l’orientació eminentment pràctica del postgrau: aquest era un dels trets “fundacionals” del curs, i ha estat un aspecte altament valorat pels participants.
– l’alt nivell de preparació prèvia de l’alumnat i el creixent grau de participació als debats i presentacions. Han estat molt participatius i han fet aportacions plenes de sentit i d’esperit crític raonat.
Alumnes fent una presentació sobre comunicació, a les aules del Museu de la Xocolata. A la dreta: a la biblioteca del Museu Picasso, consultant materials de museologia i museografia.
– l’alt nivell professional i docent de bona part del professorat. Haver pogut comptar amb alguns especialistes internacionals de primer ordre en el seu camp.
– les visites a museus han estat veritables encontres amb els professionals que hi treballen, s’ha possibilitat l’accés a espais interns i s’ha defugit d’una visita comentada que es pot fer per compte propi.
A les reserves de la Fundació Miró, mostrades per la conservadora Teresa Montaner. A la dreta: classe al MuHBA amb el director, Joan Roca. Fotos: Conxa Rodà.
– la posada en marxa de plataformes 2.0 del Postgrau: no solament ha permès als alumnes familiaritzar-se amb les eines sinó que ha propiciat una bona generació de continguts. Us en recomano la lectura dels articles al blog, seguir el compte @dgesm a twitter o veure les fotos del Postgrau a Flickr.
Visitant les reserves del MNAC de la mà de Mireia Mestre, cap de Restauració. A la dreta, al Museu de l’Empordà, conversant amb la directora, Anna Capella.
-la facilitació per a poder fer pràctiques a museus, en funció dels perfils i de les necessitats. Com és natural, el Picasso només adquireix el compromís d’acollir estudiants al propi museu, però si que s’ha fet un treball intens de connectar museus i alumnes. Sobre un total de 26 alumnes, 18 han sol·licitat pràctiques i s’han pogut vehicular 13. Per cada museu que acull estudiants en pràctiques s’ha signat un conveni amb l’Idec, UPF.
-l’excel·lència d’alguns projectes de fi de Postgrau i, sobretot, el grau de progressió de millora durant els mesos del procés d’elaboració en tots els casos.
Presentacions de projectes de fi de postgrau, Idec, UPF.
– l’haver ajudat a desvetllar una mirada crítica en les visites a museus, en paraules d’una alumna: ha estat una experiència molt enriquidora, i penso que ens ha proporcionat les eines necessàries per ser crítics a l’hora d’analitzar un museu quan veiem les seves exposicions, la seva programació d’activitats, o visitem la biblioteca, etc. Hem aconseguit posar-nos les ulleres de mirar museus i veure-ho tot des d’una altra òptica.
Coses a millorar? unes quantes, sens dubte. Per exemple:
– aconseguir una coordinació més ben travada dins cada un dels mòduls, de manera que la lògica i consistència entre les diferents classes i professors sigui més forta. Més forta, que no vol dir unívoca. Precisament la diversitat de punts de vista i d’experiències és un valor, però això ha d’apuntar cap a uns mòduls molt sòlids, sense duplicitats ni llacunes. En alguns s’ha aconseguit, a d’altres caldrà millorar.
– ajustar la llargada d’algunes sessions: d’alguns temes/professors els alumnes en demanaven més, alguna pot escurçar-se o fins i tot, eliminar-se. Incloure algun tema més com el patrocini, per exemple.
– millorar la funcionalitat de la intranet o Campus Global, a fi de fer-la més usable i mirar de penjar-hi els materials de les classes amb més antelació.
– redefinir algunes de les tasques a fer els estudiants al llarg del curs, de manera que absolutament totes reverteixin en un benefici formatiu per l’alumne, més enllà de complir amb l’obligatorietat. M’agradaria esmentar com a modèlica la tasca proposada per Valentín Roma als alumnes d’exercir de comissaris d’una exposició aleshores oberta a Barcelona i de la qual ell n’era comissari, en què se’ls ha plantejat fer propostes de recorregut i muntatge expositiu diferents. El grau d’esforç per elaborar-lo va ser alt, però el nivell de rendiment i satisfacció tant d’alumnes com del professor va ser també elevat. Ho podeu llegir al blog i veieu-ne sobretot els comentaris.
I alguns altres detalls i alguna sorpresa pel curs vinent que ens reservem!
En nom propi i del director del museu i del postgrau, Pepe Serra, agraïm des d’aquí a tot el professorat, als museus i entitats col·laboradores, a l’IDEC i als propis alumnes la implicació en aquesta primera edició. Ha estat un plaer treballar amb tots vosaltres. Serà amb il·lusió renovada que encararem el proper curs.
Conxa Rodà
Coordinació de Projectes
Co-directora del Postgrau de Gestió Museística
1 Comment